Τη δήμευση και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που καταγράφουν την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας προκρίνει η Αθηνά Λινού, επιδημιολόγος, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μετά και τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις περί ύπαρξης διπλής βάσης επιδημιολογικών δεδομένων από τις αρχές, με συνέπεια την μη πλήρη εικόνα της κατάστασης για την επιτροπή επιδημιολόγων.
Μιλώντας Στο Κόκκινο, στη Μαρίνα Μάνη και τον Χρυσόστομο Λουκά η κα Λινού δήλωσε πως δεν την εκπλήσσουν τέτοιες αποκαλύψεις καθώς στη χώρα μας ο καθένας να κρατάει στοιχεία για τον εαυτό του και κάλεσε σε παρέμβαση όχι μόνο του εισαγγελέα για διερεύνηση του θέματος αλλά και σε παρέμβαση των επιτροπών δεοντολογίας, ώστε με διαφάνεια να μπορούν όλοι οι επιστήμονες να έχουνε πρόσβαση στα στοιχεία και να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της πανδημίας.
Για τα περί διαφωνιών εντός της επιτροπής ειδικών που συμβουλεύουν την κυβέρνηση, η γνωστή καθηγήτρια ιατρικής τόνισε πως μπορούν να βγουν οι ίδιοι οι επιστήμονες – εφόσον διαφωνούν με τις αποφάσεις που λαμβάνονται – και να πούνε τη γνώμη τους ανοιχτά.
Για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν εν όψει και των εορτών, η Αθηνά Λινού είναι απόλυτη για το άνοιγμα της αγοράς η οποία θα πρέπει να παραμείνει κλειστή όπως είπε, όπως και η εστίαση, αλλά σαφώς με ενίσχυση και στήριξη των επαγγελματιών που πλήττονται καθώς και των εργαζομένων.
Σε επίπεδο πολιτών θα πρέπει να στηριχθεί το εξ αποστάσεως εμπόριο, ενώ το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, λέει η κ. Λινού, θα πρέπει να το περιορίσουμε στην «πυρηνική οικογένεια μόνο», κάθε οικογένεια δηλαδή θα πρέπει να αποφασίσει να φιλοξενήσει ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, «τον παππού και την γιαγιά».
Ακούστε τι είπε:
Νωρίτερα, μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα στον ΑΝΤ1, η Αθηνά Λινού είπε χαρακτηριστικά: «υπήρχε ανακρίβεια όσον αφορά τα κρούσματα. Μετράμε τα κρούσματα μόνο σε μία κοινωνικοοικονομική ομάδα. Για τους υπόλοιπους δεν ξέρουμε απολύτως τίποτα. Δεν με πείθει αν είχαν ή όχι προβλήματα στα ένα από τα δύο αρχεία. Σημασία έχει ότι δεν έχουμε στοιχεία».
Και συνέχισε: «Δεν έχουν υπάρξει μελέτες που να είναι σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού. Ντρέπομαι που το λέω. Δεν έχουμε δύο δείγματα την εβδομάδα για να ξέρουμε τι γίνεται στην κοινότητα. Γι’ αυτό έχουμε τόσα πολλά σοβαρά κρούσματα και πίεση στο σύστημα υγείας. Εάν το ξέραμε αυτό πριν τρεις μήνες, μπορεί να μην είχαμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε την πανδημία, αλλά θα ήμασταν περισσότερο προετοιμασμένοι».
Η καθηγήτρια Ιατρικής αναφέρθηκε και στα τεστ κορονοϊού, επισημαίνοντας την ανισότητα αφού όπως είπε μπορούσαν να κάνουν τεστ μόνο όσοι είχαν τα χρήματα.
«Το ίδιο συνεχίζεται και αυτή τη στιγμή» είπε.