Ο Γκίκας Μαγιορκίνης απάντησε στα ερωτήματα ποια είναι τα πιο αποτελεσματικά εμβόλια έναντι της μετάλλαξης Δέλτα και για ποια παιδιά υπάρχει η σκέψη να εμβολιαστούν πρώτα.
Μιλώντας στην τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας τόνισε για τη μετάλλαξη Δέλτα πως πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση που πρέπει να την παρακολουθήσουμε στενά.
Υποστήριξε πως βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, όπου ένα μεγάλο κομμάτι πλέον του πληθυσμού έχει πια εμβολιαστεί,. βλέπουμε τι συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, όπου το ποσοστά είναι πολύ υψηλά και το αποτέλεσμα που έχει η μετάλλαξη Δέλτα, είπε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε πως είναι αυξημένη η διεισδυτικότητα του στελέχους Δέλτα σε σχέση με το βρετανικό στέλεχος Άλφα.
Επεσήμανε πως τα θετικά στοιχεία είναι πως δεν αυξάνονται οι νοσηλείες, ούτε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε στο Ισραήλ, αλλά δεν μας επιτρέπουν να έχουμε καθησυχασμό.
Επιπλέον, σημείωσε πως δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσο βαριά είναι η νόσηση από αυτή την παραλλαγή.
«Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εμβολιασμένοι προστατεύονται και στο να μολυνθούν και στο να καταλήξουν στο νοσοκομείο», δήλωσε και προσέθεσε πως το μεγαλύτερο κομμάτι που δεν έχουν εμβολιαστεί στην χώρα μας είναι οι νέοι και γι’ αυτό θα πρέπει να επισπευστεί ο εμβολιασμός τους.
Όσον αφορά στην πιθανότητα εμβολιασμού των εφήβων στην χώρα μας, σχολίασε πως ίσως προχωρήσουμε σε αυτό με βάση τις ηλικιακές ομάδες.
«Ίσως δούμε πρώτα τις ηλικίες που είναι πιο κοντά στις Πανελλήνιες, ώστε να μην έχουν προβλήματα του χρόνου στην πρόοδό τους. Σε κάθε περίπτωση, θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα που βλέπουμε στις άλλες χώρες και την εξέλιξη της πανδημίας».
Σχετικά με το εάν τα διαθέσιμα εμβόλια μας καλύπτουν έναντι αυτής της μετάλλαξης, ανέφερε πως τα στοιχεία για το εμβόλιo της Moderna είναι λίγα διότι δεν έχει εμβολιαστεί πολύς κόσμος σε παγκόσμιο επίπεδο και πως τα στοιχεία που υπάρχουν είναι για τα πιο διαδεδομένα της Pfizer και της Αstrazeneca,, ενώ οι διαφορές τους είναι μικρές.
«Το εμβόλιο της Astrazeneca είχε πρόβλημα, κυρίως με την Νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη, που δεν την κάλυπτε καλά, όμως στη μετάλλαξη Δέλτα βλέπουμε ότι έχει αρκετά καλή κάλυψη και θεωρώ ότι όσοι το έχουν βάλει».
Ερωτηθείς για το Johnson & Johnson, απάντησε πως ακόμα δεν έχουν αρκετά νούμερα, αλλά είναι σε εξέλιξη μελέτη που εξετάζει και το ενδεχόμενο 2ης δόσης.
Για το νέο πειραματικό εμβόλιο, στο οποίο αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, εξήγησε πως τα εμβόλια που έχουν πολυδύναμο χαρακτήρα βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο και για την γρίπη εδώ και αρκετά χρόνια και είναι αρκετά ελπιδοφόρο για να αντιμετωπίσουμε πολλές νόσους αναπνευστικών συνδρόμων.
«Δεν γνωρίζω πόσο κοντά είμαστε για να έχουμε ένα πολυδύναμο αποτελεσματικό εμβόλιο», κατέληξε.