Υγεία

Από τον πορτοκαλί στον κόκκινο συναγερμό – Τα Ιωάννινα και οι περιοχές που είναι στο μικροσκόπιο

Οι απαντήσεις των κ.κ. Χαρδαλιά και Μαγιορκίνη επί των κριτηρίων που οδηγούν σε lockdown, κατά το «μοντέλο Κοζάνης», καθώς η επιδημία του κορονοϊού παραμένει σε επικίνδυνη καμπή. Πώς σχολίασαν την κατάσταση στην Αττική και το «καμπανάκι» για τα Ιωάννινα.

«Υπάρχει ένα όριο το οποίο το έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την οποία περνάμε από την κατάσταση πορτοκαλί στην κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Αυτό το όριο, η πρώτη που το πέρασε ήταν η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης. Με όριο το 150, η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης είναι στο 159,7».

Αυτό δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς το βράδυ της Παρασκευής (16/10), στη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό, εξηγώντας το πλαίσιο υπό το οποίο η Π.Ε. Κοζάνης μπήκε σε lockdown πριν μερικές ώρες.

Την ίδια στιγμή, «όχι όλη η Αττική, ο κεντρικός τομέας της Αττικής υπολείπεται του ορίου αυτού. Έχει μια σταθερότητα τις τελευταίες ημέρες, την οποία παρακολουθούμε», αποκάλυψε ο ίδιος.

Στα Ιωάννινα, από την άλλη, «ο συγκεκριμένος δείκτης απέχει από το 150, αλλά όχι σημαντικά», σύμφωνα με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας. Προηγουμένως, κατά την εισήγησή του είχε μάλιστα υπογραμμίσει πως «και στα Γιάννενα», όπου εντοπίστηκαν 31 νέα περιστατικά τις τελευταίες 24 ώρες, «η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη», ενώ απηύθυνε και «έκκληση στους κατοίκους και της περιοχής Ηπείρου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων».

Κληθείς να διευκρινίσει αν αναφέρεται σε 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε πως: «Δεν αφορά μόνο το κριτήριο του πληθυσμού. Των 14 ημερών, την αυξητική τάση των 7 ημερών, τις ιχνηλασίες, είναι ένας σύνθετος αλγόριθμος ο οποίος μας δίνει τη δυνατότητα να διαχωρίσουμε τις περιοχές».

Επεσήμανε, δε, ως προς τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων ότι «οι περιοχές διαχωρίζονται με βάση συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια, τα οποία κάθε Τετάρτη συζητάμε με την ειδική Επιτροπή που έχει συσταθεί για το χάρτη και παίρνουμε αυτές τις εύκολες ή δύσκολες αποφάσεις».

Υπό το φως των παραπάνω, τόνισε πως «αυτό που χρειάζεται είναι να παραμείνουμε όλοι σε εγρήγορση και ευλαβικά να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία εφαρμόζουμε αυτή τη στιγμή». «Βρισκόμαστε εν μέσω ενός δεύτερου κύματος, οτιδήποτε άλλο εκτός από απόλυτη εγρήγορση, επαγρύπνηση θα είναι στο όριο της εγκληματικότητας», πρόσθεσε εμφατικά.

xartis 1610

(Ο Χάρτης του covid19.gov.gr το βράδυ της Παρασκευής / Στο «κόκκινο» η Κοζάνη)

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, διευκρινίζοντας όσα είπε περί «ευαίσθητης» εικόνας στην Αττική, στην αρχική του τοποθέτησή και ως προς την πρότερη εκτίμηση των ειδικών περί τάσεων σταθεροποίησης, εξήγησε, από την πλευρά του, πως «σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα βλέπαμε αρνητικές τάσεις. Δηλαδή, βλέπαμε να μαζεύεται λιγάκι. Αυτή την εβδομάδα είδαμε να ανεβαίνει λιγάκι». 

«Αυτή την στιγμή η Αττική κάνει ώσεις. Δηλαδή, να το πω έτσι, κάνει μια ταλάντευση. Φαίνεται ότι έχει μπει, λοιπόν, σε μια κατάσταση σταθερότητας η οποία, όμως, είναι ευαίσθητη. Δηλαδή, από την μια μέρα στην άλλη μπορεί να αλλάξει», πρόσθεσε.

Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε σε σχέση με την παρατήρησή του καθηγητή: «Τέτοιες ταλαντώσεις τις παρατηρούμε και σε άλλες περιοχές και δεν είναι κάτι κρυφό. Αν δείτε στις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, μπορείτε να δείτε και περιοχές που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, κάποιες παραπάνω από το μέσο όρο του 14ημέρου».

«Το γεγονός, δηλαδή, ότι η Θεσσαλονίκη ή η Καστοριά ή η Κόρινθος δείχνει να έχουν μία μικρή αύξηση του μέσου όρου που έχουν βγάλει μέχρι τώρα, προφανώς είναι κάτι που μας ανησυχεί», συνέχισε, για να υπογραμμίσει, ακολούθως: «Και αυτή είναι και η δουλειά η δική μας. Να βλέπουμε και στις 74 Περιφερειακές Ενότητες κάθε μέρα, δύο φορές την ημέρα, τι ακριβώς δεδομένα έχουμε».

Ο υφυπουργός στάθηκε κι εκείνος στην κατάσταση που επικρατεί στο λεκανοπέδιο δηλώνοντας πως «η Αττική αυτή τη στιγμή είναι πιο μακριά από το “Επίπεδο 4” από άλλες περιοχές». Συγκεκριμένα, «ο κεντρικός τομέας σε σχέση με το 150 μπορεί να βρίσκεται στο 128», αυτή τη στιγμή, «αλλά πριν λίγες ημέρες ήταν πολύ πιο υψηλό το ποσοστό αυτό. Και επηρεάζεται και από το δείκτη των υπολοίπων περιοχών, οι οποίες έχουν προφανώς μικρότερους δείκτες από τον κεντρικό τομέα».

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο, και πάλι, για «μία σύνθετη διαδικασία», όπου «τα δεδομένα μίας μητροπολιτικής περιοχής είναι διαφορετικά στην αντιμετώπισή τους». Συμφώνησε, πάντως, πως «υπάρχει μία σταθερότητα στην Αττική», ως αποτέλεσμα «όλων των μέτρων, τοπικού και υπερτοπικού χαρακτήρα που πήραμε τις τελευταίες 15-20 ημέρες» και της δουλειάς που γίνεται και σε επίπεδο δειγματοληπτικών ελέγχων και σε επίπεδο συγκεκριμένων πολιτικών σε συγκεκριμένες περιοχές, αλλά και του street work που γίνεται στο Δήμο Αθηναίων αλλού, όπως είπε.

Άρα, «είναι κάτι δυναμικό, είναι κάτι που κρίνεται κάθε μέρα». Σε κάθε περίπτωση, «η Αττική δείχνει αυτή τη στιγμή μια σταθερότητα», επανέλαβε, για να προειδοποιήσει, καταληκτικά: «Δεν σημαίνει όμως ότι η σταθερότητα αυτή δεν είναι παντελώς εύθραυστη – ό,τι είναι εύθραυστο είναι και επικίνδυνο. Και ό,τι είναι επικίνδυνο, θα πρέπει να τύχει του απόλυτου ελέγχου μας, της απόλυτης καθημερινής ανάλυσής μας και της απόλυτης ανησυχίας μας».

Τα τελευταία στοιχεία για την επιδημία

Υπενθυμίζεται πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την καταγραφή του αριθμού – ρεκόρ των 508 νέων κρουσμάτων το απόγευμα της Παρασκευής. Τα 227 εξ αυτών εντοπίστηκαν στην Αττική.

Την ίδια ώρα, οι διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (81), με τη διάμεση τους ηλικίας να έχει μειωθεί σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα (67 έτη).

Επιπλέον, ο αρμόδιος Οργανισμός κατέγραψε ακόμη 8 θύματα της Covid-19 στη χώρα. Σε συνολικούς αριθμούς, οι μολύνσεις ανέρχονται, πλέον, σε 24.450, ενώ οι θάνατοι έφτασαν τους 490.

 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ο καιρός αύριο Σάββατο 17/10/2020
Βαλμπουενά: «Ζω μία δεύτερη νεότητα στον Ολυμπιακό»
Chevron Right