Ομόφωνη ήταν η εισήγηση της Εθνικής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για την επιβολή σκληρών μέτρων, κατά το μοντέλο της Δυτικής Αττικής, στην Κοζάνη, όπου το σκληρό lockdown ξεκινά αύριο, Σάββατο το πρωί.
Η εξαντλητική επεξεργασία των διαθέσιμων δεδομένων από τους ειδικούς, εξήγησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κατά την αποψινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, ήταν εκείνη που οδήγησε στην απόφαση για τη λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και στην περιοχή αυτή, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του ιού.
Μεταξύ άλλων, επεκτείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα ως τις 5 το πρωί, εξαιρουμένων των εργαζομένων, οι οποίοι μπορούν να μετακινούνται μόνο από και προς την εργασία τους, με αποκλειστική άδεια από τον εργοδότη τους, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, ακόμα και με τη μέθοδο του click away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών και των βιβλιοπωλείων ενώ αναστέλλονται και οι πάσης φύσεως εκκλησιαστικές τελετές όλων των δογμάτων, εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών που δεν θα ξεπερνούν τα 10 άτομα.
Τα στοιχεία που ανησύχησαν τους ειδικούς
Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε ο Νίκος Χαρδαλιάς, περιγράφοντας την κατάσταση, τα ενεργά κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης αυτή την στιγμή ανέρχονται σε 397, με τα 81 εξ αυτών να νοσηλεύονται και με μέσο όρο ηλικίας τους τα 53,26 έτη.
Από την ιχνηλάτηση, δε, των κρουσμάτων προέκυψαν 816 στενές επαφές οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «high risk» και oι οποίες τελούν ήδη σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Διευκρίνισε πως από τα 397 αυτά περιστατικά του ιού,
- τα 199 βρίσκονται στο Δήμο Κοζάνης,
- τα 134 στο Δήμο Εορδαίας,
- τα 43 στο Δήμο Βοΐου,
- τα 15 στο Δήμο Σερβίων
- και, τέλος, τα 6 στο Δήμο Βελβεντού.
«Το γεγονός όμως ότι το 73,2% των ενεργών κρουσμάτων και στενών επαφών τους, συνδέονται με μετακινήσεις και επισκέψεις σε περισσότερο από έναν όμορο Δήμο μέσα στην ίδια την Περιφερειακή Ενότητα, όπως προκύπτει από την ιχνηλάτηση, μας αναγκάζει να θέσουμε περιοριστικούς όρους σε όλη την περιοχή», όπως δήλωσε ο ίδιος.
Επεσήμανε, επίσης, ότι το 81,23% των ενεργών αυτών κρουσμάτων είναι με κύρια ή δευτερεύοντα συμπτώματα, 46,91% στην πρώτη περίπτωση και 34,32% στη δεύτερη.
Αξίζει, ακόμη, να αναφερθεί πως το 14,57% των κρουσμάτων είναι συνταξιούχοι, το 10,12% ιδιωτικοί υπάλληλοι και το 10,1% αυτοαπασχολούμενοι που σχετίζονται με το πλανόδιο εμπόριο.
«Και είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης 7 ημερών ανά 100.000 κατοίκους στην Κοζάνη, το λεγόμενο 7-days moving average, ενώ ήταν 25,2 την προηγούμενη εβδομάδα, εχθές είχε σκαρφαλώσει στο 31,3. Και βέβαια σε απόλυτη αντιδιαστολή με το τι συμβαίνει στις υπόλοιπες 73 Περιφερειακές Ενότητες σε όλη την χώρα», πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Αναφορικά με την εικόνα που παρουσιάζει η Δυτική Αττική, ο αρμόδιος υφυπουργός παρέθεσε τα παρακάτω στοιχεία:
- Στο Δήμο Ασπροπύργου υπάρχουν 166 ενεργά κρούσματα, με 28 να νοσηλεύονται, ενώ από την ιχνηλάτηση έχουν προκύψει 285 στενές επαφές.
- Στο Δήμο Ελευσίνας τα ενεργά κρούσματα είναι 65, με 12 να νοσηλεύονται και οι στενές επαφές τους να ανέρχονται στις 162.
- Τέλος, στο Δήμο Μάνδρας τα ενεργά κρούσματα ήταν εχθές 32, σήμερα 30, 8 νοσηλεύονται και οι στενές επαφές τους είναι 91.
Το 28% των ενεργών κρουσμάτων και το 22% των στενών επαφών των Δήμων Ασπροπύργου και Ελευσίνας, συνδέονται με μετακινήσεις ή επισκέψεις στον όμορο Δήμο Μάνδρας. Αντίστοιχα, το 41% των κρουσμάτων και των στενών επαφών τους στο Δήμο Μάνδρας, συνδέεται με μετακινήσεις και επισκέψεις στους όμορους Δήμους Ελευσίνας και Ασπροπύργου.
