Το iEidiseis μίλησε με τον κ. Σωκράτη Γουρλή, μέλος ΔΣ του Ομίλου ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ για τα προβλήματα με το clawback, που όπως γνωρίζουμε, αντιμετωπίζουν μικρά και μεγάλα διαγνωστικά κέντρα…
«Η κατάσταση με το clawback στις επιχειρήσεις του τομέα της υγείας είναι πλέον εκτός ελέγχου. Παρά το γεγονός ότι το clawback (σ.σ.: αυτόματη επιστροφή κονδυλίων στον ΕΟΠΥΥ με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης) επρόκειτο να καταργηθεί το 2022, τελικώς εν μία νυκτί πήρε παράταση μέχρι το 2024. Στον κλάδο των διαγνωστικών αναρωτιόμαστε ποιος είχε αυτήν την έμπνευση, τη στιγμή μάλιστα που το clawback αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και η χώρα μας δεν είναι πλέον σε καθεστώς μνημονίων. Να υπενθυμίσω ότι ήδη έχει λάβει μία παράταση η εφαρμογή του μέτρου του clawback».
Μπορείτε να μας δώσετε μερικά νούμερα για το ύψος του ποσού;
«Είναι ενδεικτικό ότι για το 2019 μεσοσταθμικά το clawback άγγιξε το 22%, και όλοι περιμέναμε να υπάρξει μείωση το 2020 λόγω και του COVID-19. Τελικώς με βάση τις πληροφορίες που έχουμε, ελάχιστα θα μειωθεί. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις επιχειρήσεις του τομέα της υγείας και των διαγνωστικών. Αρκεί να υπολογίσει κανείς ότι στο ποσοστό του clawback θα προστεθεί και το rebate (σ.σ.: υποχρεωτικές εκπτώσεις στον ΕΟΠΥΥ) που μπορεί να κινηθεί μεσοσταθμικά στο 35% και σε κάποιες διαγνωστικές εξετάσεις να φθάσει και το 50%. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό για μία επιχείρηση όταν εν μέσω υγειονομικής κρίσης πρέπει να επιστρέφει πάνω από τα μισά της έσοδα».
Ο κορονοϊός άλλαξε το επιχειρείν στα διαγνωστικά; Έφερε δυσκολίες, προβλήματα; Ή μήπως αυξήθηκε ο όγκος εργασιών;
«Παρότι οι περισσότεροι θα θεωρούσαν ότι ο κλάδος των διαγνωστικών είναι από τους ωφελημένους μέσα στην υγειονομική κρίση λόγω των τεστ για τον κορονοϊό, αυτό όμως δεν αληθεύει καθόλου. Ο τομέα της υγείας έχει πληγεί τόσο στο πρώτο lockdown όσο και στο δεύτερο. Ειδικά στο πρώτο lockdown, ακριβώς επειδή οι ασθενείς ήταν τρομαγμένοι από τις δραματικές αλλαγές στη ζωή μας, μεταχρονολογούσαν τις ιατρικές τους ανάγκες. Έτσι υπήρχαν επιχειρήσεις του τομέα της υγείας που κατέγραψαν μείωση ακόμη και 80% στο τζίρο τους.
Η κατάσταση αυτή συνεχίζεται και σήμερα και στο δεύτερο lockdown, παρότι σε μικρότερο βαθμό, επειδή οι πολίτες είναι πιο εξοικειωμένοι με τα μέτρα. Παρόλα αυτά, οι δυσκολίες συνεχίζουν να είναι πολλές και συχνά ανυπέρβλητες, καθώς οι πολίτες πολλές φορές δεν μπορούν να προσεγγίσουν τον γιατρό τους για να λάβουν ένα παραπεμπτικό για τις διαγνωστικές τους εξετάσεις, ή προτιμούν να τις κάνουν αργότερα. Ταυτόχρονα λόγω των μέτρων προφύλαξης ο όγκος των ασθενών δεν είναι ο ίδιος, καθώς έχουμε τη δυνατότητα να διαχειριστούμε μικρότερο αριθμό εξεταζομένων εξαιτίας των περιορισμών».
Παρόλα αυτά εσείς και άλλοι επενδύετε με ακριβά μηχανήματα που κάνουν εξαιρετικά εξειδικευμένες διαγνώσεις σε σοβαρά πάσχοντες… Παράδειγμα το PET/CT…
«Μία δημοσιευμένη μελέτη στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Nuclear Medicine (J Nucl Med October 1, 2012 vol.53 no.10 1499-1505) των Dr.Καλκάνη Δ. και του τέως επίκουρου καθηγητή στην Ιατρική σχολή του UCLA Dr. Καραντάνη Δ., επιστημονικών διευθυντών του τμήματος PET/CT ομίλου ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ, η οποία έχει δει το φως της δημοσιότητας, αφορά στην εξέταση PET/CT και στην ολοένα αυξανόμενη ζήτηση που παρουσιάζει παγκοσμίως, λόγω αξιοπιστίας.
