Τις δικές του προτάσεις, με τρόπο απλό και εύληπτο, για ένα όσο γίνεται πιο ασφαλές «ρεβεγιόν» εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού κατέθεσε στο iEidiseis ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας Θεοκλής Ζαούτης.
Αρχικά, σχολιάζοντας την τρέχουσα εικόνα της επιδημίας στην Ελλάδα, το μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό έκανε λόγο «για βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας», με αφορμή το γεγονός πως μετά «από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα πέσαμε κάτω από τα 1.000 κρούσματα ημερησίως» χθες, Κυριακή, ενώ αντίστοιχη ήταν και και η αποψινή «φωτογραφία» της υγειονομικής κρίσης (δείτε εδώ τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ).
Συνολικότερα οι δείκτες της επιδημίας καταγράφουν πτωτική πορεία, συνέχισε, μεταξύ των οποίων οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία – των οποίων οι ΜΕΘ, ωστόσο, συνεχίζουν να υφίστανται αυξημένη πίεση – αλλά και οι θάνατοι, γεγονός που ο ίδιος χαρακτηρίζει «αισιόδοξο».
Ως προς τον βραδύ ρυθμό που χαρακτηρίζει τη τάση αυτή, εξάλλου, ο κ. Ζαούτης εξηγεί πως η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στο ότι το τρέχον lockdown «δεν ήταν ίδιο με το πρώτο» αλλά και στο ότι «όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της ανόδου της καμπύλης, τόσο μεγαλύτερο διάστημα θα χρειαστεί μέχρι να πέσει».
Σε σχέση με τα προσεχή «ρεβεγιόν», που αποτελούν κύρια πηγή ανησυχίας των ειδικών για μία αναζωπύρωση του ιού, ο καθηγητής δήλωσε πως κατά την προσωπική του άποψη, «είναι μάλλον παράλογο να ορίζουμε ακριβή αριθμό για το τραπέζι, μιας και που δεν υπάρχει βιβλιογραφία που να λέει πως οι πέντε προσκεκλημένοι αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους τέσσερις».
Αυτό που είναι αναγκαίο, πάντως, είναι να υπάρχει μία «κοινή λογική», σημειώνει, η οποία, εν προκειμένω, επιτάσσει «όσο λιγότεροι τόσο καλύτερα», αν κι εφόσον οι πολίτες επιλέξουν να μην περάσουν τις γιορτές μόνο με όσους κατοικούν στο ίδιο σπίτι.
Αναλυτικά, οι προτάσεις του είναι οι εξής:
- «Πρώτ’απ’όλα, το να μειώσουμε το πόσα άτομα θα μαζευτούμε, την περίοδο των γιορτών. Δε θα πρέπει να κάνουμε μεγάλα ρεβεγιόν ή τραπέζια».
- «Δεύτερον, οι προσκεκλημένοι θα πρέπει να είναι, στην καλύτερη περίπτωση, άτομα που έχουμε ήδη συναναστραφεί, η οικογένεια, και όχι άτομα των οποίων δε ξέρουμε τις επαφές τους κλπ.».
- Έπειτα, «”απόλυτος” κανόνας παραμένει το βασικό τρίπτυχο των μέτρων προστασίας, με την εξής σειρά: μάσκα – αποστάσεις – υγιεινή χεριών», καθώς, όπως εξηγεί ο καθηγητής, «ως επί το πλείστον η μετάδοση του ιού γίνεται μέσω του αναπνευστικού. Τον τελευταίο καρό, μάλιστα, έχει υποβαθμιστεί η μετάδοση του κορονοϊού μέσω επιφανειών, δεν κολλάς εύκολα».
Στο σημείο αυτό, ο κ. Ζαούτης διευκρινίζει πως η στενή οικογένεια, τα άτομα που βρίσκονται υπό την ίδια σκέπη, «δε χρειάζεται να φορούν μάσκα». Όμως, όσο περισσότερο χρησιμοποιείται η μάσκα, και όπου είναι εφικτό, αναγκαστικά όχι την ώρα του φαγητού δηλαδή, τόσο το καλύτερο, μας λέει.
- Επίσης, «υπερπροστατευτικοί – και άρα πιο αυστηροί με τα μέτρα – θα πρέπει να είμαστε με τις ευπαθείς ομάδες, αν για παράδειγμα προσκληθούν η γιαγιά ή ο παππούς στο τραπέζι».
- Ακόμη, πρέπει να ληφθεί υπόψιν το χρονικό πλαίσιο, αφού ο κίνδυνος διασποράς αυξάνεται με την ώρα: «Υπάρχει μία συσχέτιση στη διάρκεια επαφών και μόλυνσης. Είναι περισσότερο πιθανό να κολλήσεις Covid από θετικό άτομα αν βρεθείτε στον ίδιο χώρο για 15 λεπτά, από ότι αν βρεθείτε μαζί για ένα λεπτό».
- Τέλος, χρειάζεται «καλός αερισμός του χώρου. Αν γίνεται να υπάρχει καλός εξαερισμός, καθώς η θερμοκρασία θα είναι χαμηλή εκείνες τις μέρες, τόσο το καλύτερο».
Ο κ. Ζαούτης επεσήμανε, καταληκτικά, στο iEidiseis πως η Επιτροπή είναι πιθανό τις επόμενες μέρες να συζητήσει το θέμα αναλυτικότερα, «όχι επειδή υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα» επί του ορίου των ατόμων που ακούγεται πως θα πρέπει να παρευρεθούν σε ένα δείπνο, αλλά προκειμένου «να υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τον κόσμο, με δεδομένο πως το “λίγα άτομα” για τον καθένα σημαίνει διαφορετικό αριθμό προσώπων».
Τα τελευταία στοιχεία για την επιδημία
639 νέα κρούσματα επιβεβαίωσε κατά το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ, ενώ η χώρα βρίσκεται στην 6η εβδομάδα του lockdown.
Οι περισσότερες μολύνσεις σημειώθηκαν στην Αττική, όπου καταγράφηκαν 184 νέα περιστατικά του ιού, ενώ δεύτερη «έρχεται» η Θεσσαλονίκη με 163 θετικές διαγνώσεις.
Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν, για ακόμη μία μέρα, και οι «σκληροί δείκτες» της επιδημίας, με τους ημερήσιους θανάτους λόγω της Covid-19 να ανέρχονται σε 62.
Παράλληλα, οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ της χώρας είναι 558, με μέση ηλικία τα 66 έτη.
Σε συνολικούς αριθμούς, οι θετικές διαγνώσεις, από την αρχή της επιδημίας και μέχρι σήμερα, είναι 125.173, ενώ οι νεκροί έφτασαν τις 3.687.
- Δείτε ολόκληρη την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, εδώ.