Η νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε από την πανδημία, μείωσε τους εμβολιασμούς ρουτίνας σε παιδιά και εφήβους και έβαλε σε κίνδυνο κάποια παιδιά έναντι πολλαπλών νοσημάτων. Όπως έχει αναφερθεί από τη διευθύντρια του Τμήματος Ανοσοποίησης και Εμβολίων της UNISEF, Κέιτ O’Μπράιαν, αλλά και από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία, η πανδημία οδήγησε σε μια μεγάλη οπισθοδρόμηση του παιδικού εμβολιασμού, οδηγώντας μας πάνω από μια δεκαετία πίσω. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πτώση του τοίχους ανοσίας απέναντι σε ασθένειες που μέχρι σήμερα είχαν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μέσω των εμβολίων. Μεγαλύτερο είναι -όπως ήταν φυσικό- το πρόβλημα στα εμβόλια που δεν θεωρούνται «πρώτης γραμμής» όπως είναι αυτό για τον HPV.
Το iEidiseis μίλησε με τον κ. Κώστα Νταλούκα, παιδίατρο, ο οποίος είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελεύθερων Επαγγελματιών Παιδιάτρων. Όπως μάς είπε, «ο εμβολιασμός για τον HPV δεν είναι εκεί που θα έπρεπε ακόμα και για τα κορίτσια στα οποία αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ. Και μάλιστα με την πανδημία έχουν αμεληθεί οι εμβολιασμοί ειδικά του HPV και του μηνιγγιτιδόκοκκου που δεν είναι στη πρώτη γραμμή».
Ο γιατρός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη να ενισχυθούν οι εμβολιασμοί των έφηβων κοριτσιών για τον HPV -καθώς βρίσκονται πανελλαδικά σε ποσοστό χαμηλότερο του 50%- αλλά να μπουν στο πρόγραμμα και τα αγόρια…
«Για τα αγόρια πρέπει να μπει στον πρόγραμμα το εμβόλιο του HPV, ώστε να αποζημιώνεται όπως συμβαίνει για τα κορίτσια. Διότι το εμβόλιο είναι αρκετά ακριβό και δεν μπορεί μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά να ανταπεξέλθει ιδιωτικά στο κόστος», μάς λέει.
Σημειωτέον η κάθε δόση κοστίζει 150 ευρώ και μέχρι την ηλικία των 15 ετών χρειάζονται δύο δόσεις. Ενώ αν αργήσει το παιδί να κάνει την πρώτη δόση και είναι άνω των 15 ετών, τότε χρειάζονται τρεις δόσεις.
Θα πρέπει να μπει και στα αγόρια
Στα κορίτσια ο HPV προσβάλει με κάποια στελέχη του, τον βλεννογόνο στα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό και το στοματοφάρυγγα και σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργεί καρκίνο.
«Υπό προϋποθέσεις ο HPV (Human Papillovirus) μπορεί να εισέλθει βαθύτερα στον βλεννογόνο και να δημιουργήσει διαταραχή με αλλοίωση των κυττάρων και ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό. Κακώς το αποκαλούμε στην Ελλάδα «εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας». Μπορεί να πλήξει όλους τους βλεννογόνους σε κορίτσια και αγόρια», σημειώνει ο παιδίατρος.
Και βέβαια, ακόμα κι αν δεν πρόκειται για τα στελέχη του που προκαλούν καρκίνο, τα κονδυλώματα είναι ψυχοφθόρα και δύσκολα στη θεραπεία τους ενώ σε κάποιους δημιουργούν και σοβαρότερα προβλήματα. Μάλιστα όπως προσθέτει ο κ. Νταλούκας, στην Αυστραλία που έχουν πρόγραμμα εμβολιασμού για τα αγόρια έχουν παρατηρήσει πτώση των καρκίνων στο στοματοφάρυγγα και τον πρωκτό. Παρόμοια και άλλες χώρες, και στην ΕΕ, έχουν εισάγει το εμβόλιο κατά του HPV και στα αγόρια.
Μήνυμα με αποδέκτες στα κέντρα αποφάσεων
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρέπει να αντιληφθεί ότι το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν. Θα πρέπει να ξοδέψει χρήματα για την ανοσοποίηση και των αγοριών. Διότι οι καρκίνοι δημιουργούν αναπηρίες και την ανάγκη για ακριβά φάρμακα, πολυήμερες νοσηλείες και συντήρηση του ασθενούς από το κράτος», αναφέρει ο πρόεδρος των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.
Και καταλήγει λέγοντας ότι σύμφωνα με όσα τον ενημέρωσαν γυναικολόγοι σε πρόσφατη συνάντηση για τον HPV, oι γυναίκες αντί για το ΠΑΠ τεστ είναι προτιμότερο πια να κάνουν το DNA HPV test μια φορά στα 5 χρόνια. Με την εξέταση αυτή «μπορείς να πιάσεις και νεοπλασίες αλλά και τον ιό αυτό. Άρα έχει διπλή χρήση. Καλύτερα να κάνουν αυτό μια φορά στα 5 χρόνια παρά το ΠΑΠ κάθε χρόνο», συστήνει.
Το Νοέμβριο του 2020 η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού εν μέσω της πανδημίας προέβη σε υπενθύμιση των συστάσεων, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση του εμβολιασμού ρουτίνας σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού. Παράλληλα, υπάρχει η ανάγκη για σαφή επιστημονική καθοδήγηση προς τους επαγγελματίες υγείας και τους γονείς. Συχνά ο παιδίατρος καλείται να διαχειριστεί τα ερωτήματα και τις ανησυχίες του γονέα για τον εμβολιασμό των εφήβων έναντι της νόσου COVID-19 που θέτουν οι γονείς, ενώ συγχρόνως αντιμετωπίζει την πρόκληση κάλυψης του κενού στα εμβόλια ρουτίνας των εφήβων. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να εκδοθούν οδηγίες από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού που θα τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα εμβολιασμού των εφήβων έναντι της COVID-19 και θα αναδεικνύουν την αναγκαιότητα τήρησης του εμβολιασμού ρουτίνας με κάλυψη συγκεκριμένων εμβολιαστικών στόχων.