«Δεν θα βρούμε (σ.σ. έξω) μιλιούνια, πρώτον και δεύτερον, θα βγούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφύγουμε τις πολλές επαφές ο ένας με τον άλλον». Αυτό τόνισε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής μικροβιολογίας της σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, απαντώντας σ’ ερώτηση σχετικά με την άρση των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον κορονοϊό.
«Είχαμε φθάσει στην αναλογία ένας φορέας να κολλάει δύο άτομα. Τώρα είμαστε στο σημείο να κολλάει μισό άτομο. Που σημαίνει πως η επιδημία φθίνει.
Λέμε συνέχεια ότι ο ιός μεταδίδεται με τα σταγονίδια, άρα σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων και από τις επιφάνειες που ακουμπάνε πολλοί άνθρωποι. Αυτά πρέπει να αποφεύγουμε. Αλλά δεν θα βγούμε όλοι μαζί. Αυτό είναι απολύτως σαφές. Σιγά-σιγά. Ίσως τα σχολεία πρώτα ή π.χ. τα καφενεία δεύτερα, τα κομμωτήρια μετά, ώστε να μην έχουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.
Θα ανοίγει το ένα, θα το παρακολουθούμε επί μία εβδομάδα και θα βλέπουμε», εξήγησε.
Ο ιός τελειώνει τέλη Μαΐου – Νέο κύμα το φθινόπωρο
Εν τω μεταξύ, ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας, ισχυρίσθηκε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πως «μέχρι τέλος Μαΐου αυτή η επιδημία θα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της», ωστόσο, επισήμανε πως «είναι πολύ πιθανό να έχουμε ένα νέα κύμα επιδημικό το φθινόπωρο».
«Υπολογίζουμε πως μέσα στις επόμενες 40 ημέρες με 50 ημέρες -το πολύ- ο αριθμός των διασωληνωμένων θα έχει σχεδόν μηδενιστεί.
Έχουμε πάει καλύτερα απ’ ότι προβλέπαμε, καθώς αναμέναμε την κλιμάκωση της πανδημίας αργότερα, κατά τα τέλη Απριλίου, κι εν τέλει συνέβη νωρίτερα.
Μέχρι τέλος Μαΐου αυτή η επιδημία θα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε να έχουμε κρούσματα και νοσηλευόμενους, διότι θα περάσουμε στην ενδημική μορφή της νόσου.
Είναι πολύ πιθανό να έχουμε ένα νέα κύμα επιδημικό το φθινόπωρο ή τον χειμώνα που πιστεύω ότι θα είναι μικρότερης έντασης από αυτό που είχαμε τους τελευταίους μήνες», εξήγησε.
Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
13033: Τι πρέπει να γράφει το SMS για την απαγόρευση κυκλοφορίας
Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα
Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας ως τις 25 Απριλίου