Η επιδημία εξακολουθεί να έχει ως κέντρο βάρους την περιφέρεια Αττικής – όπου εντοπίστηκαν 227 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο – με κάποια σημάδια σταθεροποίσης, ενώ και σε άλλες περιοχές φαίνεται να υπάρχουν αυξητικές τάσεις, ανέφερε απόψε, κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην Ελλάδα παρουσιάζει «ήπιες αυξητικές τάσεις με τον αριθμό να ξεπερνάει τα 400 ανά ημέρα κρούσματα», ενώ «σήμερα καταγράφηκαν για πρώτη φορά 508 διαγνώσεις», επεσήμανε.
Η τάση σταθεροποίησης της επιδημίας που παρατηρήθηκε από την προηγούμενη εβδομάδα στην Αττική φαίνεται να είναι ευαίσθητη, παρατήρησε μάλιστα ο ίδιος.
Παράλληλα, εντός των τελευταίων ημερών είχαμε άνοδο της επιδημίας σε άλλες περιφερειακές ενότητες, όπως τα Ιωάννινα, η Κοζάνη, η Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας.
Υπενθυμίζεται πως στην Π.Ε. Κοζάνης από σήμερα, Παρασκευή, και για 14 ημέρες ενεργοποιείται ο συναγερμός «επιπέδου 4», που συνεπάγεται lockdown, καθώς και ότι ο Ν. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε, στην ίδια συνένετευξη τύπου, «κρίσιμη» την κατάσταση στα Ιωάννινα. Στη Θεσσαλονίκη, δε, σήμερα καταγράφηκαν 63 νέα κρούσματα (από 56 την Πέμπτη) ο υψηλότερες αριθμός εδώ και αρκετές μέρες για την πόλη.
Σε αυτό το πλαίσιο, «είναι επιβεβλημένη η αυστηρή τήρηση των μέτρων από όλους», όπως τόνισε, δηλώνοντας, επίσης, πως «καθώς η πτώση της θερμοκρασίας θα σημάνει και αύξηση της μεταδοτικότητας».
Εξάλλου, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων αυτή τη στιγμή στη χώρα, ο κ. Μαγιοργκίνης είπε ότι δεν μπορεί να γίνει μια ακριβής εκτίμηση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς. «Εκτιμούμε ότι δεν είναι πάνω από 20.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα σήμερα χωρίς όμως να αποκλείουμε να κάνουμε λάθος», σημείωσε.
Αύξηση και των θυμάτων
Αναφερόμενος στους διασωληνωμένους ασθενείς με Covid-19, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως είναι σταθερά περισσότεροι από 80 καθημερινά, έχοντας αγγίξει και τους 100. Ο επιδημιολόγος έκανε μάλιστα λόγο και για «στρες» στο Ε.Σ.Υ., άποψη που συμμερίζεται, μεταξύ άλλων, η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία, για ακόμη μία ημέρα,κρούει «καμπανάκι» για την εικόνα του συστήματος υγείας.
Αύξηση παρουσίασε, όμως, και ο αριθμός των συμπολιτών μας που καταλήγει, με τον κυλιόμενο επταήμερο μέσο όρο θανόντων να αγγίζει τους 7 ανά ημέρα (από 5), όπως υπογράμμισε.
Όταν ρωτήθηκε για το δείκτη Rt και αν αυτός σχετίζεται με την αύξηση των θανάτων τις τελευταίες ημέρες, είπε ότι ο αριθμός αυτός δεν σχετίζεται με τους νεκρούς, αλλά δείχνει ότι «η επιδημία βρίσκεται σε μία κατάσταση ανακύκλωσης», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Κατά περιόδους βρισκόμαστε πάνω από το ένα ή κάτω από το ένα όσον αφορά αυτόν το δείκτη» συμπλήρωσε ο κ. Μαγιοργκίνης και τόνισε ότι η συντριπτική πλειονότητα των θανόντων είναι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου «να προστατέψουμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας καθώς αυτός είναι ο ευάλωτος πληθυσμός αυτή τη στιγμή».
Υπενθυμίζεται, τέλος, πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την καταγραφή του αριθμού – ρεκόρ των 508 νέων κρουσμάτων το απόγευμα της Παρασκευής. Τα 227 εξ αυτών εντοπίστηκαν στην Αττική.
Σε συνολικούς αριθμούς, οι μολύνσεις ανέρχονται, πλέον, σε 24.450, ενώ οι θάνατοι έφτασαν τους 490.