Υγεία

Πνευμονολόγος του «Σωτηρία»: Πλέον διασωληνώνουμε και 40άρηδες – «Η μάχη δεν έχει τελειώσει»

Η πνευμονολόγος-εντατικολόγος του «Σωτηρία» Σοφία Πουρίκη μεταφέρει μία ιδιαίτερα θετική είδηση από το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών, μιλώντας στο iEidiseis, που «δείχνει» στην κατεύθυνση αποκλιμάκωσης της «εκρητκικής» κατάστασης στις ΜΕΘ. Παράλληλα, όμως, στέλνει ένα μήνυμα εγρήγορσης, καθώς η «μάχη» με τον κορονοϊό δεν έχει ακόμη τελειώσει, όπως μας λέει, ενώ περιλαμβάνει περισσότερες απώλειες νέων ανθρώπων, συγκριτικά με το πρώτο κύμα της επιδημίας.

Το πρώτο αισιόδοξο μήνυμα από το «Σωτηρία» μετέφερε στο iEidiseis η Σοφία Πουρίκη, πνευμονολόγος-εντατικολόγος σε μία από τις δύο Covid-ΜΕΘ του μεγάλου νοσοκομείου αναφοράς της Αθήνας, σε συνέντευξη που μας παραχώρησε το βράδυ της Κυριακής (29/11).

«Χθες, που εφημέρευα, για πρώτη φορά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα – μεγαλύτερο του ενός μήνα – είχαμε ένα κενό κρεβάτι», μας λέει, με αφορμή περιστατικό ασθενούς που το Σάββατο εξήλθε της εντατικής, έχοντας αποσωληνωθεί την προηγούμενη. Η ίδια ερμηνεύει την «ανάσα» αυτή ως ένα σημάδι ότι η κατάσταση σταθεροποιείται και ότι «το δεύτερο κύμα της πανδημίας – κατά το οποίο δεχθήκαμε μεγάλη πίεση – πάει προς ύφεση».

Και ενώ το σενάριο αυτό κερδίζει έδαφος και μεταξύ των εκτιμήσεων των επιδημιολόγων, η κ. Πουρίκη στέκεται σε όσα δυσάρεστα έζησε η ίδια και οι συνάδελφοι της, εν μέσω της έξαρσης της επιδημίας από το καλοκαίρι και ύστερα: «Πρώτα απ’όλα μεγάλωσε σημαντικά ο όγκος των περιστατικών σε σχέση με όσα είδαμε τον Μάρτιο. Έπειτα, τα περιστατικά ήταν λίγο περισσότερο βαριά, μπορώ να πω, ενώ και οι ηλικίες των ασθενών ήταν πιο μικρές».

Ενδεικτικά, «τον Μάρτιο βλέπαμε ασθενείς από 65 ετών και πάνω, συνήθως. Ωστόσο νοσηλεύσαμε και νοσηλεύουμε περιστατικά ηλικίας 40, 42, 50 και 54 ετών, ενώ λίγοι είναι πλέον οι ασθενείς άνω των 85», επισημαίνει.

Ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό του δεύτερου κύματος, συνέχισε «είναι ότι κάποιοι από τους ασθενείς μας δεν έχουν συνοσηρότητες, όπως είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε τον Μάρτιο».

Πώς εξηγείται αυτό; «Προφανώς ο ιός είχε διασπαρεί πάρα πολύ στην κοινωνία, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ασθενών να αυξάνεται», οδηγώντας προηγουμένως υγιείς ανθρώπους όλων των ηλικιών στο νοσοκομείο, απαντά η εντατικολόγος.

Αναφερθείσα στα ζητήματα που αντιμετωπίζει το δοκιμαζόμενο από την υγειονομική κρίση ΕΣΥ, η κ. Πουρίκη δήλωσε ακόμη στο iEidiseis πως αφενός υπάρχει ανάγκη για προσωπικό, αφετέρου καθίσταται αναγκαία η εξειδίκευσή του.

