Στην 1η ΥΠΕ έχει ξεκινήσει η ενίσχυση των απλών κλινών COVID μετά τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες.
Μάλιστα, όπως είναι σαφές, μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας καταγράφηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) περίπου 146.000 κρούσματα και 2.289 νοσηλείες. Ωστόσο, η ροή ασθενών με COVID -19 στα νοσοκομεία είχε ως αποτέλεσμα να τριπλασιαστούν οι νοσηλευόμενοι μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα. Κάπως έτσι, ενώ στις 14 Ιουνίου οι νοσηλευόμενοι με COVID-19 ήταν 804, με τους 584 σε απλές κλίνες, τη Δευτέρα στα νοσοκομεία βρίσκονταν 2.195 ασθενείς, με τους 1.707 να νοσηλεύονται σε απλές κλίνες.
Αυτό πυροδότησε την ενεργοποίηση της 1ης φάσης του επιχειρησιακού σχεδίου, δεσμεύθηκαν επιπλέον 101 κλίνες για ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 στα νοσοκομεία «Σωτηρία», «Σισμανόγλειο» και «Αμαλία Φλέμινγκ». Το τελευταίο, μάλιστα, τέθηκε και πάλι εκτός του προγράμματος εφημεριών για να καλύπτει αποκλειστικά τις ανάγκες των ασθενών αυτών όπως είχε συμβεί σε πιο δύσκολες στιγμές. Σε αυτή τη φάση εξάλλου, θα είναι διαθέσιμες 1.078 απλές κλίνες ενηλίκων και παιδιών και 92 κλίνες ΜΕΘ πάλι για ασθενείς με COVID-19.
Εν τω μεταξύ, έκπληκτος από την τόσο μεγάλη διασπορά του κορoνοϊού μέσα στο καλοκαίρι, δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι οφείλεται στις νέες παραλλαγές, οι οποίες διαφεύγουν των εμβολίων.
«Είναι πρώτη φορά που βλέπουμε τόσο μεγάλους αριθμούς σε μια χρονική περίοδο που ο κόσμος είναι σε ανοιχτό χώρο» είπε -μιλώντας στην ΕΡΤ- ο καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ, προσθέτοντας ότι η εξάπλωση του ιού «είναι φαινόμενο που συνεχίζουμε να παρακολουθούμε».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι δεν φαίνεται να υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ, κάνει τους επιστήμονες να θεωρούν ότι όλα θα κυλήσουν καλά.
Μάλιστα…
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Υποεκτίμησαν τον κίνδυνο; Δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν τη μεταδοτικότητα των νέων στελεχών; Έπρεπε με κάθε τρόπο να δεχτούμε τουρίστες και να κάνουμε τα …μπάνια του λαού; Ή μήπως είναι βαθύτερο αυτό που έχει διατυπώσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ότι πρέπει να περάσουμε σε μια μετά-COVID φάση όπου δεν θα έχουμε υποχρεωτικά μέτρα προφύλαξης αλλά θα συνυπάρχουμε με τον ιό;
Αυτό το τελευταίο έχει ομολογουμένως μία βάση στο επίπεδο της επόμενης ημέρας που δεν μπορεί να έρθει μία δεκαετία μετά το ξέσπασμα της πανδημίας… Τα 2,5 χρόνια έχουν δημιουργήσει ήδη πολλά ψυχολογικά προβλήματα, έχουν καταστρέψει οικονομικά αρκετούς επαγγελματίες, και έχουν δημιουργήσει εμπόδια σε πολλές εκδηλώσεις της καθημερινότητας.
Αν ισχύει αυτό ωστόσο, ας βγουν να το πουν ανοιχτά. Ό,τι κι αν γίνει, όποιες μεταλλάξεις κι αν εμφανιστούν, δεν ξανακλείνει η κοινωνία. Λάβετε τα μέτρα σας!