Ο κορονοϊός έχει δημιουργήσει πονοκέφαλο σε όλο τον πλανήτη, ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Ομικρον, καθώς τα κρούσματα εκτινάσσονται καθημερινά σε πολλές χώρες. Παρόλα αυτά, ειδικοί αναφέρουν ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης, ορισμένες κατηγορίες πολιτών δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν (ξανά) από τον ιό.
Σύμφωνα με το Bloomberg, τα στοιχεία προέρχονται από εργαστηριακή μελέτη σε δείγματα από 23 άτομα που νόσησαν με την μετάλλαξη Ομικρον τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο και έγινε στη Νότια Αφρική, χώρα από την οποία ξεκίνησε επίσημα η διασπορά της καινούργιας παραλλαγής.
Τα ευρήματα έδειξαν, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, πως όσοι κόλλησαν Δέλτα θα μπορούσαν να μολυνθούν με Ομικρον, όμως εκείνοι που κόλλησαν Ομικρον δεν μπορούσαν να μολυνθούν με Δέλτα, ιδιαίτερα εάν έχουν εμβολιαστεί.
Παρόλα αυτά, διευκρίνισε πως «οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης θα εξαρτηθούν από το αν η Ομικρον είναι όντως λιγότερο παθογόνα από τη Δέλτα».
«Εάν ναι, τότε η συχνότητα της σοβαρής νόσου Covid-19 θα μειωθεί και ο κορονοϊός θα είναι λιγότερο ενοχλητικός για τα άτομα και την κοινωνία», πρόσθεσαν στη συνέχεια.
Επίσης, η έρευνα εξέτασε δείγματα της μετάλλαξης Ομικρον που δοκιμάστηκαν σε 18 δείγματα που ελήφθησαν από 14 άτομα που είχαν μολυνθεί προηγουμένως με τη Δέλτα και φάνηκε «εκτεταμένη διαφυγή» στα αντισώματα.
Τα συμπτώματα της μετάλλαξης Ομικρον
Σημειώνεται, πως το συχνότερο σύμπτωμα που εμφανίζει κάποιος που έχει κολλήσει την παραλλαγή Ομικρον, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ο ξηρός βήχας με «γρατζούνισμα» στο λαιμό, το οποίο έχει εμφανίσει το 89% των ασθενών. Δεύτερο σε συχνότητα σύμπτωμα ήταν η κόπωση, την οποία παρουσίασε το 65% όσων νόσησαν. Άλλα συμπτώματα ήταν:
– Ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) ή συνάχι: 59%
– Πυρετός: 38%
– Ναυτία ή έμετος: 22%
– Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή: 16%
– Διάρροια: 11%
– Απώλεια γεύσης ή όσφρησης: 8%