Στο μικροσκόπιο του ΠΟΥ βρίσκεται πλέον η μετάλλαξη Λάμδα, η οποία τον περασμένο μήνα χαρακτηρίστηκε από τον οργανισμό ως «μετάλλαξη ενδιαφέροντος», λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας που πιθανολογείται πως έχει.
Το πρώτο κρούσμα της συγκεκριμένης μετάλλαξης εντοπίστηκε στο Περού και πολλοί από τους επιστήμονες της χώρας πιστεύουν ότι πρόκειται για το πιο μεταδοτικό στέλεχος που έχουμε δει μέχρι τώρα, καθώς έχει εξαπλωθεί σε 31 τουλάχιστον χώρες μέσα σε τέσσερις μόλις μήνες.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Pablo Tsukayama, από το περουβιανό πανεπιστήμιο Cayetano Heredia, τα κρούσματα της μετάλλαξης Λάμδα έχουν «εκτοξευτεί» στη χώρα της Νότιας Αμερικής, η οποία είναι υπεύθυνη για το 82% των νέων μολύνσεων.
Ταυτόχρονα, ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η εν λόγω μετάλλαξη είναι πιο θανατηφόρα συγκριτικά με τις υπόλοιπες, δεδομένου ότι ο δείκτης θνησιμότητας από κορονοϊό στο Περού είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο.
Εντούτοις, οι ερευνητές τονίζουν ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν την μεγαλύτερη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά ούτε και ότι είναι περισσότερο θανατηφόρα.
Η τελευταία χώρα στην οποία εντοπίστηκε η μετάλλαξη είναι η Αυστραλία, με έναν ταξιδιώτη που βρισκόταν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο της Νέας Νότιας Ουαλίας να είναι ο «ασθενής μηδέν» στη μακρινή ήπειρο, σύμφωνα με την εγχώρια βάση δεδομένων AusTrakka.
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του βρετανικού Ινστιτούτου the Welcome Sanger, «η μετάλλαξη Λάμδα έχει ένα ιδιαίτερο μοτίβο επτά μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη που ο ιός χρησιμοποιεί για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα».