Υγεία

Κορονοϊός: Ένα βρέφος «χάθηκε», δύο σώθηκαν και ο αγώνας συνεχίζεται

Γιατί κάποια βρέφη και παιδιά νοσούν λιγότερο και κάποια περισσότερο. Ο κορονοϊός ανατρέπει τα πάντα.

«Μούδιασε» την Ελλάδα χθες ο θάνατος του βρέφους που έσβησε στη Θεσσαλονίκη περνώντας τις περισσότερες ημέρες της μικρής ζωής του στην Εντατική Νεογνών του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης.

Νόσησε μόλις ήρθε στο κόσμο, μαζί με τη μαμά του, αλλά ενώ εκείνη ξεπέρασε τον SARS-CoV-2 με ήπια συμπτώματα, εκείνο δεν τα κατάφερε στην άνιση μάχη. Η ελπίδα «γεννήθηκε» και πάλι στο Παίδων «Αγία Σοφία» λίγες ώρες μετά, με δύο επίσης βρέφη λίγων εβδομάδων να παίρνουν εξιτήριο για να πάνε στα σπίτια τους. Χρειάστηκαν κι αυτά νοσηλεία σε ΜΕΝΝ μόλις γεννήθηκαν αλλά η κατάστασή τους ακολούθησε πορεία βελτίωσης με αποτέλεσμα την ίαση.

Με 100 περίπου παιδιά διαφόρων ηλικιών να νοσηλεύονται στην πλειοψηφία τους σε απλές κλίνες το ερώτημα που ταλανίζει όλους είναι γιατί κάποια παιδιά νοσούν σοβαρά ενώ τα περισσότερα το ξεπερνούν ελαφρά;

Για τον ίδιο λόγο που νοσούν σοβαρά και κάποιοι νέοι και υγιείς ενήλικες. Αυτός ο ιός ήρθε να ανατρέψει όσα γνωρίζαμε για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και για να δουν οι πνευμονολόγοι τις χειρότερες ακτινογραφίες θώρακος που είχαν φανταστεί ότι θα έβλεπαν στην καριέρα τους και μάλιστα μαζικά. Εξάλλου, πάντα υπήρχαν τα αναπάντεχα με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, και με τον ιό της γρίπης, όπως σημείωσε και η έμπειρη Πνευμονολόγος και νυν αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. Όπως είπε, «από γρίπη χάθηκε προ ετών μέσα σε λίγες ημέρες και ο αείμνηστος Σκλαβενίτης που ήταν νέος και χωρίς άλλα προβλήματα.».

Οι ακτινογραφίες των ασθενών με σοβαρή COVID-19

«Πλήρης καταστροφή του παρεγχύματος των πνευμόνων», λένε οι πνευμονολόγοι και οι εντατικολόγοι και κοιτούν στο κενό ζητώντας από όλους μας να εμβολιαζόμαστε ώστε να αποφύγουμε τη βαριά νόσηση. Ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών που νοσηλεύονται αυτήν την ώρα στις ΜΕΘ είναι βέβαιο για τους γιατρούς τους ότι δεν θα τα καταφέρουν λόγω της ολοκληρωτικής καταστροφής που έχουν υποστεί οι πνεύμονές τους. Ενώ ένα άλλο μεγάλο ποσοστό, θα βγει ζωντανό από τη ΜΕΘ και το νοσοκομείο, αλλά θα αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας για το υπόλοιπο της ζωής του.

Στην ουσία, η παγκόσμια ιατρική κοινότητα αναζητεί ήδη -κι έχει εντοπίσει αρκετά στοιχεία- τα γονίδια και το βιολογικό προφίλ αυτών που θα παρουσιάσουν την καταιγίδα κυτταροκινών ή την πολύ βαριά πνευμονία, ή τη μυοκαρδίτιδα που θα δώσουν τη νίκη στον SARS-CoV-2.

Από πέρσι το Μάρτιο, μελέτη Βρετανών επιστημόνων σε 2.700 ασθενείς εντόπισε πέντε “ένοχα” γονίδια στο ανθρώπινο DNA που μπορούν να συνδεθούν με αυξημένο κίνδυνο βαριάς νόσησης από COVID-19, διασωλήνωσης και θανάτου.

Λίγους μήνες αργότερα, το καλοκαίρι του 2021 βρετανική εταιρία λάνσαρε ένα τεστ για ανεμβολίαστους, που όπως ισχυρίζεται μέσω ανάλυσης DNA μπορεί να εκτιμήσει πόσο πιθανό είναι να συμπεριλαμβάνεται κάποιος μεταξύ του 10% των ατόμων που θα χρειαστούν νοσηλεία μετά από λοίμωξη COVID-19. Ο ενδιαφερόμενος χρειάζεται απλά να στείλει ένα δείγμα σάλιου μέσα σε έναν αποστειρωμένο δοκιμαστικό σωλήνα. Το τεστ, που κοστίζει 175 ευρώ, συνδυάζει γενετικά δεδομένα με την ηλικία, το φύλο και την προϋπάρχουσα ιατρική κατάσταση των χρηστών, προκειμένου να προβλέψει τον κίνδυνο να αρρωστήσουν βαριά και ένα μικρό ποσοστό αυτών να πεθάνει. Αρκετοί ειδικοί στη γενετική αμφισβητούν την αξιοπιστία του συγκεκριμένου ελέγχου.

Και λίγο πριν από την εκπνοή του περασμένου έτους, επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γονίδιο που φαίνεται να διπλασιάζει τον κίνδυνο βαριάς COVID -19 και θανάτου λόγω ανεπάρκειας των πνευμόνων. Εκτιμάται ότι το 15% των ανθρώπων ευρωπαϊκής καταγωγής και το 60% εκείνων από τη Νότια Ασία φέρουν αυτό το γονίδιο υψηλού κινδύνου με την ονομασία LZTFL1. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γενετικής Τζέιμς Ντέιβις του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής Nature Genetics χρησιμοποίησαν ένα συνδυασμό τεχνητής νοημοσύνης και νέας μοριακής τεχνολογίας για να εντοπίσουν το εν λόγω γονίδιο. Το γονίδιο, όπως τόνισαν), δεν επηρεάζει εξίσου όλους τους πληθυσμούς (ασθενείς π.χ. από Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Ινδία κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν), ενώ ο ατομικός κίνδυνος για όσους το έχουν στο DNA τους, επίσης ποικίλει ανάλογα με διάφορους άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία και κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες.

Αυτή είναι η κατεύθυνση προς την οποία κινούμαστε… Να βρούμε όχι μόνο πως να νοσούμε πιο ελαφρά αλλά να εντοπίσουμε και ποιοι κινδυνεύουν πραγματικά περισσότερο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ο καιρός σήμερα Παρασκευή 21/1
Συναγερμός για τους πρώτους θανάτους από την Όμικρον - Όλα ανοιχτά για την άρση των μέτρων
Chevron Right