Υγεία

ΕΕΨΨΟ: Προτείνουν να συμβάλλουν εθελοντικά στην ψυχολογική στήριξη των υγειονομικών του ΕΣΥ

Μια πολύ αξιόλογη πρωτοβουλία από την Ελληνική Εταιρία Ψυχαναλυτικής Θεραπείας Ομάδας. Όλη η επιστολή προς τους αρμοδίους.

 

Να συμβάλλει εθελοντικά στην ψυχολογική στήριξη των υγειονομικών του ΕΣΥ προτείνει με επιστολή της προς τους αρμοδίους η Ελληνική Εταιρία Ψυχαναλυτικής Θεραπείας Ομάδας.

«Η Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Ομάδας (ΕΕΨΨΟ) προτίθεται εθελοντικά να συμβάλει στην ουσιαστική ψυχολογική στήριξη των υγειονομικών του ΕΣΥ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας. Η μεθοδολογία υποστήριξης μπορεί να είναι η οργάνωση διαδικτυακών ομαδικών συνεδριών διαρκείας μιάμισης ώρας σε 10μελείς ομάδες γιατρών, νοσηλευτών και φροντιστών, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετέχουν σε μια τέτοια πρωτοβουλία.

Λαμβάνοντας υπόψη το μεταβαλλόμενο πλαίσιο επείγουσας φροντίδας στις νοσοκομειακές μονάδες, οι συνεδρίες που θα συντονίζονται από έμπειρους ομαδικούς θεραπευτές ψυχαναλυτές, θα πρέπει στο μέτρο του δυνατού να λαμβάνουν χώρα σε σταθερή μέρα και ώρα», τονίζεται μεταξύ άλλων στην επιστολή που υπογράφουν ο πρόεδρος Κλήμης Ναυρίδης και ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος Στέλιος Στυλιανίδης.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΕΨΨΟ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

Πρόταση σχεδίου δράσης ψυχοκοινωνικής υποστήριξης υγειονομικών του ΕΣΥ – προσωπικού εργαζομένων σε μονάδες COVID-19

Αξιότιμε κ. Γενικέ, 

Η διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας, εκτός από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργήσει σε επίπεδο δημόσιας υγείας και γενικού πληθυσμού, έχει καταστήσει το έμψυχο δυναμικό του ΕΣΥ εξαιρετικά ευάλωτο και εκτεθειμένο σε υψηλό στρες. Η ηρωική προσπάθεια νοσηλευτικής φροντίδας των ασθενών απαιτεί ταυτόχρονα και την ασφάλεια και ψυχοκοινωνική στήριξη του υγειονομικού προσωπικού της πρώτης γραμμής, το οποίο εργάζεται σε συνθήκες υψηλού κινδύνου, αβεβαιότητας, ευαλωτότητας νόσησης από τον ιό με σοβαρές ενδείξεις για εμφάνιση ήδη συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout).

Ο επικεφαλής επειγόντων καταστάσεων του ΠΟΥ Μάικ Ράιαν δήλωσε πως τρία πράγματα στοιχειώνουν τους υγειονομικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ξεσπασμάτων μεταδοτικών ασθενειών: «Το ένα είναι να στέκεσαι και να παρακολουθείς τους ανθρώπους να πεθαίνουν επειδή δεν μπορείς να τους βοηθήσεις. Το δεύτερο είναι να βλέπεις έναν υγειονομικό να μολύνεται, ένας συνάδελφός σου και φίλο. Και το τρίτο -και αυτό το οποίο πραγματικά βαραίνει στους υγειονομικούς τον περισσότερο καιρό σε αυτές τις καταστάσεις- είναι η πιθανότητα να έχουν μεταφέρει την ασθένεια στις οικογένειες, στους φίλους ή τα παιδιά τους».

Η Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Ομάδας (ΕΕΨΨΟ) προτίθεται εθελοντικά να συμβάλει στην ουσιαστική ψυχολογική στήριξη των υγειονομικών του ΕΣΥ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας. Η μεθοδολογία υποστήριξης μπορεί να είναι η οργάνωση διαδικτυακών ομαδικών συνεδριών διαρκείας μιάμισης ώρας σε 10μελείς ομάδες γιατρών, νοσηλευτών και φροντιστών, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετέχουν σε μια τέτοια πρωτοβουλία. Λαμβάνοντας υπόψη το μεταβαλλόμενο πλαίσιο επείγουσας φροντίδας στις νοσοκομειακές μονάδες, οι συνεδρίες που θα συντονίζονται από έμπειρους ομαδικούς θεραπευτές ψυχαναλυτές, θα πρέπει στο μέτρο του δυνατού να λαμβάνουν χώρα σε σταθερή μέρα και ώρα.

Θεωρούμε απαραίτητο η δράση αυτή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης από μέρους της ΕΕΨΨΟ, με την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας Έναντι του Κορωνοϊού COVID-19, να ξεκινήσει πιλοτικά σε 5 νοσοκομεία της χώρας τα οποία θα υποδείξει η επιτροπή, προκειμένου να αξιολογηθούν οι αναδυόμενες ψυχιατρικές και ψυχολογικές ανάγκες και να υπάρξει ένας κατά το δυνατόν ομοιογενής και συνεκτικός συντονισμός των θεραπευτικών παρεμβάσεων, και αν χρειαστεί παραπομπών, εκ μέρους των ειδικών ψυχικής υγείας στην ΕΕΨΨΟ. Οι ομάδες αυτές θα πρέπει να διατηρήσουν την ανωνυμία τους στο πλαίσιο της νοσοκομειακής δομής, όπως επίσης και τη βασική διασφάλιση ότι κάθε απαιτούμενη παραπομπή για περαιτέρω ατομική στήριξη του προσωπικού θα πρέπει να γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή διακριτικότητα.

Παραμένουμε στη διάθεση τη δική σας προσωπικά αλλά και της Εθνικής Επιτροπής για κάθε συμπληρωματική πληροφορία και διευκρίνιση για το ανωτέρω προτεινόμενο σχέδιο δράσης.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Ο πρόεδρος της ΕΕΨΨΟ, Κλήμης Ναυρίδης, Ομότιμος Καθηγητής Ψυχολογίας

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, Στέλιος Στυλιανίδης, Καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Σοκ ανεργίας: 250.000 λιγότεροι εργαζόμενοι, καμία νέα πρόβλεψη για το 2021
Γιώργος Καπόπουλος: Προεδρία της Πανδημίας η Γερμανική Προεδρία
Chevron Right