Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπογράψει -αύριο Τετάρτη- το έκτο συμβόλαιό της σχετικά με την αγορά εμβολίων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Ειδικότερα, δήλωσε πως «αύριο θα εγκρίνουμε το έκτο συμβόλαιο. (Πρόκειται) για έως και 160 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna».
Η πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χτίζει «ένα από τα πιο ολοκληρωμένα χαρτοφυλάκια εμβολίων για την Covid-19».
«Τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια μπορούν να μας βοηθήσουν να βάλουμε τέλος στην πανδημία», προσέθεσε.
Tomorrow we will approve a 6th contract for up to 160 million doses of the @moderna_tx vaccine.
We’re building one of the most comprehensive #COVID19 vaccine portfolios in the?Safe & effective vaccines can help us end the pandemic. https://t.co/ymfqmMLWIJ
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) November 24, 2020
Το εμβόλιο της Moderna παρουσίασε αποτελεσματικότητα 94,5% έναντι του SARS-CoV-2, όταν 95 άνθρωποι από τους 30.000 εθελοντές μολύνθηκαν με Covid-19, 90 εκ των οποίων είχαν λάβει το placebo.
Συνολικά, 11 άνθρωποι (όλοι ανήκαν στην ομάδα του placebo) ανέπτυξαν «σοβαρά» συμπτώματα της νόσου. Μια τελική ανάλυση αναμένεται να περιλάβει 151 εθελοντές δοκιμών και σε αυτό το σημείο, στατιστικά, η εταιρεία μπορεί να είναι 90% σίγουρη για την αλήθεια των ευρημάτων της.
Οι εκπρόσωποι της Μoderna έχουν ισχυριστεί πως, έως το τέλος του 2020, μπορούν να έχουν έτοιμες 20 εκατομμύρια δόσεις, αρκετές -δηλαδή-για τον εμβολιασμό 10 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Τον Αύγουστο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ηγείται των συνομιλιών με τις εταιρείες εξ ονόματος των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε ότι οι προκαταρκτικές συνομιλίες ολοκληρώθηκαν με στόχο την υπογραφή συμβολαίου για την προμήθεια 80 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της και την πρόβλεψη για την αγορά επιπλέον 80 εκατομμυρίων δόσεων.