«Στα τυφλά» πορευόμαστε ακόμη σχετικά με την νέα μετάλλαξη Ομικρον την ώρα που η πανδημία καλπάζει, το ΕΣΥ πιέζεται και είναι λογικό και στην Ελλάδα η ανησυχία να είναι μεγάλη. Πόσο μεταδοτική είναι; Πόσο προστατεύουν τα εμβόλια; Προκαλεί σοβαρή νόσο; Σε ποιες ομάδες του πληθυσμού; Κανείς μέχρι τώρα δεν έχει απαντήσεις γι’ αυτά τα ερωτήματα και δεν αναμένεται να έχει τουλάχιστον για δύο εβδομάδες ακόμη. Ό, τι θα έχουμε μέχρι τότε θα είναι ενδείξεις.
Στην Ελλάδα πάντως οι Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή με νέα μέτρα για τους ταξιδιώτες από χώρες της Αφρικής και με έλεγχο δειγμάτων κορονοϊού από τον ΕΟΔΥ.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ενημέρωσε πως τις επόμενες 10-15 ημέρες «θα έχουμε εικόνα για τη μετάλλαξη Όμικρον» και προανήγγειλε σχετικές ανακοινώσεις για τα δεδομένα.
«Η Ελλάδα έχει λάβει μέτρα και είμαστε σε επιφυλακή, καθώς η μετάλλαξη κινείται σε διαφορετικές χώρες» είπε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός.
Όπως είπε, μόλις υπάρξουν τα πρώτα στοιχεία, τότε θα γίνουν ανακοινώσεις.
Βασιλακόπουλος: Η μετάλλαξη Ομικρον μας ανησυχεί
Ως αρκετά επικίνδυνο χαρακτήρισε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος το νέο στέλεχος του κορονοϊού που δημιουργεί πονοκέφαλο στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα.
«Είναι ένα στέλεχος που έγινε γνωστό πολύ πρόσφατα στη Νότιο Αφρική και σε κάποιες χώρες της Νότιας Αφρικής. Είναι αρκετά επικίνδυνο αυτό το στέλεχος και για αυτό ονομάστηκε «στέλεχος ανησυχίας» διότι, έχει πολλές αλλαγές σε σχέση με το αρχικό στέλεχος. Μόνο και μόνο στην πρωτεΐνη ακίδα, αυτή που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει μέσα μας και να συνδεθεί με τα κύτταρα μας έχει 32 αλλαγές», τόνισε ο καθηγητής πνευμονολογίας και συνέχισε: «Ναι μεν είδαμε μια επικράτηση στη Νότια Αφρική, αλλά στη Νότια Αφρική δεν είχαμε την επικράτηση των προηγούμενων στελεχών με τον ίδιο τρόπο».
Στη συνέχεια ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε: «Είναι ένα στέλεχος που μας ανησυχεί πρέπει όλος ο κόσμος να προετοιμαστεί για αυτό. Ο Π.Ο.Υ γράφει ξεκάθαρα και στο τελευταία ανακοίνωση δεν ξέρουμε πάρα πολλά. Θέλουμε τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να μάθουμε σοβαρά, με επιστημονικό τρόπο λεπτομέρειες».
Ο καθηγητής πνευμονολογίας τόνισε πως με τα μέτρα που έχουν ληφθεί όπως η ακύρωση πτήσεων και οι αυστηροί έλεγχοι εισόδου στη χώρα βοηθούν τα κράτη να κερδίσουν χρόνο.
Για το αν τα εμβόλια μπορούν να νικήσου τη νέα αυτή μετάλλαξη, ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει περίπτωση τα εμβόλια να έχουν μηδενική αποτελεσματικότητα. Μην κάνουν το λάθος όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να κάνουν να σκεφτούν «θα εμβολιαστώ όταν βγει το νέο εμβόλιο». Καινούργιο εμβόλιο δεν θα υπάρξει για 6 μήνες και θα είναι ακάλυπτοι».
Παγώνη: Ίσως και επιπλέον δόση εμβολίου λόγω της μετάλλαξης Ομικρον
Η Ματίνα Παγώνη αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να χρειαστεί να μας χορηγηθεί επιπλέον εμβολιαστική δόση λόγω της μετάλλαξης «Ο». Όπως επισήμανε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» και στον «ΣΚΑΪ», ενδέχεται να χρειαστεί επαναπροσαρμογή του εμβολίου, η οποία θα ολοκληρωθεί σε 100 ημέρες, εξήγησε.
Σε κάθε περίπτωση , η κ. Παγώνη συνέστησε ψυχραιμία καθώς για την ώρα δεν έχουν απαντηθεί κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν τη μετάλλαξη «Ο»: «Να είμαστε ψύχραιμοι, υπάρχει ένας πανικός. Ακόμα δεν έχουν απαντηθεί δυο βασικά ερωτήματα που είναι σημαντικά για τους επιστήμονες. Πρώτα από όλα δεν ξέρουμε άμα την πιάνει το εμβόλιο, πολύ πιθανόν να την καλύπτει και επίσης πόσο μεταδοτική είναι επειδή έχει 32 μεταλλάξεις σε σχέση με τη Δέλτα που έχει 16» ανέφερε, ενώ τόνισε πως δεν δείχνει να είναι πιο θανατηφόρα από άλλες μεταλλάξεις.
Για το αν αυτή η παραλλαγή θα έρθει και θα επικρατήσει στην Ελλάδα εξήγησε πως αν γίνουν πλήρεις ταξιδιωτικοί έλεγχοι και τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί.