Υγεία

Μαρία Θεοδωρίδου στο iEidiseis: Αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού στα παιδιά, αλλά όχι οι νοσηλείες

Τι λέει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στο iEidiseis για την αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά. 

Πολλοί γονείς ανησυχούν για τα συνεχή κρούσματα σε τάξεις και σχολεία καθώς το κύμα της παραλλαγής Όμικρον μπαίνει πια σε όλα σχεδόν τα σπίτια, με την Μαρία Θεοδωρίδου να εμφανίζεται καθησυχαστική. 

Αυξημένη είναι η προσέλευση παιδιών με λοιμώξεις του αναπνευστικού στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων Παίδων αλλά οι εισαγωγές έχουν προσωρινά παρουσιάσει μόνο μικρή αύξηση. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, στο τέλος Δεκεμβρίου είχαμε 45 παιδιά νοσηλευόμενα με COVID-19 πανελλαδικά, και στις 10/1 είχαμε 70, με την τάση αυτή να μην έχει συνεχιστεί στο δεύτερο 10ήμερο του Ιανουαρίου αλλά να παρουσιάζει σταθεροποίηση…

Όπως είπε μιλώντας στο iEidiseis η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, «αυτή την εποχή είχαμε ανέκαθεν πολλά παιδάκια με ιώσεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και στα ιδιωτικά ιατρεία. Τώρα με την πανδημία είναι αυξημένος εκ νέου αυτός ο αριθμός. Αλλά το θετικό είναι ότι δεν έχουμε πολλές νοσηλείες. Δηλαδή τα παιδιά συνεχίζουν να νοσούν πιο ήπια και με την Όμικρον».

Σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία από τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου παρατηρείται ραγδαία αύξηση των νοσηλειών σε παιδιά από 5 ετών και άνω, με κάποια να χρειάζονται ακόμα και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ευτυχώς στην Ελλάδα δεν έχει παρατηρηθεί ακόμα κάτι αντίστοιχο παρότι η χώρα μας έπεται του κύματος αυτού κατά 2-3 εβδομάδες σε σχέση με τις δυτικές αυτές χώρες.

Παρόλα αυτά, όπως όλα δείχνουν, η παραλλαγή Όμικρον «χτυπάει» τα μικρά παιδιά οδηγώντας κάποια από αυτά στα νοσοκομεία. Αλλά αυτό οφείλεται στο μεγάλη μεταδοτικότητα της παραλλαγής αυτής που καθώς «σαρώνει» την κοινωνία, είναι στατιστικά βέβαιο ότι θα οδηγήσει περισσότερους στα νοσοκομεία ανεξαρτήτως ηλικίας.

Όπως έχει πει αναλύοντας το θέμα και ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, «αρκετές χώρες αναφέρουν υψηλότερα ποσοστά παιδιών που νοσηλεύονται καθώς η Όμικρον εξαπλώνεται, σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα. Τα στοιχεία δείχνουν πως μπορεί επίσης να εισαχθούν στο νοσοκομείο και τα μωρά. Η ανάλυση όμως των βρετανικών δεδομένων, και σε σύγκριση με προηγούμενες παραλλαγές, δείχνει πως η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια στα παιδιά που θα κολλήσουν. Αυτό υποστηρίζεται περαιτέρω από μια νέα Ν. Αφρικανική ανάλυση των νοσηλειών των παιδιών». Και συμπληρώνει: «Ίσως είναι καλό να εξηγήσουμε τη διαφορά στην κλίμακα των εισαγωγών. Δηλαδή, καθώς έχουμε πολύ υψηλό αριθμό μολύνσεων λόγω της πολύ υψηλής μεταδοτικότητας της Όμικρον, είναι λογικό να έχουμε και υψηλότερο αριθμό εισαγωγών. Η αύξηση δηλαδή στις εισαγωγές περιγράφει απλά την τρέχουσα επιβάρυνση στα νοσοκομεία, και όχι απαραίτητα τη νοσηλεία παιδιών λόγω σοβαρής συμπτωματολογίας. Να θυμίσω επίσης πως και στην Αγγλία και στη Ν. Αφρική, τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν εμβολιάζονται. Ταυτόχρονα, να μην ξεχνάμε πως τα πολύ μικρά παιδιά έχουν εκτεθεί σε πολύ μικρότερο αριθμό λοιμώξεων. Άρα δεν έχουν ούτε υψηλά ποσοστά διασταυρούμενης ανοσοπροστασίας έχοντας νοσήσει σε προηγούμενες λοιμώξεις με άλλες παραλλαγές του κορονοϊού. Δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσης πως η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερα συμπτώματα στα παιδιά, σε σύγκριση με τις προηγούμενες παραλλαγές. Αλλά κοιτώντας τα στοιχεία από τις εισαγωγές, τα περισσότερα παιδιά που εισάγονται στο νοσοκομείο, δεν νοσούν τόσο σοβαρά όσο αυτά που εισήχθησαν κατά τα προηγούμενα κύματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Survivor 2022: Αποχώρησε ο Βαλάντης από τον Άγιο Δομίνικο
Νέα εστία πολιτικής αντιπαράθεσης το «χαράτσι» στην άδεια ειδικού σκοπού - Μετωπική σύγκρουση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ 
Chevron Right