Υγεία

Ο κορονοϊός «σκοτώνει» τη ψυχική υγεία – 78.000 οι κλήσεις στη γραμμή βοήθειας 10306

Στη ψυχική υγεία την εποχή του κορονοϊού ήταν αφιερωμένη η σημερινή συνέντευξη τύπου στου Υπουργείο Υγείας, με τη Ζωή Ράπτη να παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, ενδεικτικά στοιχεία από τον αριθμό και το περιεχόμενο των κλήσεων στη γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τόσο αυτή καθ’ εαυτή η πανδημία του κορονοϊού με πάνω από 76 εκατομμύρια κρούσματα και 1,5 εκατομμύριο νεκρούς παγκοσμίως, όσο και τα αναπόφευκτα μέτρα προστασίας του κορονοϊού ή και το lockdown που πήραν όλες οι χώρες του πλανήτη, έχουν αλλάξει δραματικά τη ζωή και την καθημερινότητά μας και ανέτρεψαν οτιδήποτε θεωρούσαμε δεδομένο και ασφαλές». Με τη δήλωση αυτή ξεκίνησε την τοποθέτησή της η αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, η οποία συμμετείχε απόψε στην ενημέρωση για τον κορονοϊό.

Όπως ανέφερε στη συνέχεια, «οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι ανησυχητικές. Έχει καταγραφεί σε όλες τις σχετικές έρευνες, και στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, ένα πολύ υψηλό ποσοστό ανθρώπων με άγχος, που ξεπερνά το 1/3 του πληθυσμού σε κάποιες χώρες, αλλά και συναισθήματα έντονου φόβου, όπως και κατάθλιψης. Συναισθήματα που μας δυσκολεύουν, και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και ανθρώπινο, και έχουν επηρεάσει τους συνανθρώπους μας ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου αλλά και καταγωγής».

Ο χρόνος που φεύγει «δεν ήταν εύκολος για κανέναν μας και αν αισθάνεστε άγχος ή αν έχετε διάθεση άσχημη να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι. Στην πίεση από την ίδια την ασθένεια, προστίθενται συναισθήματα αβεβαιότητας από την ανησυχία και την οικονομική κατάσταση σε κάθε νοικοκυριό, αλλά και συναισθήματα κούρασης που αφορούν στα μέτρα προστασίας», πρόσθεσε.

Η κοινωνική αποστασιοποίηση και οι περιορισμοί στις συναθροίσεις, οι αλλαγές στην εργασιακή μας καθημερινότητα, το κλείσιμο των σχολείων και των Πανεπιστημίων, αλλά και των χώρων θρησκευτικής λατρείας, των εστιατορίων, των θεάτρων, των ξενοδοχείων, των χώρων μουσείων, τέχνης και μουσικής, των αθλητικών εκδηλώσεων, η δραματική, δηλαδή, αυτή αλλαγή στην ζωή μας, είναι μια πρωτοφανής κατάσταση στην οποία η ψυχολογική προσαρμογή είναι πάρα πολύ δύσκολη, εξήγησε η κ. Ράπτη.

Όμως «δεν μπορεί να υπάρξει υγεία χωρίς ψυχική υγεία, όπως δεν μπορεί να υπάρξει οικονομία και κοινωνία χωρίς ψυχική υγεία», όπως είπε, μιλώντας, έπειτα, για τις προσπάθειες της πολιτείας να συνδράμει τον πολίτη στον τομέα αυτό.

Η γραμμή 10306 έχει απαντήσει σε 78.000 κλήσεις και έχει διαχειριστεί αιτήματα που εκφράζουν άγχος και φόβο για τον κορονοϊό σε ποσοστό 82%, ανασφάλεια για το αύριο, τόσο σε προσωπικό όσο και οικονομικό επίπεδο κατά 70%, αλλά και ένα αίσθημα απομόνωσης και κόπωσης σε ποσοστό 65%

Ο πρώτος άξονας της σχετικής πολιτικής του Υπουργείου Υγείας είναι «ότι αναπτύσσουμε μια σειρά προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τους πολίτες για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία. Πιο συγκεκριμένα, λειτουργούμε σε 24ωρη βάση τη γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306, η οποία ανώνυμα και εμπιστευτικά στελεχώνεται από καταρτισμένους και έμπειρους επαγγελματίες υγείας, που βοηθούν τους συμπολίτες μας που αναζητούν εκεί ψυχολογική υποστήριξη».

