Με αφορμή τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πως παίρνει προληπτικά εδώ και μιάμιση εβδομάδα υδροξυχλωροκίνη, ο Σωτήρης Τσιόδρας ρωτήθηκε το απόγευμα της Τρίτης για το αν έχει φτάσει η στιγμή να δημιουργηθούν πρωτόκολλα για την εξωνοσοκομειακή χορήγηση του φαρμάκου από τα φαρμακεία σε ευπαθείς ομάδες και υγειονομικούς.
Ο λοιμωξιολόγος ανέφερε, αρχικά, πως η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων έχει ήδη εισηγηθεί «θεραπευτικούς αλγόριθμους και για τους ασθενείς και ιδιαίτερα τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν ένα μέσο κίνδυνο, δεν έχουν τη σοβαρή νόσο. Έχουν κάτι μεταξύ ήπιας και μέτριας βαρύτητας νόσου, όπως την ονομάζουμε, οι οποίοι σε συνεννόηση με τους θεράποντες γιατρούς τους, μπορούν να πάρουν τα φάρμακα αυτά με συνταγογράφηση, ακόμα και στην κοινότητα».
Άρα «αυτό έχει γίνει», εξήγησε, «έχει συζητηθεί από την Επιτροπή, έχει περάσει».
Όπως φαίνεται, όμως, «η χλωροκίνη είναι ένα φάρμακο του οποίου ακόμα αμφισβητείται η δράση του», συνέχισε ο κ. Τσιόδρας. Μάλιστα «υπήρξε μια πολύ πρόσφατη μεγάλη δημοσίευση στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine της Βοστόνης, η οποία δεν έδειξε εντυπωσιακά αποτελέσματα» αν και το φάρμακο «χορηγήθηκε σε πιο βαριά ασθενείς».
Ο καθηγητής σημείωσε, πάντως, πως σταδιακά βλέπει «μια τάση στην επιστημονική έρευνα και βιβλιογραφία, να δίνονται τα φάρμακα όσο δυνατόν νωρίτερα και σε ηπιότερης μορφής εκδήλωση της νόσου». Γιατί «στην πρώτη περίοδο είχαν πολύ μεγαλύτερη σημασία οι υψηλής βαρύτητας ασθενείς, σε αυτή την περίοδο έχουν σημασία άπαντες. Προσπαθούσαμε να σώσουμε τους υψηλής βαρύτητας, οι οποίοι μπαίνουν στα νοσοκομεία. Αλλά σε εμάς υπήρχε εδώ και ένα μήνα αυτή η δυνατότητα που λέει η αγαπητή δημοσιογράφος», πρόσθεσε.
«Και επίσης, υπήρχε και η δυνατότητα εθελοντικά να δώσει κανείς χλωροκίνη ή υδροξυχλωροκίνη, τα δύο “ξαδελφάκια”, και σε υγειονομικούς και σε ευπαθείς ομάδες οι οποίες είχαν εκτεθεί στον ιό και δόθηκε, πάντα σε επίπεδο στενής παρακολούθησης με τον γιατρό, γιατί πρέπει να παρακολουθεί ο γιατρός τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες, σε επιδημίες που ζήσαμε σε δομές οι οποίες είχαν ανθρώπους που ήταν εξαιρετικά υψηλής ευπάθειας», δήλωσε επιπρόσθετα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.
Ωστόσο, «το εάν δουλεύει δεν το ξέρουμε ακόμα. Περιμένουμε προοπτικές μελέτες οι οποίες έχουν αρχίσει, στις οποίες οι μισοί παίρνουν, οι μισοί δεν παίρνουν και θα περιμένουμε με αγωνία αυτά τα αποτελέσματα. Και εκεί κατέληξε και η μεγάλη μελέτη στο New England: ότι θέλουμε για τη χλωροκίνη μια τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη, στην οποία οι μισοί θα την παίρνουν και οι μισοί δεν θα την παίρνουν και θα εξετάζει και τα διαφορετικά στάδια βαρύτητας της νόσου. Δυστυχώς αυτά τα δεδομένα δεν τα έχουμε ακόμα», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα έγινε γνωστό πως στη χώρα μας καταγράφηκαν 4 νέα κρούσματα και κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο.