Μαζί με τις χειραψίες και τα παντελόνια, που έχουν δώσει τη θέση τους στις άνετες φόρμες για όσους βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό στα σπίτια τους, τα σουτιέν έχουν αρχίσει να μοιάζουν με γραφικά λείψανα ενός προ-κορονοϊού κόσμου. Ακόμη και πριν την κραντίνα, βέβαια, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που διεκδικούσαν «ελευθερία» από το σουτιέν ακόμκα και στους χώρους εργασίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της HuffPost.
Υπάρχουν οφέλη, όμως, σε αυτή την… ενδυματολογική αλλαγή;
Ειδικοί μίλησαν στο ίδιο Μέσο για το θέμα, αναφέροντας πως συχνά πρόκειται για καθαρά προσωπική επιλογή αν και υπάρχουν και οι περιστάσεις εκείνες που κάνουν τη χρήση του εσώρουχου περισσότερο επιτακτική.
Η άσκηση
«Πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται ότι το στήθος δεν έχει μυς», λέει η Τζοάνα Γουάκεφιλντ Σκερ, καθηγήτρια Βιομετρικής στο Τμήμα Αθλησης κι Άσκησης στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ στη Μεγάλη Βρετανία. «Είναι ένα κομμάτι αδενικού ιστού και λίπους, αλλά αυτό το ποσοστό διαφέρει ευρέως από γυναίκα σε γυναίκα».
«Χρησιμοποιούμε τα σουτιέν για διαφορετικούς λόγους. Για να εμποδίζουμε το στήθος να ενοχλεί το στέρνο μας όταν τρέχουμε μαραθώνιους, αλλά η λειτουργία του σουτιέν δεν είναι ”πειστική”», συνεχίζει.
Η μόνη φορά που πρέπει να φοράμε σουτιέν είναι κατά τη διάρκεια της άσκησης, προσθέτει. «Η άσκηση χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη στήθους μπορεί να προκαλέσει μικροζημιές και μικροτραύματα στον ιστό και στο δέρμα του στήθους, ενώ σε ένα ακραίο άκρο της κλίμακας, θα μπορούσε να προκαλέσει ραγάδες, οι οποίες δεν είναι τίποτα άλλο από ιστός ουλής που δημιουργείται από υπερβολική καταπόνηση».
Ακόμα όμως και για όσους δεν ασκούνται, υπάρχει ένα πρόβλημα άνεσης. Για μερικούς ανθρώπους, το να απαλλαχθούν από το σουτιέν τους είναι η απόλυτη ελευθερία. Αλλά για άλλους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν πόνο στο στήθος, όπως κάνει η ίδια η κ. Γουάκεφιλντ Σκερ το σουτιέν δεν είναι επιλογή, αλλά αναγκαιότητα. «Ένα σουτιέν μπορεί να έχει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της παροχής υποστήριξης και ίσως τη μείωση του κινδύνου καταπόνησης», είπε. «Φοράω σουτιέν όλη μέρα, κάθε μέρα στο σπίτι, οπότε τουλάχιστον για τον εαυτό μου, είμαι πεπεισμένη ότι υπάρχουν πολλά οφέλη από τη χρήση σουτιέν».
Στον υπολογιστή
«Ένα σουτιέν δεν θα αναζωογονήσει το στήθος, ούτε, όμως,θα τα κάνει να χαλαρώσει και να ”κρεμάσει”», λέει η Ελίζαμπεθ Ντέιλ, ιδρύτρια του The Breast Life και συγγραφέας. «Το κάπνισμα καταστρέφει τον ιστό του δέρματος και αυτό συμβάλλει στην χαλάρωση», είπε στην HuffPost, προσθέτοντας: «Δεν πρόκειται να βλάψετε τον εαυτό σας αν κυκλοφορείτε χωρίς σουτιέν, εκτός αν ασκείστε και τα στήθη περιστρέφονται και παρεμποδίζουν».
Ωστόσο, καταλαβαίνει ότι για άτομα με μεγάλα στήθη, το περπάτημα στο σπίτι χωρίς σουτιέν μπορεί να μην είναι άνετο.
«Εάν δεν φοράτε σουτιέν ενώ κάθεστε και εργάζεστε στον υπολογιστή, (αυτό) δεν θα προκαλέσει διαρκή ζημιά», λέει η Λίσα Σόουντερ, πλαστική χειρουργός με έδρα το Σικάγο.
Η ίδια, ωστόσο, μας προτρέπει να αγοράζουμε το είδος σουτιέν που χρειάζεται το στήθος μας και να φοράμε σουτιέν όταν μας ταιριάζει.
Προσωπική επιλογή
Τέλος, η Ράελ Κόεν, ειδικός της βιομηχανίας εσωρούχων, απαντά «εξαρτάται» στο ερώτημα αν το σουτιέν είναι απαραίτητο. «Υπάρχουν ζητήματα όπως εφίδρωση, χαλάρωση και ερεθισμός που μπορεί να συμβούν όταν τα στήθη σας βρίσκονται ακριβώς στο στέρνο σας», λέει. « Αλλά είναι πραγματικά θέμα προσωπικής επιλογής».
Αξίζει να σημειωθεί πως όπως η ίδια λέει, παρατηρήθηκε μία «στροφή» προς το ντύσιμο για το «γραφείο», ακόμα και κατά τη διάρκεια της καραντίνας. «Έχω ακούσει από ανθρώπους ότι φορούν “τα καλά τους” για να κάνουν τις κλήσεις στο Zoom», είπε. «Ακόμα κι αν ντύνεσαι από τη μέση και πάνω», πάντως, «ένα σουτιέν μπορεί να βοηθήσει τα ρούχα σου να φαίνονται καλύτερα και να σε κάνουν να νιώθεις “υποστηριγμένη”».