Ανησυχητικούς αριθμούς μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα σε νέους και παιδιά «βλέπουν» οι επιστήμονες και εκφράζουν φόβους για τον Σεπτέμβριο. Σε λίγες μέρες αναμένεται να δοθεί και «πράσινο φως» από την Επιτροπή για τον εμβολιασμό των παιδιών 15-17 ετών, την ώρα που οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν την εξέλιξη της μετάλλαξης.
Τι συμβαίνει όμως με τα παιδιά;
Το συγκεκριμένο στέλεχος φαίνεται να έχει ένα ακόμα διαφορετικό χαρακτηριστικό -πέρα από τα διαφορετικά συμπτώματα που εμφανίζει. Δείχνει ότι «προτιμά» τις νεαρότερες ηλικίες. Μια απάντηση στο γιατί παρατηρείται αυτό έδωσε σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
«Είναι μια μετάλλαξη που φαίνεται ότι ξεκλειδώνει πολύ εύκολα το ανοσοποιητικό των παιδιών και των νέων ανθρώπων. Είναι επικίνδυνη» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο MEGA, καθώς, όπως ανέφερε, έχουν νοσήσει και παιδιά κάτω των 10 ετών, ενώ σημαντικό είναι και το στοιχείο ότι ο κορονοϊός μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα την υγεία των νέων.
Ερωτηθείς αν τα παιδιά μπορεί να έχουν κάποιες σοβαρές επιπλοκές από τη μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε ότι όλοι οι κορονοϊοί μπορούν να προκαλέσουν, σε σπάνιες περιπτώσεις, νόσο kawasaki και άλλες καρδιαγγειακές νόσους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα είναι νεαρής ηλικίας και έχουν περάσει τη νόσο ελαφριά, ωστόσο δεν αποτελούν ισχυρή βάση για να εξαχθούν συμπεράσματα και για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.
«Δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα από τα λίγα περιστατικά ου έχουμε, καθώς είναι νέοι. Θα πρέπει να δούμε πώς λειτουργεί αυτή η μετάλλαξη σε άνω των 50 ετών ανθρώπους, οι οποίοι το περνούν βαριά».
«Οι μικρές ηλικίες δεν είναι άτρωτες. Όσο υπάρχει αυτός ο ιός και όσο τον αφήνουμε να πολλαπλασιάζεται στην κοινότητα, αυτό δίνει χώρο να τροποποιεί το γενετικό του υλικό, να αλλάζει τον τρόπο που επιτίθεται στα κύτταρα στόχους» δήλωσε από την πλευρά του για το θέμα ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο OPEN.
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, συνδέει τη μετάδοση στους νέους με το ότι δεν έχουν εμβολιαστεί.
«Σε όλο τον κόσμο με τη μετάλλαξη Δέλτα έχει ωριμάσει η ιδέα για τον εμβολιασμό των εφήβων από 15 και πάνω. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού θα λάβει την απόφαση. Θεωρώ ότι έχει ήδη προαναγγελθεί. Βεβαίως θα είναι εθελοντικό» σημείωσε και συμπλήρωσε:
«Η μετάλλαξη Δέλτα πιάνει τα ανεμβολίαστα άτομα, για αυτό και οι μικρές ηλικίες. Η εξέλιξη της πανδημίας σε ένα μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τους μη εμβολιασμένους. Χρειαζόμαστε και αυτή την ηλικιακή ομάδα για να φτάσουμε στο 70% – 80% ανοσίας».
Τα συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα στα παιδιά
Τα παιδιά εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, τα οποία παραπέμπουν σε ίωση και μπορεί να μην γίνουν έγκαιρα αντιληπτά.
Συγκεκριμένα:
- Πονόλαιμος
- Συνάχι
- Έλλειψη ανοσμίας (το παιδί δεν εμφανίζει απώλεια όσφρησης, παρά τα υπόλοιπα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει)
Συνήθως τα παιδιά περνούν ήπια τον κορονοϊό σε περίπτωση που νοσήσουν από την μετάλλαξη Δέλτα, ωστόσο σε σπάνιες περιπτώσεις μετά από έναν μήνα μπορεί να εμφανίσει υπερφλεγμονώδες σύνδρομο και να παρουσιαστεί μυοκαρδίτιδα.