Υγεία

Ζαούτης: Πρώιμη η συζήτηση για την άρση του lockdown – Τι λέει για τα σχολεία

O καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του Υπ. Υγείας Θεοκλής Ζαούτης μεταφέρει στο iEidiseis την εκτίμηση πως παρά τα πρώτα ενθαρρυντικά «σημάδια» ελέγχου της επιδημίας, οι συζητήσεις για την άρση του lockdown είναι πρώιμες. Η προσωπική του άποψη είναι πως τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν κατά προτεραιότητα, όμως όλα κρίνονται από τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών, όπως λέει.

Για πτωτική τάση της επιδημίας στην Ελλάδα κάνει λόγο ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας Θεοκλής Ζαούτης, αναφερόμενος τόσο στην αποψινή μείωση των κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, όσο και στην εικόνα που σχημάτισε ο ίδιος κατά την επίσκεψη του σε περιοχές στα βόρεια της χώρας που «επλήγησαν» βαρύτατα από τον κορονοϊό, αν και θεωρεί πρώιμες, επί του παρόντος, τις προβλέψεις για την «έξοδο» από το lockdown.

«Μόλις τελείωσε η περιοδεία μας σε νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδας, όπου βρεθήκαμε με πρωτοβουλία του ΓΓ του Υπ. Υγείας, όπου υπήρχε μεγάλη πίεση και διαπιστώσαμε μία μειωτική τάση στις εισαγωγές ασθενών με Covid-19 όπως και υπόπτων κρουσμάτων», μας λέει. Ο κ. Ζαούτης δηλώνει «επιφυλακτικά αισιόδοξος» γιατί η γενικότερη τάση φαίνεται να είναι «σταθερή προς τα κάτω», όπως προσθέτει, «αν και δεν “τρέχει” πάρα πολύ γρήγορα».

Σε σχέση με την άνοδο των «σκληρών δεικτών» της επιδημίας – 100 οι νεκροί σήμερα και 622 οι διασωληνωμένοι ασθενείς – το μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων κάνει λόγο για «αναμενόμενη εξέλιξη, την οποία είδαμε και στο πρώτο κύμα και η οποία αποτυπώνεται και στη σχετική βιβλιογραφία. Υπάρχει μία “ουρά” από το peak των κρουσμάτων τις προηγούμενες μέρες, μέρος των οποίων θα νοσήσουν και κάποιοι, δυστυχώς, θα νοσήσουν σοβαρά».

Εκτιμά, πάντως, πως σε μία εβδομάδα με 10 μέρες, περίπου, την πτωτική πορεία των θετικών διαγνώσεων, ως συνέπεια του lockdown, θα ακολουθήσει μία μειωτική τάση στους αριθμούς των θυμάτων της επιδημίας και των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ ασθενών.

Επιπλέον, ο καθηγητής εξέφρασε την ανησυχία «να αντιμετωπίσουμε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας με δεδομένο πως ο χειμώνας δεν έχει ακόμα “βαρύνει”, ούτε τελειώνει σύντομα, και επομένως θα βλέπουμε  κόσμο “κλεισμένο” μέσα, σε συνθήκες ευνοϊκές για μετάδοση του ιού». Κατά τον ίδιο, άλλωστε, «ένας λόγος που δεν είδαμε νωρίτερα το δεύτερο κύμα στη χώρα μας είναι ότι είχαμε καλές καιρικές συνθήκες και ήμασταν έξω το καλοκαίρι και το φθινόπωρο».

Καταλυτικό ρόλο στην αναχαίτιση ενός τέτοιου ενδεχόμενου, προσθέτει, θα έχει, φυσικά η έλευση του εμβολίου έναντι της Covid-19, με την εξίσωση για το πόσο θα μας απειλήσει να περιλαμβάνει ως μέρη «το πόσες δόσεις θα έχουμε καθώς και το πόσο γρήγορα θα μπορούμε να εμβολιάσουμε τις ομάδες προτεραιότητας» αλλά και την αυστηρή τήρηση των εν ισχύ μέτρων από όλους.

