Η μετάλλαξη Δέλτα αρχικά εντοπίστηκε στην Ινδία και τώρα εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει γίνει το κυρίαρχο στέλεχος σε ορισμένες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όμως οι επιστήμονες τονίζουν αυτό θα ισχύει σε όλο τον πλανήτη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Μέχρι στιγμής, έχει εντοπιστεί σε 90 χώρες και συνεχίζει να μεταλλάσσεται καθώς εξαπλώνεται.
Αυτά είναι μονάχα ορισμένα βασικά σημεία που εξηγούν γιατί έχει σημάνει παγκόσμιος συναγερμός και ο ένας μετά τον άλλο, χώρες, Οργανισμοί και επιστήμονες προσπαθούν να επιταχύνουν τη διαδικασία των εμβολιασμών.
Πόσο μεταδοτική είναι η μετάλλαξη Δέλτα
Σήμερα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ανέφερε ότι η αυξημένη ανησυχία για το συγκεκριμένο στέλεχος οφείλεται στο γεγονός ότι η μεταδοτικότητά της είναι περίπου 60% μεγαλύτερη από τη βρετανική. Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική μετάλλαξη ήταν ήδη πιο μεταδοτική σε ποσοστό 50% από το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού. «Μεταδίδεται ακαριαία» τόνισε ο κ. Τζανάκης.
Πολύ πιο ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που έδωσε η Διευθύντρια Υγείας του Queensland στην Αυστραλία, Jeannette Young, η οποία προειδοποίησε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις βλέπουμε μια «φευγαλέα επαφή» μεταξύ ανθρώπων που δεν φορούν μάσκα ή δεν έχουν εμβολιαστεί.
«Εάν θυμάστε», σημείωσε η ίδια, «στην αρχή αυτής της πανδημίας, μίλησα για 15 λεπτά στενής επαφής». «Τώρα, φαίνεται ότι είναι πέντε έως 10 δευτερόλεπτα. Ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλότερος τώρα από ότι ήταν μόλις πριν από ένα χρόνο» συμπλήρωσε.
Πόσο μας καλύπτουν τα εμβόλια
Όπως είπε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Γκίκας Μαγιορκίνης, «το εμβόλιο της Astrazeneca είχε πρόβλημα κυρίως με τη νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη που δεν την κάλυπτε καλά, όμως στην μετάλλαξη Δέλτα βλέπουμε ότι έχει αρκετά καλή κάλυψη». Σύμφωνα με τον ίδιο, για το εμβόλιο της Moderna δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, λόγω μικρού αριθμού εμβολιασμένων σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ για το Johnson & Johnson τα νούμερα που είναι διαθέσιμα δεν είναι αρκετά, αλλά είναι σε εξέλιξη μελέτη που εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης και δεύτερης δόσης.
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, σε ό,τι αφορά στην κάλυψη που παρέχουν τα εμβόλια από τη μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε ότι το AstraZeneca προσφέρει σε όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις κάλυψη άνω του 65%, ενώ πάνω από 80% είναι η κάλυψη για όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων, Pfizer και Moderna.
Επίσης μεγάλη κάλυψη προσφέρει και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, περίπου το 15% θα νοσήσει με ελαφρά συμπτώματα, από τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία όμως φαίνεται να στέλνει με μεγαλύτερη συχνότητα τους ανεμβολίαστους σε νοσοκομεία.