«Έχουμε ανάγκη όσο περισσότερα χέρια είναι δυνατόν – τόσο καλυτέρα για μας, να είμαστε πιο ξεκούραστοι να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη βαρύτητα των περιστατικών και των εφημερίων μας. Από εκεί και πέρα δεν είναι μονάχα τα χέρια, να μας φέρουνε ανθρώπους, αλλά και η εμπειρία. Δε συζητάμε για μια απλή κλινική, αλλά για βαρέως πάσχοντες ασθενείς, ο συνεχής έλεγχος και φροντίδα των οποίων απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό, γιατρούς και νοσηλευτές», αναφέρει, προσθέτοντας πως «αυτό λείπει περισσότερο», καθώς και ότι η καλή έκβαση των ασθενών με Covid-19 εξαρτάται και από αυτόν τον παράγοντα.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αξίζει να αναφερθεί πως η Σοφία Πουρίκη μετακινήθηκε με δική της πρωτοβουλία στο «Σωτηρία», καθώς ήθελε να συνεισφέρει στη «μάχη» με τον κορονοϊό, από τη «γραμμή» των μονάδων Covid, όταν αυτή ξέσπασε. Σε ερώτηση για το αν εκτιμούσε πως θα βρεθεί αντιμέτωπη με την τρέχουσα, δύσκολη εικόνα που παρατηρείται σε όλα, σχεδόν, τα νοσοκομεία της χώρας αυτή την ώρα, η ίδια λέει πως «τα σημάδια τα βλέπαμε, μετά το καλοκαίρι, οπότε και άρχισαν να αυξάνονται τα περιστατικά» αν και «ο όγκος των οποίων ήταν, όμως, μεγαλύτερος από εκείνον που υπολογίζαμε».

Επίσης, συμπληρώνει, «βλέπαμε τη ψυχολογία του κόσμου που είχε αφεθεί στο ότι “τα πήγαμε καλά με το πρώτο κύμα” και είχε χαλαρώσει πάρα πολύ ως προς την τήρηση των μέτρων προστασίας. Το έβλεπε κανείς έξω στην κοινωνία, όχι απαραίτητα ως γιατρός».

Εξάλλου, σε σχέση με το λεγόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας, η Σοφίας Πουρίκη μιλά για δύο παράγοντες που κρίνουν την έλευση του στην Ελλάδα καθώς και την ένταση του, εφόσον δεν το αποφύγουμε: «Το πρώτο είναι το αν θα συνειδητοποιήσουμε όλοι την ανάγκη για την ευλαβική τήρηση των μέτρων – σωστή τοποθέτηση της μάσκας, αποστάσεις, πλύσιμο χεριών – μετά και από όσα είδαμε. Το δεύτερο σημείο είναι, φυσικά, το εμβόλιο».

Σε σχέση με το εμβόλιο έναντι της Covid-19 η πνευμονολόγος – εντατικολόγος του «Σωτηρία» διευκρινίζει πως «για να φτάσει να καλύψει με ανοσία τον πληθυσμό θα πάρει κάποιο διάστημα», λέγοντας πως «δε θα συνεχίσουμε τη ζωή μας όπως πριν», αμέσως μόλις ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, τον Δεκέμβριο – Ιανουάριο.

Τέλος, η κ. Πουρίκη απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να ακούν τους ειδικούς και να τηρούν τα μέτρα για την προστασία των ίδιων και των γύρω τους, καθώς «παραμένουμε σε πόλεμο». Όπως λέει «παλεύουμε με ένα θηρίο, το οποίο τελικά θα το νικήσουμε, όμως το θέμα είναι να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες». «Είναι κρίμα να χάνουμε νέους ανθρώπους, να παλεύουμε μέσα στις ΜΕΘ δίχως τη βοήθεια του κόσμου, που δεν είναι τα παλαμάκια ή τα ωραία λογία, αλλά τα μέτρα προστασίας», κατέληξε.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Χρήστος Μέγας: Το έπος του Σούπερ Μάρκετ
Παύλος Γερουλάνος στο iEidiseis: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ- Πρώτα όμως η πανδημία!
Chevron Right