Σημειώνεται πως η γραμμή αυτή λειτουργεί σε συνεργασία με την 1η Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου, την Ομοσπονδία των φορέων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ΑΡΓΩ, αλλά και «το Χαμόγελο του Παιδιού».

Ανέφερε, δε, πως η γραμμή 10306 έχει απαντήσει μέχρι σήμερα σε 78.000 περίπου κλήσεις και έχει διαχειριστεί αιτήματα που εκφράζουν άγχος και φόβο για τον κορονοϊό σε ποσοστό 82%, ανασφάλεια για το αύριο, τόσο σε προσωπικό όσο και οικονομικό επίπεδο κατά 70%, αλλά και ένα αίσθημα απομόνωσης και κόπωσης σε ποσοστό 65%.

Στο ίδιο πλαίσιο, «αναπτύσσουμε και προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης με τηλεσυμβουλευτική μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, Skype και Messenger για τους ασθενείς που νοσηλεύονται ή βρίσκονται σε καραντίνα κατ’ οίκον. Για τα μέλη των οικογενειών τους, αλλά και για το υγειονομικό προσωπικό των Νοσοκομείων μας, το οποίο καθημερινά αγωνίζεται για να σώσει τις ζωές των συνανθρώπων μας».

Στον δεύτερο άξονα, συνέχισε, «αναπτύσσουμε προγράμματα εξ’ αποστάσεως ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για το γενικό πληθυσμό, με έμφαση στους ανέργους, στους ασθενείς μας με χρόνιες παθήσεις, αλλά και στα παιδιά μας και τους εφήβους. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρξουν αναλυτικές πληροφορίες για τους φορείς ψυχοκοινωνικής υποστήριξης που έχουν αναλάβει τις εν λόγω δράσεις, από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας για το πώς μπορούν οι πολίτες να επικοινωνήσουν μαζί τους για να πάρουν αποτελεσματική υποστήριξη».

«Ο τρίτος πυλώνας είναι ότι έχουμε αναρτήσει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας την ενότητα Ψυχική Υγεία, απλές και κατανοητές βοηθητικές συμβουλές, για τον τρόπο αντιμετώπισης των ψυχολογικών συνεπειών της Covid, ένα είδος πρώτων βοηθειών ψυχικής Υγείας. Εκεί υπάρχουν φάκελοι με οδηγίες για τα παιδιά, καθώς και για την αντιμετώπιση της απομόνωσης, που πολλοί, ειδικά οι υπερήλικοι συμπολίτες μας βιώνουν», επεσήμανε η κ. Ράπτη, ενώ «ειδικά για τη στήριξη, ο τέταρτος πυλώνας, του υγειονομικού μας προσωπικού, έχουμε αναρτήσει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου μας, έναν οδηγό για τη ψυχική διατήρηση της επιδημίας, ο οποίος εκπονήθηκε από την 1η Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας».

Σε αυτό το σημείο η αρμόδια υφυπουργός ανακοίνωσε πως δρομολογήθηκε «μία ειδική έρευνα για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης, “burn out syndrome”, που βιώνουν σήμερα οι υγειονομικοί μας στα εθνικά κέντρα αναφοράς Covid, ούτως ώστε να τους στηρίξουμε πιο αποτελεσματικά».

Αναφερόμενη, τέλος, στον πέμπτο άξονα της πολιτικής του Υπ. Υγείας, η κ. Ράπτη σημείωσε πως ενισχύονται με «προσλήψεις ψυχιάτρων στις δομές ψυχικής Υγείας της χώρας που είχαν αποδεκατιστεί από προσωπικό όλα αυτά τα χρόνια και βεβαίως για την αντιμετώπιση των νέων έκτακτων αναγκών για την διασπορά του κορονοϊού με ταχύτατες διαδικασίες».

