Υγεία

Μετάλλαξη Δέλτα: 600.000 πολίτες άνω των 50 που είναι ανεμβολίαστοι, θα αρρωστήσουν

Χωρίς νέα μέτρα, στους δρόμους χωρίς μάσκες (όπως βλέπει όποιος κυκλοφορεί) και με υποχρεωτικό εμβολιασμό η Ελλάδα από τις ξαπλώστρες μπαίνει στην καρδιά της μετάλλαξης Δέλτα. Όλα δείχνουν κουρασμένους πολίτες και αδυναμία εφαρμογής των μέτρων που ζητούν εδώ και τώρα οι λοιμωξιολόγοι.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το μπάχαλο με τα πρωτόκολλα στις κατασκηνώσεις, η μη εφαρμογή του μέτρου για ελέγχους στη μετακίνηση εκτός νομού, η αδυναμία να γίνονται rapid test και στην επιστροφή από τα νησιά.

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: 600.000 πολίτες άνω των 50 που είναι ανεμβολίαστοι, θα αρρωστήσουν – Εμβολιασμός τώρα

«Έχουν ταυτοποιηθεί 121 κρούσματα μετάλλαξης Δέλτα είναι θέμα χρόνου αυτή να κυριαρχήσει αν δεν συμβαίνει ήδη», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Για να είναι αποτελεσματικά τα περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να είναι μαζικά, αυστηρά και θα χρειαστούν χρόνο να αποδώσουν, δεδομένου ότι βλέπουμε αριθμούς πάνω από 2.000 κρούσματα» εξήγησε ο κ. Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε:

«Την αύξηση αυτή την περιμέναμε αργότερα, γεγονός που επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι τα πράγματα κινούνται γρήγορα. Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να ανησυχούν γιατί θα αναμετρηθούν με την ασθένεια, την ώρα που η κοινωνία είναι ανοιχτή. Υπάρχουν 600.000 άνω των 50 που είναι ανεμβολίαστοι και είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας και αυτοί θα αρρωστήσουν όλοι. Ο μόνος δρόμος είναι ο εμβολιασμός, να προλάβουν να αποκτήσουν ανοσία, γιατί θα προκύψουν θάνατοι» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με περιπτώσεις μοναχών και ιερέων που δηλώνουν αρνητές των εμβολίων, ο κ. Εξαδάκτυλος, υπενθύμισε ότι «ο Πατριάρχης, ο Πάπας, ο Αρχιεπίσκοπος, εμβολιάστηκαν. Να συμπεριφέρονται και οι ιερείς, όπως οι ηγεσίες τους και να μη βλέπουν οράματα και δημιουργούν προβλήματα στους ανθρώπους που τους ακούν και ακολουθούν» υπογράμμισε.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο επιβολής νέων lockdown ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου διατύπωσε το ερώτημα, πώς θα πει κανείς στους 1.800.000 πολίτες άνω των 50 που εμβολιάστηκαν «σταματήστε τη ζωή σας γιατί το ένα τέταρτο της ίδιας ηλικιακής ομάδας δεν αποφασίζει για τους δικούς του λόγους, να κάνει αυτό που κάνατε εσείς;».

Εκτίμησε ότι είναι πολύ δύσκολο να ξανασταματήσει η κοινωνία, γι’ αυτό και πρέπει να εμβολιαστούν.

Τέλος, κάλεσε και τους εργαζομένους στον τουρισμό και στην εστίαση να εμβολιαστούν, σημειώνοντας ότι έτσι θα προφυλάξουν τις δουλειές τους.

Η κορύφωση με τη μετάλλαξη Δέλτα

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο Mega, εκτίμησε ότι η κορύφωση του νέου κύματος αναμένεται περίπου στις 20 Αυγούστου, προσθέτοντας πως μελετώντας τρεις διακριτές περιπτώσεις, τα δεδομένα καταλήγουν σε ισάριθμα πιθανά σενάρια.

Το πολύ ευμενές σενάριο μιλάει για μέσο όρο 3.000 κρούσματα ημερησίως, που σημαίνει ότι μπορεί να δούμε και 2.500 αλλά και 4.000. Σε αυτό το σενάριο έχουν ενταθεί οι εμβολιασμοί και έχουν τηρηθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ανέφερε και συνέχισε:

Το δεύτερο σενάριο που ίσως υλοποιηθεί μιλάει για 4.000 κρούσματα, σε αυτό βαδίζουμε, αλλά υπάρχει περίπτωση να το αλλάξουμε προς τα κάτω.

Στο δύσκολο σενάριο, η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί, έχουμε πτώση εμβολιασμού και μη εφαρμογή μέτρων. Μιλάμε για 6.000 κρούσματα μέσα στον Αύγουστο. Με την τελική δυναμική του κύματος εφόσον εξελιχθεί έτσι να είναι άγνωστη ακόμα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την εκτίμηση ότι η διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα είναι 2,5-3 φορές μεγαλύτερη συγκριτικά με αυτή που ανιχνεύεται μέσω των διαγνωστικών τεστ εξέφρασε από τη δική του μεριά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Αν ο αριθμός των τεστ εξακολουθήσει να είναι μεγάλος, όπως για παράδειγμα προχθές που είχαμε 78.000 τεστ, που σημαίνει ότι ανιχνεύουμε μεγαλύτερη διασπορά στην κοινότητα, είναι δυνατόν να φτάσουμε πάνω από 4.500 κρούσματα ημερησίως μέχρι τον Δεκαπεντάγουστο. Η διασπορά στην κοινότητα είναι μεγαλύτερη από 4.500 κρούσματα, είναι 2,5-3 φορές μεγαλύτερη, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά με τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, επισήμανε ότι δεδομένου ότι ο μέσος όρος την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 1.700-1.750 κρούσματα, τα ενεργά κρούσματα που έχουν εντοπιστεί είναι περίπου 12.000 εβδομαδιαίως, υπογραμμίζοντας ότι ο πραγματικός αριθμός τους είναι 2,5-3 φορές μεγαλύτερος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αγγίζουν και τα 36.000 κρούσματα.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πηνελόπη Αναστασοπούλου: Ο «εγκληματίας» για εμένα είναι οι νόμοι
ΚΚΕ για αγωγή κατά Μπογιόπουλου: Είναι βγαλμένη από την εποχή των εκτελέσεων
Chevron Right