Με ανησυχία αναμένεται η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα σήμερα, Τρίτη, μετά την επανεμφάνιση τετραψήφιου αριθμού μολύνσεων χθες, παρά το γεγονός πως ο αριθμός των PCR τεστ που διενεργήθηκαν ήταν πολύ μειωμένος.
Δείτε ΕΔΩ την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα σήμερα 8/12.
Δείτε ΕΔΩ πού εντοπίστηκαν τα κρούσματα σήμερα 8/12, όλες οι περιοχές.
Τη Δευτέρα, ειδικότερα, οι 1.251 θετικές διαγνώσεις φαίνεται να προέκυψαν από μόλις 6.105 μοριακά τεστ, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει μάλιστα λόγο για «εγκληματική» μείωση των ελέγχων, εν μέσω υγειονομικής κρίσης.
Είναι, δε, χαρακτηριστικό πως ειδικοί με τους οποίους συνομίλησε το iEidiseis δήλωσαν πως δε μπορούσαν να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα για τη χθεσινή εικόνα της επιδημίας, με αφορμή τις «διακυμάνσεις» της μεθοδολογίας με την οποία επιτηρείται η Covid-19 τα Σαββατοκύριακα και τις Δευτέρες.
Οι αποψινές ανακοινώσεις αναμένεται να αποτελέσουν «μπούσουλα», λοιπόν, για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την άρση ή παράταση των περιορισμών και, πιο συγκεκριμένα, για τις αποφάσεις που θα εξεταστούν, κατά τα τέλη της εβδομάδας, για λιανεμπόριο, Εκκλησίες και κωμμωτήρια. Προϋπόθεση για «θετικά» νέα ως προς τα παραπάνω είναι, φυσικά, τα επιδημιολογικά δεδομένα – εξ ου και η σημασία αύξησης των τεστ – και οι αντοχές του ΕΣΥ.
Όπως ανέφερε, πάντως, νωρίτερα σήμερα ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής των ειδικών Αλ. Βατόπουλος (ΕΡΤ), οι επιστήμονες δεν έχουν προχωρήσει στη σχετική συζήτηση, ενώ η «πανδημία δεν έχει τιθσαυτεί» ακόμη.
Σε σχέση με τις δυνατότητες του συστήματος υγείας της χώρας, επίσης υπάρχουν προβληματισμοί καθώς ακόμη κι αν ακολουθήσει σύντομα σημαντική αποκλιμάκωση του ημερήσιου αριθμού των κρουσμάτων, ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ δε θα «ακολουθήσει» γοργά, λόγω του μεγάλου χρόνου νοσηλείας για πολλούς ασθενείς.
Ενδεικτικά, οι διασωληνωμένοι ασθενείς τη Δευτέρα ήταν 600, με τα επίπεδα τους να παραμένουν πέριξ αυτού του μεγέθους όλη την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν πως πριν την όποια «χαλάρωση» θα πρέπει να «ανασάνουν» τα νοσοκομεία, οι ΜΕΘ των οποίων, όπως προκύπτει, παραμένουν στο «κόκκινο».
Υπενθυμίζεται πως αργή αναμένερται να είναι και η μείωση του ημερήσιου αριθμού θανάτων, κατ’αναλογία με τα παραπάνω.
Σημειώνεται, τέλος, πως η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναμένεται να εκδοθεί στις 18:00 το απόγευμα, περίπου, όπως και κάθε ημέρα.