Υγεία

Μετάλλαξη κορονοϊού: Καθησυχαστικοί είναι Μόσιαλος και Γώγος

Ηλίας Μόσιαλος και Χαράλαμπος Γώγος δηλώνουν καθησυχαστικοί για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, που εντοπίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία. Τα εμβόλια θα δράσουν πιθανότατα κατά της μετάλλαξης καθώς δεν υπάρχει έως τώρα λόγος ανησυχίας για τη χρήση και την αποτελεσματικότητα τους.

Καθησυχαστικός είναι ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, που εντοπίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς όπως τονίζει με ανάρτησή του στο Facebook, δεν υπάρχει έως τώρα λόγος ανησυχίας για τη χρήση και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που ήδη έχουν αναπτυχθεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο  καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος ο οποίος τόνισε ότι τα εμβόλια πιθανότατα θα δράσουν κατά του μεταλλαγμένου κορονοϊού. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανέφερε ότι η επιτροπή μάλιστα των Λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει αύριο, Δευτέρα μετά τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει.

Μόσιαλος: Τι ισχύει με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων μετά την μετάλλαξη

Ο κ. Μόσιαλος στην ανάρτησή του αναφέρεται στους περιορισμούς επιπέδου 4 που ανακοίνωσε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπορις Τζόνσον για το Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία, εξηγώντας ότι η γενική οδηγία είναι να μένουν οι πολίτες στο σπίτι.

Από τις 13 Δεκεμβρίου, έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία 1.100 περιπτώσεις του νέου στελέχους. «Υπάρχει μια απλή ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί: έχει αλλάξει η συμπεριφορά του ιού; Είναι πολύ νωρίς και δεν γνωρίζουμε ακόμα, λένε οι ειδικοί. Είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθείται πολύπλευρα, ώστε να κατανοήσουμε την εμφάνιση και τη διασπορά, και την επιρροή στη συμπεριφορά του ιού. Δεν σημαίνει δηλαδή πως ο ιός θα γίνει απαραίτητα πιο μεταδοτικός ή πιο μολυσματικός ή πιο επικίνδυνος. Οι ιοί αλλάζουν», εξηγεί ο καθηγητής.

Αναλυτικά ο κ. Μόσιαλος αναφέρει στην ανάρτησή του:

Το νέο στέλεχος του κορονοϊού στην Αγγλία: δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα εμβόλια.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός σε χτεσινό διάγγελμά του ανακοίνωσε περιορισμούς επιπέδου 4 για το Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία και δεν απάντησε στην ερώτηση αν τα μέτρα αυτά μπορεί να παραταθούν μέχρι και το Μάρτιο. Πολύ συνοπτικά, μπορούμε να πούμε πως η οδηγία είναι να μείνουν όλοι στο σπίτι.

Κανείς δεν μπαίνει ή δεν φεύγει από τη ζώνη 4 προς άλλες περιοχές. Κλείνουν γυμναστήρια και χώροι διασκέδασης και σχεδόν όλα τα καταστήματα. Επιτρέπονται συναντήσεις με μέλη άλλης οικογένειας μόνο σε εξωτερικούς χώρους, και θα δουλεύουν από το σπίτι όλοι πλην αυτών που εργάζονται σε συγκεκριμένους κλάδους (όπως βιομηχανίες και κατασκευαστικές εταιρίες).

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με την βρετανική αρχή δημόσιας υγείας, στο Ηνωμένο Βασίλειο και κυρίως στη Νότια Αγγλία έχει εντοπιστεί ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού από τον Αύγουστο- Σεπτέμβριο, με περισσότερες από 1100 περιπτώσεις έως τις 13 Δεκεμβρίου.

Υπάρχει μια απλή ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί: έχει αλλάξει η συμπεριφορά του ιού;

Είναι πολύ νωρίς και δεν γνωρίζουμε ακόμα, λένε οι ειδικοί. Είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθείται πολύπλευρα, ώστε να κατανοήσουμε την εμφάνιση και τη διασπορά, και την επιρροή στη συμπεριφορά του ιού. Δεν σημαίνει δηλαδή πως ο ιός θα γίνει απαραίτητα πιο μεταδοτικός ή πιο μολυσματικός ή πιο επικίνδυνος. Οι ιοί αλλάζουν.

