Πονοκέφαλο στους ειδικούς προκαλεί το άνοιγμα της εστίασης καθώς θεωρείται εστία υπερμετάδοσης του κορονοϊού.
Εξάλλου στην Ελλάδα τα καταστήματα εστίασης θα είναι κλειστά μέχρι τις 7 Ιανουαρίου όταν και θα αξιολογηθεί εκ νέου η τύχη τους.
Είναι βέβαιο πως όταν θα λειτουργήσουν ξανά θα ισχύουν αυστηροί κανόνες που είχαμε δει το προηγούμενο διάστημα όπως συγκεκριμένα άτομα ανα τραπέζι, αποστάσεις και χρήση μάσκας.
Ωστόσο, ερευνητές από τη Νότια Κορεά βάζουν νέα δεδομένα στο τραπέζι καθώς με έρευνα τους διαπίστωσαν ότι ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί σε απόσταση 6 μέτρων και προέτρεψαν τους θαμώνες των εστιατορίων ακόμη και να μην μιλάνε μεταξύ τους.
Επίσης, στην μελέτη τους προτείνουν στα εστιατόρια την τοποθέτηση χωρισμάτων ανάμεσα στους πελάτες ή ακόμη και την δημιουργία ξεχωριστών χώρων.
Τα παραπάνω συμπεράσματα ήρθαν αφού εξέτασαν προσεκτικά τις εικόνες από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος, πήραν συνεντεύξεις από τους θαμώνες συγκεκριμένου εστιατορίου και προχώρησαν σε ιχνηλάτηση των επαφών τους.
Έτσι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένας πελάτης μολύνθηκε από απόσταση 6.5 μ. μολονότι εκτέθηκε για μόλις πέντε λεπτά ενώ ένας άλλος μολύνθηκε σε απόσταση 4,8 μ. μετά από δεκαπεντάλεπτη έκθεση.
Κανείς εκ των δύο είχε άμεση επαφή με τον φορέα του κορονοϊού.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι πολλά άλλα άτομα στο ίδιο εστιατόριο ήταν πιο κοντά στην πηγή της επιδημίας, δεν είχαν μολυνθεί.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι τα κλιματιστικά τύπου οροφής του εστιατορίου μετέφεραν σταγονίδια κορονοϊού σε μεγαλύτερες αποστάσεις.
«Η μετάδοση σταγονιδίων μπορεί να συμβεί σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων εάν υπάρχει άμεση ροή αέρα από ένα μολυσμένο άτομο», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης στο Journal of Korean Medical Science.
«Επομένως, απαιτούνται ενημερωμένες οδηγίες που περιλαμβάνουν πρόληψη, ανίχνευση επαφών και καραντίνα για τον ελεγχο της πανδημίας» σημειώνουν.
«Σε εσωτερικούς χώρους όπως εστιατόρια, οι μάσκες πρέπει να αφαιρούνται μόνο κατά τη διάρκεια των γευμάτων και πρέπει να φοριούνται πριν και μετά το φαγητό, ενώ πρέπει να αποφεύγεται η συνομιλία κατά τη διάρκεια των γευμάτων», προσθέτουν.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Korean Medical Science και θα την βρείτε εδώ.