Εξάλλου, ενημέρωσε πως το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε την στελέχωση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων με έναν διακεκριμένο Καθηγητή- ψυχίατρο, τον κ. Βασίλειο-Παντελεήμονα Μποζίκα.

Η κ. Ράπτη έκλεισε την κ. εισήγησή της λέγοντας πως «φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, μακριά από τους αγαπημένους μας, αλλά είναι αυτό χωροταξικά όχι συναισθηματικά. Θα είναι όμως και ελπιδοφόρα», καθώς «το εμβόλιο είναι καθ’ οδόν. Αυτό όμως που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ιού και θα μας δώσει τη δυνατότητα να πάρουμε τη ζωή ξανά στα χέρια μας πιο δυνατή και πιο ώριμη, είναι ο εμβολιασμός όλων μας».

Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306

Υπενθυμίζεται πως η τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 γεννήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), αποτελώντας ένα πρόγραμμα βοήθειας, συμβουλευτικής, ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης των συμπολιτών μας μέσω τηλεφώνου.

Η τηλεφωνική γραμμή βοήθειας προσφέρει ένα παράθυρο διαλόγου, συμβουλών και ελπίδας και δίνει τη δυνατότητα σε άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα ψυχικής υγείας, για παράδειγμα παθολογικό άγχος, παθολογικό φόβο, πανικό, να μιλήσουν, να στηριχθούν και να έρθουν πιο κοντά στη λύση του προβλήματος.

Η υπηρεσία της τηλεφωνικής υποστήριξης, οργανώνεται υπό τις επιστημονικές κατευθύνσεις και την εποπτεία της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Επίσης, σε επιστημονικό και επιχειρησιακό επίπεδο, συνεργάζονται η Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης & Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», η οποία συμμετέχει με πάνω από 160 ειδικούς από 40 φορείς, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ο μη κερδοσκοπικός Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού», καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών ψυχολόγων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα σε σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Υγείας.

Οι πολίτες, όταν νοιώσουν την ανάγκη, μπορούν να καλέσουν στην τηλεφωνική γραμμή 10306, όπου θα έχουν τις παρακάτω επιλογές:

  • Παροχή ψυχολογικής στήριξης: 24ωρη λειτουργία.
  • Παροχή ψυχιατρικής βοήθειας σε πάσχοντες από ψυχικό νόσημα: λειτουργία από 08.00 έως 20.00.
  • Παροχή ψυχολογικής στήριξης παιδιών και οικογενειών: 24ωρη λειτουργία.
  • Παροχή ψυχολογικής στήριξης υγειονομικού προσωπικού: λειτουργία από 08.00 έως 20.00
  • Παροχή κοινωνικής στήριξης: λειτουργία από 08.00 έως 20.00.

Τα τελευταία στοιχεία για την επιδημία

Υπενθυμίζεται πως ο ΕΟΔΥ κατέγραψε ακόμη 937 κρούσματα απόψε, με την πλειονότητα τους να εντοπίζονται στην Αττική (262).

Σημειώνεται πως οι ημερήσιοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο είναι 62, ενώ το σύνολο των θυμάτων της Covid-19 ανήλθε στις 4.402.

Παράλληλα, αυξημένη παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ, στις ΜΕΘ του οποίοι οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό είναι 495.

Σημειώνεται, τέλος, πως ο συνολικός αριθμός των θετικών διαγνώσεων στη χώρα έφτασε τις 133.365, το 52.4% εκ των οποίων αφορά σε άνδρες.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Εύβοια: Ψαράς πήρε πρόστιμο και το έκανε δόλωμα για ψάρια
Κίνηση στους δρόμους: «Βούλιαξε» το κέντρο της Αθήνας - Τεράστιο μποτιλιάρισμα
Chevron Right