Υπάρχουν ήδη διάφορα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν χωρίς όμως πραγματική συνέπεια. Δεν γνωρίζουμε όλες τις πιθανές αλλαγές αλλά τις παρακολουθούμε κατά το δυνατόν πιο στενά. Και ο λόγος που δεν το γνωρίζουμε είναι γιατί δεν γίνεται ανάλυση της γενετικής αλληλουχίας, στο γενετικό υλικό του ιού που φέρει κάθε φορέας που έχει κολλήσει. Είναι λοιπόν σημαντικό να μελετηθούν οι αλλαγές, για να διαπιστωθεί πειραματικά και να επιβεβαιωθεί κλινικά το αν επηρεάζουν τον τρόπο συμπεριφοράς του ιού.

Το νέο στέλεχος του ιού έχει πολλαπλές αλλαγές: είναι σημαντικό να διαπιστωθεί πειραματικά και να επιβεβαιωθεί κλινικά το αν επηρεάζουν τον τρόπο συμπεριφοράς του ιού, όπως λένε οι ερευνητές του Covid-19 Genomics UK (Cog-UK) που εντόπισαν και παρακολουθούν το νέο στέλεχος. Δεν γνωρίζουμε εάν έχει κυκλοφορήσει και εκτός Αγγλίας.

Όπως βλέπετε στο συνημμένο αρχείο οι ερευνητές του Cog-UK θεωρούν όμως πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη χρήση των εμβολίων. Εάν ο ιός μεταλλαχθεί σε πιο ανθεκτική μορφή, τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν για να είναι εκ νέου αποτελεσματικά. Όπως γίνεται κάθε χρόνο με το εμβόλιο της γρίπης.

 

 

Τα εμβόλια θα δράσουν πιθανότατα κατά της μετάλλαξης

Στο θέμα αναφέρθηκε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος τονίζοντας ότι τα εμβόλια πιθανότατα θα δράσουν κατά του μεταλλαγμένου κορονοϊού. Η επιτροπή μάλιστα των Λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει αύριο, Δευτέρα μετά τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει.

«Έχουμε δει κάποιες μεταλλάξεις στα γονίδια, τα οποία κωδικοποιούν την παραγωγή πρωτεϊνών που φτιάχνουν την πρωτεΐνη S, με την οποία ο ιός προσκολλάται στα κύτταρα. Αν οι μεταλλάξεις αυτές διευκολύνουν την προσκόλληση, αυξάνουν τη μεταδοτικότητα. Δεν ξέρουμε όμως αν διευκολύνει κι άλλες διαδικασίες ενδοκυττάριες που κάνουν πιο βαριά τη νόσο. Έχουμε δει ήδη αρκετές μεταλλάξεις από την αρχή και δεν δημιούργησαν κάποια προβλήματα. Δεν έχουμε δεδομένα για τη συγκεκριμένη ακόμα. Μέχρι να έχουμε τα δεδομένα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Στη συνέχεια ο καθηγητής είπε ότι αύριο, Δευτέρα, η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει σχετικά με τα δεδομένα που έχει για τη μετάλλαξη. «Με τα δεδομένα που έχουμε έως τώρα είναι βαρύ το μέτρο της αναστολής πτήσεων και κλείσιμο συνόρων.», είπε.

Τα θέματα που μπορεί να προκύψουν από τη μετάλλαξη του ιού:

Ο ιός να γίνει πιο μεταδοτικός

Να γίνει πιο τοξικός

Να μην φαίνεται στα τεστ

Να υπάρξει επαναμόλυνση από τον μεταλλαγμένο ιό

Αναφορικά με τα εμβόλια, ο κ. Γώγος εξήγησε ότι στοχεύουν σε πολλές πρωτεΐνες, άρα κατά πάσα πιθανότητα θα δράσουν και κατά της μετάλλαξης.

«Σύντομα θα έχουμε δεδομένα για την αντιγονικότητά του, τη διασπορά και τη βαρύτητα της νόσου.»

Ο καθηγητής σχολίασε και τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν και είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει καμπανάκι ξανά και ξανά για να αποφεύγονται τέτοιες καταστάσεις,

Τέλος, ο κ. Γώγος για την πιθανότητα να αρθεί το lockdown στις 7 Ιανουαρίου είπε ότι υπάρχει μια ελάττωση των κρουσμάτων, ωστόσο, παραμένει η πίεση στο σύστημα υγείας. Αν όλα πάνε καλά, θα δούμε το άνοιγμα στην πορεία. Όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Επίσης, για τα σχολεία τόνισε ότι πρώτα σχεδιάζεται να ανοίξουν τα δημοτικά και μετά τα γυμνάσια και τα λύκεια. «Μην προτρέχουμε», επεσήμανε.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Nίκος Φίλης: «Κουρελιάζουν» το Σύνταγμα με τους αποφοίτους τριετών κολεγίων
ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 2-1: Τα καλύτερα στιγμιότυπα του αγώνα (vid)
Chevron Right