Το καλοκαίρι είναι ξεκάθαρο ότι είναι υπό απειλή. Τα κρούσματα ανεβαίνουν, η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει και πλέον επανέρχονται μέτρα σε πολλές χώρες του κόσμου.
Στην Ελλάδα, όμως, καταγράφηκε χτες για πρώτη φορά έπειτα από καιρό τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων, με μερίδα των λοιμωξιολόγων πάντως να εμφανίζεται καθησυχαστική.
Την ίδια ώρα, η μετάλλαξη Δέλτα «ανεβαίνει» στη χώρα μας και αναμένεται να επικρατήσει μετά τα μέσα Αυγούστου. Θα βρει την Ελλάδα στην ξαπλώστρες.
Εδώ θα δείτε αναλυτικά τα κρούσματα σήμερα 4/7 μόλις ανακοινωθούν από τον ΕΟΔΥ, καθώς και τη γεωγραφική κατανομή.
Παυλάκης: Είμαστε στην αρχή του τέταρτου κύματος
«Είμαστε στην αρχή του 4ου κύματος που έρχεται με μεγάλη βιαιότητα», επισήμανε ο ερευνητής Εθνικού Ινστιτούτου ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, τονίζοντας πως αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι σε μια εβδομάδα θα έχουμε διπλάσια κρούσματα και σε δύο εβδομάδες τετραπλάσια.
Μιλώντας στο OPEN, ο ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ δήλωσε έκπληκτος για την ταχύτητα του 4ου κύματος από τη μετάλλαξη «Δέλτα», λέγοντας πως εν αντιθέσει με την Αγγλία και την Πορτογαλία, η Ελλάδα πηγαίνει «από το τρίτο κύμα αμέσως στο τέταρτο γιατί τα κρούσματα έχουν διπλασιαστεί μέσα σε μια εβδομάδα».
Ο κ. Παυλάκης προέβλεψε ότι αν τα δεδομένα είναι τέτοια το καλοκαίρι, το φθινόπωρο η κατάσταση δεν θα είναι πλέον διαχειρίσιμη και θα χρειαστούν πολλές δύσκολες αποφάσεις και δύσκολα μέτρα. Αναφέρθηκε μάλιστα συγκεκριμένα στην Κρήτη, που όπως είπε «έχει διαγράψει την πορεία της» και «οδηγείται σε λογαριθμική αύξηση τις επόμενες εβδομάδες».
Εξήγησε μάλιστα πως «δεν θα βλέπουμε μεμονωμένα κρούσματα, αλλά πολλά κρούσματα μαζί σε κάθε πανηγύρι ή σε κάθε συνωστισμό γιατί αυτός ο ιός είναι πολύ εύκολος να μεταδοθεί σε κλειστούς χώρους και συνωστισμό».
Ο ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ προέβλεψε ότι θα αυξηθούν και οι νεκροί και επισήμανε πως οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν λιγότερο, αλλά δεν είναι όλοι το ίδιο και χαρακτήρισε «τελευταία» την ευκαιρία των ανεμβολίαστων να εμβολιαστούν πριν ογκωθεί το κύμα.
Ο κ. Παυλάκης χαρακτήρισε τη μετάλλαξη Δέλτα «σαν πυρκαγιά σε πευκόδασος» που «δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει». Αναφέρθηκε επίσης σε ειδικές κατηγορίες των εμβολιασμένων που και θα μολυνθούν και θα μεταδίδουν τον ιό και μπορεί να νοσήσουν και μάλιστα άσχημα.
Επανέλαβε, τέλος, πως είναι φοβερό λάθος που σταματήσαμε να φοράμε μάσκες στους εξωτερικούς χώρους.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1.001 νέα κρούσματα, 9 νεκρούς και 177 διασωληνωμένους.
Η Αττική βρίσκεται μάλιστα στο «κόκκινο», καθώς καταγράφει πάνω από τις μισές και συγκεκριμένα 596.
Ο Νότιος μάλιστα Τομέας πήρε τα πρωτεία από το κέντρο, συγκεντρώνοντας 180 νέα κρούσματα, έναντι 159 στην «καρδιάς» της πρωτεύουσας, ενώ ακολουθεί η Ανατολική Αττική με 78.
Αναλυτικά τα κρούσματα ανά τομέα στην Αττική:
- Ανατολική Αττική 78
- Βόρειος Τομέας Αθηνών 64
- Δυτική Αττική 6
- Δυτικός Τομέας Αθηνών 60
- Κεντρικός Τομέας Αθηνών 159
- Νήσοι 2
- Νότιος Τομέας Αθηνών 180
- Πειραιάς 47