Υγεία

Μετάλλαξη Δέλτα: Τα συμπτώματα και τα νέα για την απόσταση των δύο μέτρων

Δείτε τα συμπτώματα για τη μετάλλαξη Δέλτα που μοιάζει με αυτά του κρυολογήματος, αλλά και τα νέα δεδομένα για την απόσταση δύο μέτρων.

Τα σχολεία άνοιξαν, τα κρούσματα στα παιδιά ανεβαίνουν  εν μέσω της εποχής του κρυολογήματος και της γρίπης, αλλά και των ιώσεων που ευνοούν τα σκαμπανευάσματα στον καιρό με τη ζέστη και το κρύο. 

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει επικρατήσει σε όλη την Ευρώπη και οι ειδικοί τη χαρακτηρίζουν ως εξαιρετικά μεταδοτική.

Τα βασικά και γνωστά μας πλέον συμπτώματα της COVID-19 μπορεί να περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, βήχα, κόπωση και απώλεια ή αλλαγή στην αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης. Όπως φαίνεται, η μετάλλαξη Δέλτα εκτός από τα γνωστά αυτά συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθεί και με διαφορετικό τρόπο -ειδικά σε νέους ανθρώπους-, σύμφωνα με έναν καθηγητή που έχει κάνει μια μεγάλη σχετική έρευνα.

Πρόκειται για τον Tim Spector, καθηγητή Γενετικής Επιδημιολογίας στο Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου ο οποίος είναι επικεφαλής της μελέτης Zoe COVID Symptom study, μιας βρετανικής μελέτης που βασίζεται στις πληροφορίες που λαμβάνονται μέσω ενός app για κινητά τηλέφωνα. Μέσω της μη κερδοσκοπικής αυτής εφαρμογής πραγματοποιείται μια πολύ εκτεταμένη έρευνα για την COVID-19, συμβάλλοντας στην καλύτερη κατανόηση της επιστημονικής κοινότητας για τη νόσο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Tim Spector, οι νέοι άνθρωποι που κολλούν αυτή τη μετάλλαξη μπορεί να παρουσιάσουν κάτι που μοιάζει περισσότερο με ένα βαρύ κρυολόγημα με δύο πιο συχνά συμπτώματα: πονοκέφαλο και συνάχι.

Το πρόβλημα είναι πως εάν οι άνθρωποι παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα, που μοιάζουν με ένα απλό κρυολόγημα ή με αλλεργία, δεν πηγαίνει το μυαλό τους στη νόσο και συνεχίζουν τις κοινωνικές τους επαφές, ενώ μπορεί να έχουν κορονοϊό και να τον μεταδίδουν.

Ενώ πολλά από τα συμπτώματα παραμένουν τα ίδια, μελέτες δείχνουν ότι η μετάλλαξη Δέλτα, προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν περισσότερο με ένα κοινό κρυολόγημα ή αλλεργίες και δεν περιλαμβάνουν την απώλεια γεύσης και οσμής που ήταν κοινή με προηγούμενες παραλλαγές του ιού. Ο κατάλογος των κοινών συμπτωμάτων περιλαμβάνει:

  • πονοκέφαλο
  • πυρετό
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • ρινική συμφόρηση
  • καταρροή
  • φτέρνισμα
  • πονόλαιμο

Ανατροπή από νέα έρευνα για τις αποστάσεις – Τα δύο μέτρα ίσως δεν είναι αρκετά στους εσωτερικούς χώρους

Εχουμε μάθει πλέον να ζούμε με τα αυτοκόλλητα στο δάπεδο των εσωτερικών χώρων που ορίζουν την απόσταση των δύο μέτρων την οποία πρέπει να τηρούμε. Είναι όμως η απόσταση αυτή αρκετή για να αποφύγουμε και το αερόλυμα, τα μικροσκοπικά σταγονίδια σε μορφή σπρέι που μπορούν να έχουν πολύ υψηλό ιικό φορτίο και να παραμένουν στον αέρα για μεγάλο διάστημα;

Μέσα στους κλειστούς χώρους η απόσταση των δύο μέτρων, όταν δεν φοράμε μάσκα, δεν είναι ικανή να μας προστατεύσει από το αερόλυμα που φέρει ιικά σωματίδια, σύμφωνα με τη νέα μελέτη (Donghyun Rim, Penn State)

«Εξερευνήσαμε την αερογενή μεταφορά σωματιδίων που έφεραν τον ιό και εκλύονταν από μολυσμένα άτομα εντός κτιρίων» εξήγησε ο Tζεν Πέι, πρώτος συγγραφέας της μελέτης και διδακτορικός φοιτητής Αρχιτεκτονικής Μηχανικής στο Penn State. «Διερευνήσαμε την επίδραση του αερισμού των κτιρίων και της τήρησης αποστάσεων ως στρατηγικές ελέγχου σε ό,τι αφορά την έκθεση σε αερομεταδιδόμενους ιούς σε εσωτερικούς χώρους».

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το αερόλυμα ταξιδεύει πιο μακριά και πιο γρήγορα σε δωμάτια όπου υπάρχει αερισμός εκτόπισης, όπου δηλαδή ο φρέσκος αέρας ρέει συνεχώς από το πάτωμα και σπρώχνει τον «παλιό» αέρα σε ένα φρεάτιο εξαερισμού κοντά στο ταβάνι. Αυτόν τον τύπο συστήματος αερισμού έχουν πολλές κατοικίες όπου, όπως προέκυψε, το κάθε άτομο μπορεί να εκτεθεί σε επτά φορές υψηλότερες συγκεντρώσεις αερολύματος με τον ιό σε σύγκριση με κτίρια όπου υπάρχει μεικτό σύστημα αερισμού. Πολλά επαγγελματικά ακίνητα έχουν μεικτό σύστημα, το οποίο ενσωματώνει τον εξωτερικό αέρα στον αέρα του εσωτερικού χώρου με αποτέλεσμα να τον αραιώνει και να οδηγεί τελικώς σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις αερολύματος, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Αυτό είναι ένα από τα αναπάντεχα αποτελέσματα. Η πιθανότητα αερογενούς λοίμωξης μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη μέσα στα σπίτια παρά μέσα στα γραφεία» σημείωσε ο δρ Ριμ. «Ωστόσο στις κατοικίες, η χρήση ανεμιστήρων και συστημάτων καθαρισμού του αέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των πιθανοτήτων μόλυνσης». Σύμφωνα με τον καθηγητή, πρέπει να τηρούνται και άλλα μέτρα – όπως η χρήση μάσκας – εντός των εσωτερικών χώρων προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος της αερογενούς μετάδοσης.

Ανάλυση σε σχολικές τάξεις και ΜΜΜ

Η ερευνητική ομάδα εφαρμόζει τώρα αυτήν την τεχνική ανάλυσης σε διαφορετικούς εσωτερικούς χώρους, όπως οι σχολικές τάξεις και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προκειμένου να υπολογίσει πόσο μπορεί να αυξάνεται ο κίνδυνος αερογενούς μετάδοσης του ιού σε αυτά τα περιβάλλοντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κλέαρχος Μαρουσάκης: Μέχρι Πέμπτη με ζακέτα και το Σαββατοκύριακο με κοντομάνικα
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Τρίτης 21 Σεπτεμβρίου
Chevron Right