Με την συζήτηση για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να έχει φουντώσει για τα καλά αφού ναι μεν η κυβέρνηση μέσω του Στέλιου Πέτσα κάνει λόγο για όριο εννέα ατόμων από δύο διαφορετικές οικογένειες οι λοιμωξιολόγοι δε τρέμουν στην ιδέα των συναθροίσεων και δεν φαίνεται να δίνουν την συγκατάθεσή τους για κάτι τέτοιο.
Το επιχείρημα είναι πως στα σπίτια ο ιός μεταδίδεται εύκολα, τα μέτρα θα πάνε περίπατο και έπειτα πάλι θα τρέχουμε με νέα μέτρα να μαζέψουμε τυχόν αύξηση σε κρούσματα και νοσηλείες.
Πάντως στην φαρέτρα των λοιμωξιολόγων μπήκε και μια νέα μελέτη σύμφωνα με την οποία τα σπίτια είναι και θα συνεχίσουν να είναι ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους μετάδοσης του κορονοϊού μεταξύ των ανθρώπων.
Η μελέτη, η οποία συνολικά αφορούσε σχεδόν 77.800 άτομα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω της επερχόμενης συγκυρίας των εορταστικών τραπεζιών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Φλόριντα και της Ουάσιγκτον, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», τόνισαν ότι «ακόμη και όπου η μετάδοση του κορονοϊού στην κοινότητα μειώνεται, τα ευρήματα της μελέτης μας δείχνουν πως τα νοικοκυριά είναι και θα συνεχίσουν να είναι σημαντικοί χώροι μετάδοσης της Covid-19». Όπως είπαν, το τρίπτυχο της μετάδοσης είναι «κλειστός χώρος – πολύς κόσμος – στενή επαφή».
Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο σχεδόν ο ένας στους πέντε με κορονοϊό (17%) τον μεταδίδει στα άλλα μέλη της οικογένειας του. Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τους συζύγους (38%), δηλαδή σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα φορείς του ιού τον μεταδίδουν στον/στην σύζυγο τους.
Οι δευτερογενείς λοιμώξεις μέσα στο σπίτι (από κάποιον φορέα του ιού στα άλλα μέλη της οικογένειας) αφορούν συχνότερα τους ενήλικες (28%) από ό,τι τα παιδιά (17%). Η πιθανότητα μετάδοσης είναι πολύ μεγαλύτερη αν κάποιο μέλος της οικογένειας έχει συμπτώματα της Covid-19, σε σχέση με τους ασυμπτωματικούς.
(Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)