«Παρατηρείται, λοιπόν, μεγάλη κινητικότητα και διάδραση στις μετακινήσεις μεταξύ των τριών αυτών όμορων Δήμων της Δυτικής Αττικής, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να αφορά σε επαγγελματικές υποχρεώσεις», σχολίασε.
Στις εν λόγω τρεις περιοχές της Δυτικής Αττικής, συνέχισε, το 78,7% των ενεργών κρουσμάτων, είναι με κύρια ή δευτερεύοντα συμπτώματα, 50,38% στην πρώτη περίπτωση και 28,32% στη δεύτερη. Εξάλλου, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 41,55 έτη, σύμφωνα με τον ίδιο.
Ως προς τον καταμερισμό τους ανά επαγγελματική ομάδα, γνωστοποιήθηκε ότι το 24,31% των κρουσμάτων είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι και το 29,22% είναι εργάτες σχετιζόμενοι με φορτοεκφορτώσεις ή με καλλιέργεια γης, οικοδόμοι, πλανόδιοι μικροπωλητές ή έμποροι φρούτων και λαχανικών, συλλέκτες ανακυκλώσιμων υλικών και αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί αυτοκινήτων, «με εύλογα πολλαπλές επαγγελματικές μετακινήσεις στην περιοχή».
«Μονόδρομος» η τήρηση των μέτρων
Σε συνέχεια των παραπάνω ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε: «Είναι, λοιπόν, προφανές ότι δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα εφησυχασμό και το ίδιο θα ήθελα να επισημάνω, εκτός των άλλων περιοχών, και προς όλους τους κατοίκους της Κεντρικής Μακεδονίας όπου εχθές πραγματοποιήσαμε συσκέψεις με τον Περιφερειάρχη, τους Δημάρχους και άλλους φορείς της περιοχής.
Μπορεί εκεί η κατάσταση να σταθεροποιείται, εξαιρετικά δυσανάλογα και πολύ αργά σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, αλλά σταθερά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη και ο κύριος δείκτης για αυτό είναι η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Γιατί αν και ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται, η πίεση στις ΜΕΘ παραμένει σε υψηλά επίπεδα».
Ακόμη, «είναι ξεκάθαρο ότι τα πιο αυστηρά μέτρα που επιβλήθηκαν στην Κοζάνη και στη δυτική Αττική και όλα τα μέτρα που κατά καιρούς αποφασίζουμε, βασίζονται στα επιδημιολογικά δεδομένα και μόνο, τα οποία αποτελούν πάντα το απόλυτο, μοναδικό κριτήριο κάθε μας απόφασης», όπως είπε.
Χαρακτηριστικά πρόσθεσε πως «προφανώς κανείς δεν θέλει να ζει με περιοριστικά μέτρα. Πρέπει όμως να είναι απολύτως αντιληπτό, ότι ο μόνος λόγος για την επιβολή αυτών των πρόσθετων μέτρων είναι η προστασία της ζωής των πολιτών. Η Πολιτεία έχει υποχρέωση, όταν τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προστατεύσει ζωές. Δεν επιτρέπονται εκπτώσεις, επιβάλλονται δυναμικά και άμεσα αντανακλαστικά».
«Για αυτό άλλωστε ανακοινώνουμε συνεχώς και τις περιοχές που υπάρχει πρόβλημα, ώστε και οι πολίτες να είναι ενήμεροι και να τηρούν με προσήλωση τα μέτρα, αλλά και οι παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμβάλλουν χτυπώντας καμπανάκι συναγερμού, προειδοποιώντας για τους κινδύνους για τη ζωή των δημοτών και αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες», εξήγησε, ενώ έκλεισε την κύρια τοποθέτησή του στη συνέντευξη τύπου λέγοντας ότι «η τήρηση των μέτρων είναι ο μόνος τρόπος να μπορέσουμε να περάσουμε όμορφες στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα στο προσεχές μέλλον, όχι όμως δυστυχώς φέτος στις γιορτές όσο και αν το θέλουμε αυτό».
«Έσπασε» το φράγμα των 4.000 θανάτων
Υπενθυμίζεται πως σε 916 ανέρχονται τα νέα κρούσματα σήμερα, Παρασκευή, επί 16.849 μοριακών (PCR) και 19.235 rapid τεστ, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα απόψε ο ΕΟΔΥ.
Οι περισσότερες θετικές διαγνώσεις εντοπίζονται στην πρωτεύουσα (248), ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη (186).
Επισημαίνεται πως οι ημερήσιοι θάνατοι λόγω της Covid-19 είναι 96, ενώ τα θύματα της νόσου είναι 4.044 συνολικά.
Παράλληλα, οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ της χώρας ασθενείς με κορονοϊό ανέρχονται σε 527.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
«Σήμερα ανακοινώνουμε 916 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 129584, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες.
5178 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 37630 (29.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
527 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 160 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 797 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 96 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4044 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1631 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».
- Δείτε ολόκληρη την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, εδώ.