Υγεία

Νεκρό βρέφος στη Θεσσαλονίκη: Γιατί είναι πιο ευάλωτα στον κορονοϊό – Τα συμπτώματα, τι να προσέχουμε

Τα «ύπουλα» συμπτώματα στα βρέφη και το πρόβλημα με το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Στη νόσηση των βρεφών εν μέσω της σχεδόν απόλυτης κυριαρχίας της μετάλλαξης Όμικρον του νέου κορονοϊού, αναφέρθηκε η Δρ. Νάντια Αλάμ μιλώντας στο CTV News.

Η γιατρός, η οποία εργάζεται στον Καναδά, τονίζει ότι με την παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2 να είναι κυρίαρχη ολοένα και πιο ολοκληρωτικά και την ίδια να είναι πολύ πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Δέλτα, περισσότεροι άνθρωποι θα αρρωστήσουν και μερικοί περισσότεροι από άλλους.

Γιατί είναι ευάλωτα τα βρέφη 

Το ανοσοποιητικό σύστημα των νεογέννητων δεν είναι τόσο ώριμο ώστε να μπορεί να σταθεί δυναμικά απέναντι στους ιούς επισημαίνει η  Δρ. Αλάμ και προσθέτει ότι αυτό το γεγονός τα καθιστά πιο ευάλωτα απέναντι και στον νέο κορονοϊό. Εξ ου και οι ολοένα και περισσότεροι θάνατοι νεογέννητων, υπογραμμίζει.  

Και συνεχίζει: 

«Μελέτες αποδεικνύουν ότι αντισώματα από το εμβόλιο για τη COVID-19 περνούν από τις μητέρες στα μωρά τους και παρέχουν προστασία και στα ίδια. Έτσι, ένα μωρό του οποίου η μητέρα δεν είναι εμβολιασμένη ή δεν έχει μολυνθεί προηγουμένως, αντιστοίχως δεν λαμβάνει την προστασία των μητρικών αντισωμάτων.

Αυτό το οποίο οφείλουν να κάνουν οι γονείς, είναι να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι αβοήθητοι. 

Οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να διασφαλίσουν ότι οι ίδιοι και όσοι γνωρίζουν είναι εμβολιασμένοι, να ακολουθούν τα πρωτόκολλα δημόσιας υγείας και να μαθαίνουν να εντοπίζουν τα συμπτώματα της νόσου».

Τα συμπτώματα στα βρέφη 

«Αυτά περιλαμβάνουν τη ρινική καταρροή, τον βήχα, τον πονόλαιμο και τον πυρετό. Όμως, στα νεογέννητα υπάρχουν και άλλα σημάδια που δείχνουν COVID-19: μπορεί ένα μωρό να αισθάνεται λήθαργο και να φαίνεται, να φαίνεται αφυδατωμένο, να έχει βυθισμένα μάτια και να παράγει λιγότερες από πέντε βρεγμένες πάνες ανά ημέρα.

Για παιδιά ηλικίας άνω του ενός έτους, άλλες σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν την ανικανότητα ορισμένων αντιπυρετικών να ελέγξουν τον πυρετό τους, να μην πίνουν αρκετά υγρά, μόλις τρώνε να έμετο, σοβαρή διάρροια, να έχουν ξηρό στόμα και γλώσσα, ατονία ή δυσκολία στην αναπνοή.

Αυτά τα σημάδια αποτελούν και λόγους για να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένου του τμήματος επειγόντων περιστατικών εάν τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά», καταλήγει η γιατρός. 

Θυμίζουμε ότι σήμερα, Πέμπτη 20 Ιανουάριου, κατάληξε στην Ελλάδα ένα βρέφος μόλις δυο μηνών το οποίο νικήθηκε από τον νέο κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα κοριτσάκι που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης. Στον θάνατο του παιδιού αναφέρθηκε η Μίνα Γκάγκα, λέγοντας ότι το κοριτσάκι γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου και νοσηλεύτηκε στο Ιπποκράτειο στις 12 Δεκεμβρίου σε βαριά κατάσταση.

«Εισήχθη στη μονάδα νεογνών και τα μωράκια, όπως ξέρετε, είναι λιγότερο προστατευμένα. Είναι η πιο ευάλωτη ηλικία. Υπήρχε ανεμβολίαστο περιβάλλον».

Σύμφωνα με πληροφορίες, νόσησε και η μητέρα του η οποία ανέπτυξε ήπια συμπτώματα και δεν νοσηλεύτηκε, ενώ το μωράκι δεν ήταν πρόωρο.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Βιασμός 24χρονης στη Θεσσαλονίκη: Έρευνες στα σπίτια των εμπλεκομένων από την αστυνομία
Δίκη ψευτογιατρού: Εξέταζε ασθενείς σε μοναστήρι και έλεγε ότι θεραπεύει την σκλήρυνση κατά πλάκας
Chevron Right