Την αντίθεσή του στα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις υποχρεωτικές εκπτώσεις από τη Φαρμακοβιομηχανία εξέφρασε χθες ο ΣΦΕΕ με μια ανακοίνωση που έδειχνε ξεκάθαρα δυσαρέσκειά του για τη νέα δυσάρεστη τροπή που πήραν οι συζητήσεις και οι …υποσχέσεις για μείωση του clawback!
«Μετά από την πρόσφατη εισαγωγή νέων υποχρεωτικών εκπτώσεων για τα φαρμακευτικά προϊόντα, αναλώνεται αυτές τις ημέρες φαιά ουσία για το διαχωρισμό του ανεπαρκέστατου συνολικού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ σε δυο τμήματα, στα προϊόντα του Ν. 3816 και στα προϊόντα ιδιωτικού φαρμακείου. Η διάσπαση του «ανεπαρκούς» μόνο στο «ανεπαρκέστερον» μπορεί να οδηγήσει και πουθενά αλλού» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το iEidiseis επικοινώνησε με το γενικό διευθυντή του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Μιχάλη Χειμώνα, ο οποίος μάς εξήγησε ότι «το 9010 που έγινε 8020 τώρα καταργείται ως διαχωρισμός αλλά εισάγουν κι άλλα rebates. Οπότε αυτό που συμβαίνει, είναι να μετακυλούν το clawback με ανακατανομή των υποχρεωτικών επιστροφών. Αντί να αλλάζουν ονομασία στα ποσά αυτά θα έπρεπε να αυξήσουν την προϋπολογισμό για το Φάρμακο, να κάνουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και να ελέγξουν το μίγμα των φαρμάκων που συνταγογραφούνται».
Στην ανακοίνωση του ΣΦΕΕ αναφέρεται χαρακτηριστ8ικά ότι «δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στο διαχωρισμό του προϋπολογισμού, εφόσον παραμένει στα παρόντα επίπεδα που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις φαρμακευτικές ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού παρά μόνο στους λογιστικούς υπολογισμούς των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών.
Και ενώ συμβαίνουν αυτά, και ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει ουσιαστική διάθεση χρηματοδότησης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, δεν εισάγεται κανένα απολύτως μέτρο για τον καλύτερο έλεγχο της ζήτησης φαρμάκων και κυρίως για το μίγμα χρήσης φαρμάκων από τους θεράποντες ιατρούς και ασθενείς (δηλαδή ποια και πόσα φάρμακα χρησιμοποιούνται, σε ποιες παθήσεις, με ποια συχνότητα και πόσο αυτό καθοδηγείται από το θεραπευτικό αποτέλεσμα σε σχέση με το κόστος)».
Και καταλήγουν από το ΣΦΕΕ:
«Το αποτέλεσμα είναι πως η «πολύδιαφημισθείσα» μείωση του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών (clawback) ως δέσμευση της Πολιτείας στο πλαίσιο του πλάνου ανασυγκρότησης, υλοποιείται ως συγκάλυψη μέσω μετατροπής ποσών clawback σε rebate ή μέσω προπληρωμής του στο πλαίσιο εξοντωτικών διαπραγματεύσεων.
Η βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και η πρόσβαση των ασθενών στα μελλοντικά καινοτόμα ή ακόμη και σε παρόντα φάρμακα, τίθεται εν αμφιβόλω».