Eίναι ακόμη πολύ νωρίς για να προβλεφθεί εάν η μετάλλαξη Ομικρον θα σηματοδοτήσει το τελευταίο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τον κορυφαίο αμερικανό επιδημιολόγο και ιατρικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Άντονι Φάουτσι.
Η Ομικρον, αν και εξαιρετικά μεταδοτική, έχει βρεθεί ότι είναι λιγότερο σοβαρή από τις προηγούμενες παραλλαγές, πυροδοτώντας την ελπίδα ότι θα μπορούσε να επισπεύσει το τέλος της πανδημίας. Ωστόσο, ο Φάουτσι τόνισε ότι δεν υπάρχει ακόμα «καμία εγγύηση» για κάτι τέτοιο.
«Ελπίζω να είναι έτσι τα πράγματα. Αλλά αυτό θα συνέβαινε μόνο εάν δεν εμφανιστεί κάποια άλλη παραλλαγή, που θα διαφύγει από την ανοσολογική απόκριση της προηγούμενης παραλλαγής», ανέφερε χαρακτηριστικά μέσω βιντεοδιάσκεψης στην εκδήλωση «The Davos Agenda».
Όπως τόνισε ο ίδιος, ακόμα και αν η Όμικρον αποδειχθεί ότι είναι η τελική μετάλλαξη της Covid-19, είναι απίθανο να σημαίνει το τέλος του ιού. Αντίθετα, θα παραμείνει παρούσα στην κοινωνία σε ενδημικό επίπεδο. «Για ενδημικότητα θα μιλάμε όταν ο κορονοϊός κυκλοφορεί ανάμεσά μας χωρίς να διαταράσσει την κοινωνία. Αυτός είναι ο ορισμός μου για το τι σημαίνει ενδημικότητα». εξήγησε.
Σε εκείνο το στάδιο, δεν θα απαιτούνται πλέον μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η χρήση μάσκας, ενώ παράλληλα η κοινωνία θα μπορούσε να επιστρέψει σε κάποιο επίπεδο κανονικότητας, είπε στη συνέχεια. «Δεν πρόκειται να εξαληφθεί ποτέ αυτός ο ιός. Αλλά ελπίζουμε ότι θα είναι σε τόσο χαμηλό επίπεδο που δεν θα διαταράξει τις κοινωνικές, οικονομικές και άλλες δραστηριότητές μας» κατέληξε.
«Πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για ενδημικότητα»
Ο Φάουτσι, σε συνομιλία του με μια ομάδα ειδικών στη δημόσια υγεία, συμφώνησαν ότι η Ομικρον πιθανότατα θα γίνει το κυρίαρχο στέλεχος του κορονοϊού παγκοσμίως το 2022. Ωστόσο, οι απόψεις διίσταντο ως προς το αν θα αποτελέσει το τελευταίο στέλεχος.
«Είναι πράγματι πολύ νωρίς για να χαρακτηρίσουμε τον κορονοϊό ενδημικό. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε μια νέα παραλλαγή», δήλωσε η Ανελίς Γουίλντερ-Σμιθ, καθηγήτρια αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών στο London School of Hygiene and Tropical Medicine. «Μια νέα μετάλλαξη είναι πιθανό να είναι λιγότερο σοβαρή, εξετάζοντας τις προηγούμενες παραλλαγές, αλλά παραμένει σημαντικό να προετοιμαστούμε για το χειρότερο», υποστήριξε.
Από την άλλη, ο Ρίτσαρντ Χάτσετ, διευθύνων σύμβουλος του Συνασπισμού για την Επιδημική Ετοιμότητα και τις Καινοτομίες, ήταν πιο αισιόδοξος. «Η Ομικρον θα σαρώσει τον κόσμο. Ας ελπίσουμε ότι θα σαρώσει και τις άλλες παραλλαγές», είπε, τονίζοντας ότι ο ιός πιθανότατα θα φτάσει σε ένα σημείο ισορροπίας για να καταλήξει όπως η εποχική γρίπη.
Πηγή CNBC