Υγεία

Κρούσματα σήμερα 16/10: Ανησυχία για «μοντέλο Κοζάνης» και σε άλλες περιοχές – Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Ανησυχία για τα νέα κρούσματα σήμερα, μετά το lockdown στην Κοζάνη και τη συνολική επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας τις τελευταίες μέρες. Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα ληφθούν μέτρα «επιπέδου 4» και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, εάν χρειαστεί.

Γεγονός αποτελεί εδώ και μερικές ώρες η πρώτη εφαρμογή τοπικού lockdown στη χώρα, στο πλαίσιο της «επέλασης» του δεύτερου κύματος της επιδημίας, και ενώ στα ύψη βρίσκεται η ανησυχία για τα κρούσματα σήμερα, σε συνέχεια της αυξητικής τάσης των θετικών διαγνώσεων τα τελευταία 24ωρα.

Δείτε ΕΔΩ τα νέα κρούσματα σήμερα (16/10) που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ και ΕΔΩ πού εντοπίζονται τα νέα κρούσματα. Οι περιοχές. 

Συγκεκριμένα, από σήμερα, Παρασκευή, και για 14 μέρες, η Κοζάνη μπαίνει στο «επίπεδο 4» του Υγειονομικού Χάρτη, το οποίο συνεπάγεται αυστηρά μέτρα, όπως η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της περιφέρειας, μετά τον εντοπισμό περισσότερων από 200 κρουσμάτων τις τελευταίες δυο εβδομάδες.

Όπως ανέφερε το πρωί ο Στ. Πέτσας (ΕΡΤ), η περιοχή είναι h «πρώτη που -με βάση τη νέα κατηγοριοποίηση της Ευρώπης και τη δική μας- μπαίνει σε αυτό το καθεστώς», ενώ, σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο ίδιος ανέφερε: «Έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν ότι όπου υπάρχουν ζητήματα πρέπει να επεμβαίνουμε γρήγορα και αποφασιστικά».  Γι’ αυτό «επιβάλλεται αυτή η περιχαράκωση των κρουσμάτων, για να μην αποτελέσουν πηγή κινδύνου για ευρύτερες περιοχές. Θα εφαρμοστούν για  14 ημέρες τα αυστηρά μέτρα  στην περιοχή και ελπίζουμε να έρθει γρήγορα κάτω η επιδημιολογική καμπύλη», όπως είπε. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξκεθάρισε επίσης πως «αν χρειαστεί και σε άλλες περιοχές να ληφθούν τέτοια μέτρα, θα ληφθούν». «Ας εφαρμόσουμε τα υφιστάμενα μέτρα και δεν θα χρειαστούν νέα πολύ πιο επώδυνα, όπως αυτά που είδαμε με απαγορεύσεις κυκλοφορίας για παράδειγμα στο Παρίσι», προειδοποίησε.

Ωστόσο, στο μικροσκόπιο των ειδικών έχουν ήδη βρεθεί η Καστοριά, τα Ιωάννινα, η Πέλλα, η Θεσσαλονίκη και, φυσικά, η Αττική, με τις εν λόγω περιοχές να παρουσιάζουν σημαντικό αριθμό κρουσμάτων σε καθημερινή βάση. Στο λεκανοπέδιο, σημειώνεται, καταγράφηκαν περισσότερα από 400 νέα περιστατικά σε δύο μέρες.

Αν και επισήμως τα περιοριστικά μέτρα του «μοντέλου Κοζάνης» δε συζητούνται για κάποια από τις 5 περιοχές, οι αρμόδιοι παραδέχονται πως είναι προβληματισμένοι, ενώ παρακολουθούν στενά τους επιδημιολογικούς δείκτες. Αξίζει να αναφερθεί πως εξηγώντας το πλαίσιο πάνω στο οποίο βασίζεται η απόφαση των αρχών για lockdown στην Κοζάνη, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιάς δήλωσε χθες πως οι αρχές βασίστηκαν:

  • «στα υψηλότατα επίπεδα του αθροιστικού αριθμού νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού σε διάστημα 14 ημερών που ξεπέρασε το κριτήριο το οποίο έχει υιοθετήσει η ΕΕ,
  • την συνεχή αυξητική πορεία του ημερήσιου αριθμού νέων κρουσμάτων,
  • την αποδεδειγμένη από την ιχνηλάτηση εκτεταμένη διασπορά των κρουσμάτων στην κοινότητα,
  • τα πλέον των 220 ενεργών κρουσμάτων και τις 554 στενές επαφές τους που βρίσκονται σε απομόνωση,
  • αλλά και τα δεκάδες μικρά ελεγχόμενα, επικίνδυνα όμως και χωροταξικά διάσπαρτα clusters σε όλη την περιοχή», δίνοντας, έτσι, ένα περίγραμμα των κριτηρίων που εξετάζονται κατά κύριο λόγο.

Στους παράγοντες που λαμβάνουν υπόψιν οι επιστήμονες περιλαμβάνονται, ακόμη, οι δυνατότητες του συστήματος Υγείας, με τις αντοχές των νοσοκομείων στην περιφέρεια να θεωρούνται περιορισμένες. Την ίδια ώρα, ωστόσο, υπάρχει ανησυχία πως και στην Αττική, η κάλυψη πολλπαλών ΜΕΘ έχει ασκήσει αυξημένη πίεση στο Ε.Σ.Υ..

Νέος χάρτης με τα επιδημιολογικά φορτία στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται πως μετά την ανακοίνωση του τοπικού lockdown στην Κοζάνη αναρτήθηκε και ο επικαιροποιημένος χάρτης με το επιδημιλογικό φορτίο του κορονοϊού ανά περιοχή.

  • Στις Πράσινες περιοχές (επίπεδο 1) παραμένουν οι εξής περιοχές:

Ανδρος, Αρκαδία, Αρτα, Δράμα, Εβρος, Ευρυτανία, Ηλεία, Θάσος, Θεσπρωτία, Ιθάκη, Ικαρία, Καβάλα, Κάλυμνος, Κάρπαθος-Κάσος, Κεφαλληνία, Λασίθι, Λευκάδα, Λήμνος, Μεσσηνία, Μήλος, Ρέθυμνο, Σέρρες, Σποράδες, Σύρος, Τήνος, Φωκίδα, Χανιά.

  • Στις Κίτρινες περιοχές (επίπεδο 2) παραμένουν οι εξής περιοχές:

Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Βοιωτία, Γρεβενά, Εύβοια, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κορινθία, Κως, Λακωνία, Μαγνησία, Νάξος, Ξάνθη, Πάρος, Πιερία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Ρόδος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίος.

  • Στις Πορτοκαλί περιοχές (επίπεδο 3) ανήκουν οι εξής περιοχές:

Ανατολική Αττική, Αχαϊα, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέα-Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Κοζάνη, Λέσβος, Μύκονος, Νήσων Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα.

  • Σε Κόκκινη περιοχή (επίπεδο 4) βρίσκεται η Κοζάνη.

Στις 18:00 η ενημέρωση με Χαρδαλιά – Μαγιορκίνη

Σημειώνεται, τέλος, πως η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του Υπουργείου Υγείας, θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας σήμερα, όπως κάθε Τρίτη και Παρασκευή, στις 18:00, από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στην ενημέρωση αναμένεται να συμμετέχει και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Λίγο νωρίτερα, το ΕΟΔΥ θα ανακοινώσει τα τελευταία στοιχεία για την επιδημία, με το ημερήσιο δελτίο του Οργανισμού να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλων ως «βαρόμετρο» για την επόμενη ημέρα της υγειονομικής κρίσης στη χώρα.

 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κρούσματα: Πόσα βρέθηκαν σήμερα 16/10 στην Κοζάνη
Αυτά είναι τα όπλα που πουλάει η Γερμανία στην Τουρκία
Chevron Right