Η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει μέσα στο καλοκαίρι σε όλη την Ευρώπη και η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει εξαίρεση σύμφωνα με τον Παθολόγο-Λοιμωξιολόγο, και μέλος της εθνικής επιτροπής για τον κορονοϊό, καθηγητή Ανωτάτης Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, Γιώργο Σαρόγλου.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κ.Σαρόγλου εξηγεί μεταξύ άλλων πως ο ιός πολλαπλασιαζόμενος άπειρες φορές, έχει μερικές μεταλλάξεις πιο μεταδοτικές και το συγκεκριμένο στέλεχος που διαπιστώθηκε πρώτη φορά στην Ινδία, έχει την ιδιότητα να μεταφέρεται πολύ περισσότερες φορές από ότι οι άλλες.
«Εάν δηλαδή το κινέζικο στέλεχος μεταδιδόταν από 1 άτομο σε 2, τώρα στην περίπτωση αυτής της μετάλλαξης μεταδίδεται σε 9. Δεν έχει όμως την ιδιότητα να μεταβάλει την ανοσολογική απάντηση του ανθρώπου και την ενίσχυσή του από τα εμβόλια. Επομένως δεν κινδυνεύουμε να αχρηστευτούν τα εμβόλια, κινδυνεύουμε, οι ανεμβολίαστοι να μεταδίδουν τον ιό πολύ περισσότερο».
Ως προς το πώς θα πρέπει να χειριστούμε τα νέα δεδομένα ο καθηγητής είναι σαφής. «Δύο πράγματα πρέπει να γίνουν, να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό και να συνεχίσουμε τα προληπτικά μέτρα, χρήση μάσκας, αποφυγή συναθροίσεων και πλύσιμο χεριών».
Ξεκαθαρίζει μάλιστα πως η κ. Παπαευαγγέλου, στην προχθεσινή ενημέρωση, είπε πως κατεβάζουμε την μάσκα στους εξωτερικούς χώρους, όπου δεν υπάρχουν συναθροίσεις. «Όταν πάω σε ένα πάρκο μόνος μου ή με το παιδί μου. Όταν όμως πας σε μια λαϊκή αγορά, στα μαγαζιά, πρέπει να την βάλεις», διευκρινίζει ο Γιώργος Σαρόγλου.
Τέλος, αναφορικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ο κ. Σαρόγλου, λέει πως πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμοστεί και «αυτό που συζητάμε από Σεπτέμβριο, είναι δύο ομάδες, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και στα γηροκομεία. Στο εξωτερικό αυτό δεν το συζητάνε καν».