Σήμερα θα συνεδριάσει η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων προκειμένου να συζητήσει το ενδεχόμενο ανοίγματος των σχολείων σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Τονίζοντας πως στην παρούσα κατάσταση δεν είναι δυνατόν να γίνουν ισχυρές προβλέψεις, ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων στο ΕΚΠΑ, δήλωσε πως «τα δημοτικά είναι πολύ πιο ασφαλή», αλλά και πως «με τα σημερινά δεδομένα, μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία».
Ο καθηγητής ανέφερε πως σήμερα θα συνεδριάσει η Επιτροπή για το άνοιγμα των σχολείων, εξέφρασε, ωστόσο, το φόβο του για μια νέα επιδημιολογική έκρηξη.
«Στην Ελλάδα ο δείκτης R είναι κάτω από το 1, όμως ανατρέπεται εύκολα. Το πρόβλημα είναι το ποσοστό πλήρωσης των ΜΕΘ», σημείωσε, τονίζοντας ότι η προϋπόθεση είναι να τηρούμε τα μέτρα. «Τον Ιανουάριο φουντώνουν οι λοιμώξεις. Βλέποντας την εικόνα στο κέντρο της Αθήνας, μπορεί να είναι δύσκολα».
Ωστόσο δεν φαίνεται να είναι όλοι οι ειδικοί στην ίδια γραμμή. Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος εμφανίστηκε θετικός ν΄ανοίξουν τα σχολεία και πρώτα τα δημοτικά μετά τις γιορτές λέγοντας ότι: «H εικόνα από τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα είναι καλή και η πορεία των κρουσμάτων είναι πτωτική. Σε πρώτη φάση θα ήταν θετικό να ανοίξουν τα δημοτικά και μετά από μια εβδομάδα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια». Ίδια θέση ανέπτυξε και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, λέγοντας όμως ότι θα ήταν καλό ν΄ ανοίξουν όλες οι βαθμίδες τώρα.
Αντίθετα το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων και καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσάκρης, επέμεινε ότι «για τις 8 Ιανουαρίου πιθανόν να είναι λίγο νωρίς να ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία. Πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία πραγματικά να πείσουν ότι είμαστε σε σημαντική κάμψη της επιδημίας. Θα έλεγα μάλλον το πιθανότερο να ανοίξουν για τις 15 Ιανουαρίου να περιμένουμε μια εβδομάδα ακόμα, ώστε να δούμε ποια θα είναι η επίδραση των διακοπών των γιορτών στην εξέλιξη της επιδημίας».
Αναφερόμενος στα σχολεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι σήμερα Τρίτη ξεκάνει η πρώτη συζήτηση (Κεραμέως – επιτροπής εμπειρογνωμόνων), υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων. Τόνισε μάλιστα πως είμαστε κοντά σε αυτό το στάδιο. Ωστόσο, παρέπεμψε στη συζήτηση στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων για το αν θα ανοίξουν ταυτόχρονα στις 8 Ιανουαρίου, ή σταδιακά. Υπογράμμισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να μην αυξηθεί η κινητικότητα όταν ανοίξουν τα σχολεία.
Τα δύο σενάρια για την πανδημία
Όπως επεσήμανε ο κύριος Σύψας, «η πανδημία είναι εντελώς απρόβλεπτη»: «Η μια εκδοχή είναι να εξαφανιστεί ο ιός όπως έγινε και στην ισπανική γρίπη, η άλλη εκδοχή, που είναι και το πιο πιθανό σενάριο, είναι να γίνει μια εποχική γρίπη όπως η Η1Ν1».«
«Στο δεύτερο σενάριο κάθε χρόνο θα χρειάζεται να εμβολιαστούμε», επεσήμανε.
Οι κύκλοι του εμβολιασμού
Ο πρώτος κύκλος εμβολιασμού, που αφορά το υγειονομικό προσωπικό, μπορεί να ολοκληρωθεί έως τέλος του Ιανουαρίου, ανέφερε, παράλληλα, ο κύριος Σύψας.
Μετά, το επόμενο βήμα είναι οι ηλικιωμένοι που ζουν σε γηροκομεία και οι ευπαθείς ομάδες. Το δεύτερο στάδιο έχει σχεδιαστεί να διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο, ωστόσο εξαρτάται από την προσέλευση, εξήγησε ο καθηγητής. «Αν όλα πάνε καλά και τρέξουμε με ταχύτητα ρεκόρ η πλειοψηφία του γενικού πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τον Ιούλιο.», προσέθεσε.
«Ο πιο ρεαλιστικός στόχος, όμως, είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. Αν εμβολιαστεί το 70% τότε προστατεύεται και το άλλο 30%. Άρα, τελειώνει η πανδημία στην Ελλάδα. Ο ιός δεν θα βρίσκει ανθρώπους να μολύνει. Από τον Ιούνιο μέχρι τέλος του χρόνου είναι η περίοδος που θα το πετύχουμε.»
Ο καθηγητής διευκρίνισε, άλλωστε, πως τα δύο εμβόλια που έχουμε τώρα, αλλά και τα επόμενα τρία που περιμένουμε, έχουν αποτελεσματικότητα γύρω στο 90% και είναι απόλυτα ασφαλή. Όποιος εμβολιάζεται μπορεί να λάβει τη βεβαίωσή του δίνοντας τα στοιχεία του.
Αναφορικά τις μεταλλάξεις, ο καθηγητής είπε ότι «μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η μετάλλαξη, που εμφανίστηκε στη Βρετανία, επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου», ενώ ξεκαθάρισε πως στην Ελλάδα δεν έχει εμφανιστεί η μετάλλαξη.