Υγεία

Μετάλλαξη Δέλτα: Όλες οι νέες εξελίξεις και η αντίφαση στην Ελλάδα

Μόνο ως αντιφατικά μπορούν να χαρακτηριστούν τα μηνύματα που λαμβάνουν οι πολίτες τις τελευταίες μέρες. Από τη μία γίνονται έκτακτες συσκέψεις για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, από την άλλη στην Ελλάδα πετάμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους.

Τα μηνύματα χαλάρωσης διαδέχονται τα έκτακτα για τη μετάλλαξη Δέλτα, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από χώρες όπου βρίσκονται μπροστά στον εμβολιασμό.

Για την εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» στην Ελλάδα αλλά και τη σημασία του πλήρους εμβολιασμού ως μοναδική ασπίδα έναντι των παραλλαγών του κορονοϊού, μίλησε ο Γιώργος Σουρβίνος καθηγητής Ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι οι μεταλλάξεις ταξιδεύουν, το συγκεκριμένο στέλεχος έχει εντοπιστεί σε πάνω από 23 χώρες και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Στην Κρήτη, όπου εντοπίστηκαν σήμερα 18 νέα κρούσματα της «Δέλτα» ο κ. Σουρβίνος διαβεβαίωσε ότι έχει γίνει εκτενής ιχνηλάτηση, τα κρούσματα φαίνεται πως δεν σχετίζονται με τον τουρισμό αλλά είναι μόνιμοι κάτοικοι και τα περισσότερα είναι επαφές γνωστών κρουσμάτων.

«Μιλάμε για άτομα που είναι νεαρής ηλικίας και ανεμβολίαστα» σημείωσε ο καθηγητής.

«Και μιλάμε για πλήρη εμβολιασμό με δύο δόσεις. Οι μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και ο μειωμένος εμβολιασμός με μια δόση παρέχει μειωμένη προστασία σε ανοσολογικό επίπεδο και είναι κάτι που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα. Χρειαζόμαστε πλήρη (εμβολιασμό) για να έχουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία», τόνισε ο κ. Σουρβίνος.

Εξήγησε ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» έχει μεταδοτικότητα μεγαλύτερη κατά 50% έως 60% σε σχέση με τη βρετανική αλλά και διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας και νόσησης.

Ο Μόσιαλος για τη μετάλλαξη Δέλτα

Εκτενή ανάρτηση με αφορμή την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα – η οποία πλέον «μετρά» 29 κρούσματα στην Ελλάδα – καθώς και για την άμυνα που παρέχουν, έναντι αυτής, τα εμβόλια, πραγματοποίησε ο Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως τονίζει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), «ο βασικός ρόλος του εμβολίου είναι η αποτροπή της σοβαρής νόσου, όχι η πλήρης αποτροπή της σοβαρής λοίμωξης».

Σε αυτό το πλαίσιο, και βάσει των μέχρι στιγμής ερευνών για την προστασία των σκευασμάτων της Pfizer και της AstraZeneca από το ινδικό στέλεχος, που ανησυχεί επιστήμονες και κυβερνήσεις παγκοσμίως, επισημαίνει πως ο εμβολιασμός «δεν μας προστατεύει όλους από την ινδική παραλλαγή».

«Ένα 4-8 % θα περάσει τη νόσο με βαριά συμπτώματα και ίσως χρειαστεί εισαγωγή στο νοσοκομείο. Επίσης ένα μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξης του 12 (Pfizer) – 33 (AZ) % μάλλον θα νοσήσει ήπια εάν κολλήσει την ινδική παραλλαγή (Δέλτα) ακόμα και εάν είναι εμβολιασμένοι», σύμφωνα με τον ίδιο.

Η επικινδυνότητα της μετάλλαξης «Δέλτα»

Σχετικά με την επικινδυνότητα της μετάλλαξης «Δέλτα», ιδίως μέσα στα νοσοκομεία, τα ευρήματα νέας μελέτης που συνέταξαν ερευνητές του Cambridge είναι ανησυχητικά.

Οι συντάκτες της υποστηρίζουν ότι το νέο στέλεχος μπορεί να πλήξει ακόμη και πλήρως εμβολιασμένους νοσοκομειακούς, που αναγκαστικά πρέπει να περιθάλπουν ασθενείς με χαμηλή απόκριση στο εμβόλιο.

Καταλήγουν έτσι στο συμπέρασμα ότι οι νοσοκομειακοί εργαζόμενοι – προκειμένου να μην επαναπροσβληθούν και μεταδώσουν τον ιό σε ευπαθείς ασθενείς – πρέπει να καταφύγουν σε ενισχυτική δόση εμβολίου.

Πισωγύρισμα στο εμβολιασμένο Ισραήλ

Πισωγύρισμα για το Ισραήλ φέρνει η εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα, αφού από την Κυριακή θα γίνει και πάλι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Ο αρχίατρος της ομάδας κρούσης για τον κορονοϊό δρ Νάχμαν Ας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επανεισάγει το μέτρο και ότι προσπαθεί να προμηθευτεί περισσότερα εμβόλια της Pfizer κατά του κορονοϊού. Όπως μεταδίδει η Haaretz, αν η χώρα δεν καταφέρει να προμηθευτεί νέα εμβόλια, θα ξεμείνει τον Ιούλιο, οπότε λήγουν τα αποθέματα που διαθέτει για την ώρα.

Ο Ας πρόσθεσε ότι το Ισραήλ ερευνά νέα «τεχνολογικά εργαλεία» για την επιβολή καραντίνας, επικαλούμενος τις προηγούμενες προσπάθειες του Ισραήλ να χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά βραχιόλια παρακολούθησης. «Θα παρουσιάσουμε νέες προτάσεις στον τεχνολογικό χώρο» είπε.

Περιορισμοί στην Αυστραλία

Η πιο πυκνοκατοικημένη πολιτεία της Αυστραλίας, η Νέα Νότια Ουαλία (New South Wales), ανέφερε διψήφια αύξηση σε νέες τοπικές λοιμώξεις COVID-19 με τη μετάλλαξη Δέλτα.

«Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, αυτή είναι ίσως η πιο τρομακτική περίοδος που περνάει η Νέα Νότια Ουαλία», δήλωσε η πρωθυπουργός Γκλέιντις Μπερετζικλιάν σε δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ.

Η κυβέρνηση της πολιτείας επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στο Σίδνεϊ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, με τους αξιωματούχους υγείας να λένε ότι η μετάδοση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ακόμη και μέσω ελάχιστης επαφής με μολυσμένα άτομα.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Survivor 2021 - Spoiler: Τελευταία αποχώρηση πριν την επιστροφή την Ελλάδα και τον τελικό
Άγριες Μέλισσες: Ο Δούκας πήρε το ψαροντούφεκο και οι αδερφές Σταμίρη φόρεσαν τα μαγιό τους
Chevron Right