Υγεία

Οι βασικοί κανόνες για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι των 9 ατόμων

Τους βασικούς κανόνες για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού παρέθεσε, μεταξύ άλλων, ο καθ. Γκίκας Μαγιορκίνης, αφού επεσήμανε πως «το ιδανικό είναι να κάνουμε γιορτές μόνο με την οικογένεια μας». Αναλυτικά οι επισημάνσεις του μέλους της Επιτροπής των ειδικών.

Με την παράθεση των σημερινών στοιχείων του ΕΟΔΥ για την επιδημία στην Ελλάδα ξεκίνησε την αποψινή εισήγησή του ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, ενώ μίλησε για το «διαφορετικό» χριστουγεννιάτικο τραπέζι του 2020, όπως και για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού.

Αρχικά ο ίδιος ανακοίνωσε 853 νέες διαγνώσεις του ιού, εκ των οποίων οι 9 στις πύλες εσόδου, 83 θανάτους και 491 διασωληνωμένους ασθενείς με Covid-19.

Στη συνέχεια τόνισε πως συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, ενώ μίλησε και για σημάδια βελτίωσης της εικόνας του ΕΣΥ αν και «η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει επιβαρυμένη».

Αναφορικά με την Αττική, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως ο αριθμός των νέων διαγνώσεων συρρικνώθηκε την τελευταία εβδομάδα, σε σχέση με την προηγούμενη, κατά 15%, ενώ ταχύτερη είναι η αντίστοιχη μείωση στη Θεσσαλονίκη, σε ποσοστό 28%.

Από την άλλη, επισημάνθηκε πως το ιικό φορτίο της Θεσσαλονίκης παραμένει έως και τρεις φορές υψηλότερο από αυτό της Αθήνας. Επιβαρυμένη εξακολουθεί να θεωρείται, επίσης, η Κοζάνη, όπως ανέφερε.

Σε σχέση με την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων, το μέλος της Επιτροπής των ειδικών σημείωσε πως το μεγαλύτερο «βάρος» πέφτει στις ηλικίες 40 – 65 ετών, όπως και στις μεγαλύτερες.

Σε αυτό το σημείο, ο επιδημιολόγος πρόσθεσε πως η πτωτική πορεία της νοσηρότητας στις ευαίσθητες ηλικίες έχει μικρότερο ρυθμό από όταν αυτή αυξάνονταν, γεγονός που έρχεται να υπογραμμίσει πως «η επιδημία αποκλιμακώνεται αργά και δύσκολα», σε αντίθεση με τους ρυθμούς επιτάχυνσης της.

Και ο παράγοντας αυτός «δεν επιτρέπει να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα όπως τα ξέρουμε», συνέχισε, εξηγώντας πως οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους, με τραγούδια κλπ. αποτελούν ευνοϊκές συνθήκες για τη μετάδοση του ιού, ενώ κάλεσε στην αποφυγή τους, μιας και που «ό,τι κερδίσαμε μπορεί να αλλάξει σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα».

«Το ιδανικό είναι να κάνουμε γιορτές μόνο με την οικογένεια μας», δήλωσε έπειτα ο κ. Μαγιορκίνης, συστήνοντας, παράλληλα, να μην προσκληθούν ηλικιωμένοι ή άτομα από ευπαθείς ομάδες.

Αναλυτικότερα, ο καθηγητής παρέθεσε τις παρακάτω οδηγίες για τον εορτασμό των Χριστουγέννων:

  • Αν έχουμε συμπτώματα δε συμμετέχουμε,
  • φοράμε μάσκες όπου είναι δυνατόν
  • και αποφύγουμε φιλά – αγκαλιές.
  • Συστήνεται ο μικρός αριθμός ατόμων στις συναντήσεις,
  • οι οποίες προτείνεται, επίσης, να γίνονται με τα ίδια άτομα καθ’όλη τη διάρκεια των γιορτών, ώστε να παραμένουμε σε μία «κοινωνική φούσκα»,
  • πάντα διατηρώντας και τους κανόνες υγιεινής.
  • Τέλος, προτιμούνται οι ανοιχτοί χώροι ή, εφόσον υπάρξει συνάντηση σε κλειστούς χώρους, συνίσταται ο καλός αερισμός τους.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος έλαβε το λόγο αμέσως μετά τον κ. Μαγιορκίνη, προσδιόρισε το ανώτατο όριο ατόμων σε γιορτινό τραπέζι στα 9 άτομα, όπως είχε γίνει γνωστό και τις προηγούμενες μέρες. 

Ο ίδιος δήλωσε, συγκεκριμένα, πως «δεν θα πάμε σε ρεβεγιόν ούτε θα μαζευτούμε σε μεγάλες παρέες για να γιορτάσουμε, όπως τις άλλες χρονιές», ενώ προσέθεσε ότι «γύρω από το γιορτινό τραπέζι μπορούν να συγκεντρωθούν 2 οικογένειες και μέχρι 9 άτομα – οι ίδιες οικογένειες γιατί και αυτές τις μέρες πρέπει να διατηρήσουμε όσο πιο περιορισμένο γίνεται τον κύκλο μας». 

Ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών, χωρίς κάποια εξαίρεση για την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

«Η Ελληνική Αστυνομία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι παντού και ιδιαίτερα κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, δηλαδή 10 το βράδυ με 5 το πρωί», ενώ ξεκαθάρισε ότι φέτος τα παιδιά δεν θα μπορέσουν να βγουν να πουν τα κάλαντα.

Για τη μετάλλαξη του κορονοϊού

Εξάλλου, μιλώντας για τη μετάλλαξη του κορονοϊού που έθεσε σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές στη Βρετανία, ο καθηγητής εξήγησε πως «η βασική υπόθεση που εξετάζεται είναι η αυξημένη μολυσματικότητα» του νέου στελέχους. Το φαινόμενο παραμένει υπό παρακολούθηση, επεσήμανε, με την παραπάνω υπόθεση να μην έχει ακόμη επαληθευτεί.

Έκλεισε, δε, την κύρια τοποθέτησή του στην αποψινή συνέντευξη τύπου λέγοντας πως το νέο στέλεχος του ιού – το οποίο περιγράφηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο, ενώ δεν αποκλείεται να κυκλοφορούσε και νωρίτερα – δεν τροποποιεί τον υπάρχον σχεδιασμό για τον εμβολιασμό, τη λήψη μέτρων με βάση της επιδημιολογική εικόνα των περιοχών κλπ., ακόμη κι αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση πως είναι περισσότερο μεταδοτικό.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
ΑΕΚ : Τέλος ο Καρέρα
Θάνος Λέκκας: «Με έλεγαν gay γιατί έκανα ενόργανη με κορίτσια»
Chevron Right