Στην μελέτη αυτή, 963 επιστήμονες του ιατρικού κλάδου από όλο τον κόσμο κλήθηκαν να δώσουν την άποψη τους, απαντώντας σε ένα ερωτηματολόγιο αναφορικά με τη χρησιμότητα και την αξιοπιστία της σύγχρονης αυτής εξέτασης, καθώς και τις ιδιαιτερότητες στην κλινική πράξη.
Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης επιβεβαίωσαν την ευρεία κλινική χρήση του PET/CT ως μέθοδο μοριακής απεικόνισης και τις ιδιαιτερότητές της, προσθέτοντας μία ακόμη σημαντική παράμετρο στην τεκμηριωμένη επιστημονική γνώση ότι το PET/CT είναι ένα μοναδικό εργαλείο στα πρωτόκολλα διάγνωσης του καρκίνου, στην εκτίμηση της ανταπόκρισης ή μη του ασθενούς στην θεραπεία και στον εντοπισμό πιθανής υποτροπής. Η γνώση αυτή το καθιστά ένα από τα πολυτιμότερα συστήματα μοριακής απεικόνισης που διαθέτει ο Ιατρικός κόσμος».
Ρωτήσαμε τους γιατρούς του ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ να μας εξηγήσουν τη νέα τεχνολογία…
«Σήμερα εφαρμόζεται η τεχνολογία TOF (time of flight) ειδικά σχεδιασμένη να ενισχύει την ποιότητα της εικόνας, περιορίζοντας στο μέγιστο βαθμό, τυχόν τεχνικά σφάλματα, παρέχοντας μεγαλύτερη ευαισθησία. Στον όμιλο ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ η πρόσφατη αναβάθμιση του συστήματος PET/CT ΒIOGRAPH m-CT FLOW δεν έφερε μόνο καλύτερη ποιότητα εικόνας, αλλά και ελάττωσε στο μέγιστο τη διάρκεια εξέτασης, καθιστώντας εφικτούς τους ταχύτερους δυνατούς χρόνους απεικόνισης. Είναι ενδεικτικό ότι ο χρόνος σάρωσης δεν ξεπερνά τα 10 λεπτά.
Το υβριδικό σύστημα (διαθέτει εγκατεστημένο αξονικό τομογράφο), είναι ότι πιο αξιόπιστο υπάρχει στην αγορά αυτήν την στιγμή στον τομέα της μοριακής απεικόνισης. Το σύστημα flowmotion (η συνεχής κίνηση του εξεταστικού τραπεζιού) παρέχει στον ασθενή ένα εξατομικευμένο εξεταστικό πρωτόκολλο, βασισμένο στην ανατομία του».
Ποιο είναι το όφελος από αυτήν την εξέταση;
Μέγιστο όφελος για τον ασθενή αποτελεί το γεγονός πώς η εξέταση PET/CT θα βοηθήσει στην καλύτερη δυνατή διαχείριση της νόσου του. Ο λόγος; Δεν θα την εντοπίσει μόνο, αλλά θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου, είτε αυτός είναι χειρουργική μέθοδος, είτε η ακτινοθεραπεία ή άλλες μορφές θεραπείας. Η εξέταση με PET/CT υπό Ιατρική καθοδήγηση παρέχει το μέγιστο όφελος για τον ασθενή διότι τον βοηθά να αποφύγει μη αποτελεσματικές και τοξικές θεραπείες. Αντί αυτού ο ασθενής επωφελείται, από το βέλτιστο θεραπευτικό πλάνο, που θα προκύψει μετά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του PET/CT.
Σήμερα ο ρυθμός αύξησης ζήτησης της εξέτασης PET/CT θεωρείται ο μεγαλύτερος παγκοσμίως ανάμεσα στις απεικονιστικές μεθόδους, ξεπερνώντας σε πολλές περιπτώσεις το 7% και οι λόγοι είναι προφανείς.
Πρόκειται για μια ακριβή διαγνωστική μέθοδο;
Και για τα Ελληνικά δεδομένα, έπαψε πλέον να αποτελεί απαγορευτικά ακριβή μέθοδο, διότι παρέχεται από τον ΕΟΠΥΥ και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Άλλωστε, η εξέταση PET/CT παρέχει τη δυνατότητα να δοθούν αποτελεσματικές λύσεις σε – πολλές φορές αγωνιώδη- κλινικά ερωτήματα με την δυνατότητα απαντήσεων ακόμη και εντός λίγων ωρών.