Υγεία

Κορονοϊός: Δείτε Live Νίκολας Χρηστάκης, Σωτήρης Τσιόδρας, Αθ. Δημόπουλος

Ο Ν. Χρηστάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Yale, μιλάει σήμερα στην Αθήνα. Θα πάρει μέρος σε ανοιχτή συζήτηση, με αυτονόητα μεγάλο ενδιαφέρον, με τον πρύτανη Θ. Δημόπουλο, τον Σωτήρη Τσιόδρα, τον Α. Παπανδρέου και τον Γιάννη Υφαντόπουλο, με θέμα «Ιατρική, φιλοσοφική και οικονομική διάσταση μιας πανδημίας».

Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα Κωστής Παλαμάς του Πανεπιστημίου της Αθήνας και θα μεταδοθεί διαδικτυακά. Ειδικότερα, τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών Διοίκηση Οικονομικών Μονάδων (National and Kapodistrian University of Athens MBA) και Φιλοσοφία και Διοίκηση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οργανώνουν από κοινού, εκδήλωση με τίτλο «Covid 19: Ιατρική, Φιλοσοφική, και Οικονομική διάσταση μιας Πανδημίας» τη Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 12:00 στο κτήριο Κωστής Παλαμάς (Ακαδημίας 48 και Σίνα)

Ομιλητές:

  • Νίκολας Χρηστάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Yale
  • Αθανάσιος-Μελέτιος Δημόπουλος, Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Σωτήριος Τσιόδρας, Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Ανδρέας Παπανδρέου, Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Π.Μ.Σ Φιλοσοφία και Διοίκηση
  • Ιωάννης Υφαντόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ακαδημαϊκός Συντονιστής του University of Athens MBA με ειδίκευση την Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας

Νίκολας Χρηστάκης: Η περιπέτεια του κορονοϊού θα διαρκέσει στον πλανήτη έως το 2024.

Το μέλλον της πανδημίας και την επιστροφή σε μια νέα κανονικότητα προβλέπει ο καθηγητής του Yale Νίκολας Χρηστάκης, που θεωρεί ότι η περιπέτεια του κορονοϊού θα διαρκέσει στον πλανήτη έως το 2024.

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNN, τον Φεβρουάριο που πέρασε, ο καθηγητής και συγγραφέας του βιβλίου «Το βέλος του Απόλλωνα, οι βαθιές και μακροχρόνιες επιπτώσεις της πρόσφατης πανδημίας στον τρόπο που ζούμε» αναλύει τις τρεις φάσεις στις οποίες θα εξελιχθεί η πανδημία. Η άμεση, που θα διαρκέσει έως τα τέλη του 2021, η ενδημική, μέχρι το 2023 και η περίοδος μετά την πανδημία, που θα ξεκινήσει περίπου το 2024.

Ο καθηγητής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου εξηγεί ότι στην παρούσα φάση, της άμεσης περιόδου της πανδημίας «βιώνουμε το βιολογικό και επιδημιολογικό σοκ του κορωνοϊού. Ο ιός εξαπλώνεται διαρκώς, μέχρι να μολυνθούν αρκετοί άνθρωποι και να φτάσουμε στη λεγόμενη ανοσία της αγέλης. Σε αυτήν την περίοδο, καλούμαστε να ζήσουμε σε έναν κόσμο αλλαγμένο, φορώντας μάσκες, τηρώντας κοινωνικές αποστάσεις, με λουκέτα σε επιχειρήσεις και σχολεία».

Σε περιόδους πανδημίας οι άνθρωποι έχουν την τάση να στρέφονται στη θρησκεία, να κλείνονται στα σπίτια τους και να γίνονται πιο απόμακροι. «Θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος, μέχρι το τέλος του 2021, πριν φτάσουμε στο το σημαντικό ορόσημο της ανοσίας της αγέλης, που θα επιτευχθεί είτε με φυσικό τρόπο, επειδή ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται, ή τεχνητά μέσω των εμβολιασμών», προσθέτει.

Μετά την πρώτη φάση, ακολουθεί η ενδιάμεση περίοδος. Σε αυτήν «θα κληθούμε να αναρρώσουμε όχι από τις βιολογικές ή τις επιδημιολογικές επιπτώσεις του κορονοϊού, αλλά από τις ψυχολογικές, κοινωνικές και οικονομικές επιδράσεις.

Για κάθε άτομο που πεθαίνει από την πανδημία, πιθανώς άλλοι πέντε να αποκτήσουν σοβαρή αναπηρία. Εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν διαρκή ιατρική φροντίδα ακόμη κι όταν αφήσουμε πίσω μας τις άμεσες επιπτώσεις της θνησιμότητας της πανδημίας.

Ο κόσμος μετά την πανδημία

Διαφορετική θα είναι η εικόνα του κόσμου μετά τη λήξη της δεύτερης φάσης. Ο καθηγητής προβλέπει ότι θα αναστραφούν οι κοινωνικές τάσεις, αφού οι άνθρωποι θα επιδιώξουν περισσότερες κοινωνικές συναναστροφές, ενδεχομένως θα απομακρυνθούν από τη θρησκεία, ενώ δεν αποκλείει να υπάρξει σεξουαλική απελευθέρωση.

«Η περίοδος αυτή θα είναι κάπως σαν εκείνη της δεκαετίας του 1920 μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την πανδημία της Ισπανικής Γρίπης. Όλες οι δυσκολίες και τα προβλήματα κι οι αλλαγές στις ζωές μας, που κληθήκαμε να αντέξουμε και να ξεπεράσουμε αυτά τα πρώτα χρόνια, θα ανατραπούν ξαφνικά. Οι άνθρωποι δεν θα στρέφονται πλέον τόσο στη θρησκεία, θα αναζητούν διαρκώς ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση και επαφές σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ και εστιατόρια, αθλητικές και πολιτικές εκδηλώσεις, μουσικές παραστάσεις», αναφέρει.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κακοκαιρία «Αθηνά»: Προσοχή στην Αττική, κίνδυνος για Εύβοια σε λίγες ώρες
Μαρία Πολύζου: Έκανα δύο απόπειρες αυτοκτονίας, ενώ ήμουν παιδί
Chevron Right