Αναφερθείς, εξάλλου, στη συζήτηση για τον χρόνο και τον τόπο άρσης των περιοριστικών μέτρων στη χώρα ο κ. Ζαούτης ξεκαθαρίζει πως «είναι πολύ νωρίς για σχετικές εκτιμήσεις», με δεδομένο πως νωρίτερα σήμερα η καραντίνα παρατάθηκε μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, ενώ οι επόμενες αποφάσεις εξαρτώνται από «την παρακολούθηση των δεδομένων των επόμενων 10 ημερών». Προφανώς, «αν τα κρούσματα δε μειώνονται και μείνουμε εκεί που είμαστε θα οδηγηθούμε σε απόφαση που δεν έχει να κάνει με σημαντική άρση μέτρων», υποστηρίζει, σημειώνοντας, ωστόσο, πως κάθε πρόβλεψη πρέπει να στηρίζεται σε ισχυρά δεδομένα, τα οποία αυτή τη στιγμή εν υπάρχουν.

Για τα σχολεία

Σε σχέση με το συνεχιζόμενο «λουκέτο» στην εκπαίδευση, ο καθηγητής τόνισε πως «γνωρίζουμε από τα δεδομένα που έχουμε πως τα παιδιά του δημοτικού δεν έχουν μεγάλη συνεισφορά στην μετάδοση του ιού, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είχαν καμία, ότι δε κολλάνε άλλους. Σίγουρα, όμως, δεν ήταν “οδηγός” της μετάδοσης στο δεύτερο κύμα της επιδημίας», ενώ η απόφαση για το κλείσιμο των δημοτικών ελήφθη με τη σκέψη να μειωθεί η κινητικότητα γύρω από αυτά, όπως εξηγεί: «Έχουμε νομίζω 700.000 παιδιά στο δημοτικό. Αν θεωρούμε πως θα κινηθούν 1-2 γονείς για κάθε παιδί ανά ημέρα μπορείτε να υπολογίσετε τις μετακινήσεις».

Από την άλλη, θυμίζει πως «όπως έχουν πει πολλοί διεθνείς οργανισμοί πρέπει να σκεφτούμε πρώτα τα παιδιά, ζητήματα σχετικά όχι μόνο με την μόρφωσή τους αλλά και την ψυχική τους υγεία, όταν φτάσουμε στη στιγμή για να συζητήσουμε την άρση μέτρων». «Εάν, λοιπόν, μπορούμε να ανοίξουμε με ασφάλεια κάτι, τα δημοτικά σχολεία πρέπει να ‘ναι πρώτη προτεραιότητα», τονίζει, διευκρινίζοντας, εν συνεχεία, πως «δε λέμε ότι είναι πιο σημαντική η εκπαίδευση στο δημοτικό αλλά υπάρχει η βιβλιογραφία κατά την οποία τα μικρά παιδιά δε μεταδίδουν τον ιό όσο τα μεγαλύτερα, ενώ είναι και λίγο πιο εύκολο οι έφηβοι εξοικειωθούν με την τηλεκπαίδευση».

«Πάρα πολλά θα οριστούν από την επιδημιολογική εικόνα τις επόμενες 10 ήμερες», επαναλαμβάνει καταληκτικά ο κ. Ζαούτης, συμπληρώνοντας πως «όσο πιο κοντά φτιάνουμε στις γιορτές δεν έχει λογική να ανοίξουν τα σχολεία για 3-4 μέρες», άποψη που αν υιοθετηθεί από τους λοιμωξιολόγους φέρνει πιο κοντά τα σενάρια για να χτυπήσει ξανά το κουδούνι με το νέο έτος. 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ρούλα Κορομηλά: Το σχόλιο για την ψεύτικη ευτυχία στα social media
Αστροφωτογράφος κατέγραψε από το σπίτι του μια ηλιακή έκρηξη
Chevron Right