Υγεία

Η μετάλλαξη «Δέλτα» ανησυχεί ακόμα και το Ισραήλ

Πώς η μετάλλαξη Δέλτα αλλάζει εκ νέου τα δεδομένα. Το παράδειγμα του Ισραήλ. 

Όπως ανέφερε σε δημοσίευσή του στο Facebook χθες βράδυ ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, «από τις μελέτες επιδημιολογικών μοντέλων για την βέλτιστη εμβολιαστική στρατηγική, αυτή μου φάνηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και συμφωνεί και με τα δεδομένα που έχουμε δει για την μετάδοση του SARS-CoV-2 στο δεύτερο κύμα στην Ελλάδα.

Τι λέει αυτή η μελέτη με απλά λόγια;

Για να υπάρχει παρατεταμένο όφελος από τον εμβολιασμό του SARS-CoV-2 θα πρέπει οπωσδήποτε να καλύψουμε εκτός από τις ομάδες υψηλού κινδύνου (το αυτονόητο), κυρίως τους νέους που έχουν την πιο έντονη κοινωνική ζωή.

Να επισημάνω ότι οι επιδημίες του στελέχους Δέλτα που ακούμε σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία) αφορούν κυρίως ανεμβολίαστους νέους που έχουν επιστρέψει σε σχεδόν πλήρη κοινωνικότητα χωρίς προφυλάξεις.

Οι νέοι είναι το κλειδί για αυτές τις επιδημίες και για αυτό θα πρέπει να φροντίσουν το ραντεβού τους το συντομότερο δυνατόν!».

Είχε προηγηθεί νωρίτερα αντίστοιχο post του καθηγητή Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέα Γραβάνη που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφέροντας:

«Το 4ο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο θα αφορά σχεδόν αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους…

Επειδή θα είστε η μειοψηφία (περίπου το 70% θα έχει εμβολιαστεί) θα είναι δύσκολη η κοινωνική και οικονομική αιτιολόγηση ενός γενικού lockdown που θα σας προστατεύσει. Το πολύ επικίνδυνο νέο στέλεχος του ιού, το Delta της Ινδίας που επικρατεί ταχύτατα λόγω της μεγαλύτερης κατά 60% μολυσματικότητας, καλύπτεται από τον πλήρη εμβολιασμό και με τις δυο δόσεις των Pfizer και AstraZeneca εμβολίων (αναμένουμε τα αποτελέσματα για τα Moderna και J&J), η μια δόση δεν προστατεύει (δημοσιευμένα δεδομένα πριν λίγες μέρες από το Public Health England αλλά και το Francis Crick Institute). Η πλήρης λοιπόν προστασία από το Δ στέλεχος απαιτεί 40-80 μέρες για πλήρη εμβολιασμό. Ανεμβολίαστοι γρηγορείτε …”, καταλήγει ο καθηγητής.

Που βρισκόμαστε ως εκ τούτου;

Βρισκόμαστε στο πρώτο τρίτο του δεύτερου καλοκαιριού της πανδημίας, με τους εμβολιασμούς να είναι παγκοσμίως σε πλήρη εξέλιξη αλλά και τις μεταλλάξεις να κάνουν αισθητή την παρουσία τους φορτίζοντας το κλίμα.

Στο Ισραήλ με το 58% του πληθυσμού εμβολιασμένο, η ινδική μετάλλαξη, ή «Δ» όπως την ονομάζουν τώρα οι επιστήμονες παγκοσμίως, αλλάζει τα σχέδια με το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ να έχει ανακοινώσει από χθες ότι πρέπει να φορεθούν μάσκες σε σχολεία της Binyamina, Modi’in και Maccabim-Re’ut ακόμα κι όταν μαθητές και καθηγητές βρίσκονται στους εξωτερικούς χώρους των κτιριακών συγκροτημάτων.

Βέβαια τα σχολεία κλείνουν για καλοκαίρι αλλά η οδηγία φαίνεται ότι δόθηκε και τη νέα σχολική χρονιά…

Τουλάχιστον 44 παιδιά σε ένα γυμνάσιο στο βόρειο Ισραήλ έχουν βγει θετικά στον SARS-CoV-2 ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές το Σάββατο, κι αυτό ήταν το δεύτερο τέτοιο ξέσπασμα σε ισραηλινό σχολείο μέσα στην ίδια εβδομάδα!

«Τα δεδομένα δείχνουν μετάδοση από τους επαναπατριζόμενους από το εξωτερικό τις τελευταίες ημέρες και όχι λόγω τοπικής επιδημίας», έγραψε το τοπικό συμβούλιο της πόλης στη σελίδα του στο Facebook.

Και προσέθεσε ότι μετά από «επείγουσα σύσκεψη» με το υπουργείο Παιδείας, το σχολείο δεν θα άνοιγε την Κυριακή, την τελευταία ημέρα των μαθημάτων πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Το τοπικό συμβούλιο τόνισε ότι «το περιστατικό ήταν πλήρως υπό έλεγχο» και είπε ότι θα υπήρχε ένας κινητός σταθμός δοκιμών COVID-19 στο σχολείο την Κυριακή, με τεστ διαθέσιμα σε όλους.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τρίτη 22 Ιουνίου
Euro 2020: Το πρόγραμμα των αγώνων σήμερα 22/6 – Οι ώρες μετάδοσης
Chevron Right