Υγεία

Ποδαρικό με υγειονομικές βόμβες – Η γρίπη προελαύνει, η XBB.1.5 μας απειλεί

Ο κορονοϊός δεν είναι αυτή τη στιγμή ο μοναδικός εχθρός μας. Η γρίπη στο… πικ. 

Μεταλλάξεις του SARS- CoV-2, νέα έξαρση της πανδημίας στη Κίνα, επιθετική γρίπη και ελλείψεις φαρμάκων συνθέτουν ένα ζοφερό σκηνικό στην Υγεία που μοιάζει με ένα «κακό ποδαρικό» στις αρχές του νέου έτους. Η διαχείριση των δύσκολων όσο και σύνθετων προβλημάτων προβλέπεται δύσκολη, με διάφορες «υγειονομικές βόμβες» να βρίσκονται έτοιμες προς απασφάλιση!

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, διευκρίνισε χθες μιλώντας στην ΕΡΤ ότι «δεν βλέπει να βρισκόμαστε μπροστά σε νέο κύμα» ενώ χαρακτήρισε «απειλή» την παραλλαγή κορονοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναφερόμενος στο νέο μέτρο για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, σύμφωνα με το οποίο γίνεται υποχρεωτικό το τεστ ανίχνευσης του ιού και η χρήση μάσκας στους ταξιδιώτες από την Κίνα είπε:

«Εάν έχει εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία είναι υποχρεωτικό (το τεστ και η χρήση μάσκας). Αν δεν έχει εκδοθεί, δεν είναι υποχρεωτικό ακόμα… Δεν αποκλείω να έχουν ενημερωθεί οι επιβάτες και να το έχουν κάνει, αλλά άπαξ και δεν είναι (ενημερωμένοι), άμα δεν έχει εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία, δεν είναι πιθανόν να μην είναι ακόμα υποχρεωτικό. Οι οδηγίες έχουν εκδοθεί και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά σε κάθε περίπτωση θα γίνει υποχρεωτικό, αν δεν έχει ήδη προλάβει να γίνει».

Τέλος αναλύοντας ο κ. Μαγιορκίνης τα νέα περί του νέο στελέχους κορονοϊού στις ΗΠΑ σημείωσε: «Αν θέλουμε να πούμε ότι υπάρχει μια απειλή, είναι η μετάλλαξη. Είναι η παραλλαγή, η οποία βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.. Έχει συμπέσει με τη χειμερινή έξαρση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι λιγάκι δύσκολο να ξεκαθαρίσουμε αν οφείλεται στην αύξηση της μεταδοτικότητας λόγω της βαρυχειμωνιάς που είχανε, γιατί είχαν βαρύ χειμώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε ήταν αναμενόμενο να δουν αυξημένη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού αυτή τη χρονική περίοδο. Οπότε είναι δύσκολο να ξεκαθαρίσουμε αν ήταν η βαρυχειμωνιά ή το στέλεχος από μόνο του. Χρειαζόμαστε λίγες εβδομάδες ακόμα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν βλέπουμε κάτι δραματικό. Δεν βλέπουμε δηλαδή ούτε καν την έξαρση που είδαμε μέσα στο καλοκαίρι, η οποία ήταν κι αυτή πλήρως διαχειρίσιμη. Θεωρώ ότι προς το παρόν και με τα στοιχεία που έχουμε δεν θα μεταβληθεί η υγειονομική κατάσταση της χώρας για τους επόμενους έναν με δύο μήνες».

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με ανακοίνωσή του ECDC, το στέλεχος XBB.1.5 έχει προκύψει από το αρχικό στέλεχος XBB, σε «συνεργασία» με την μετάλλαξη RBD στο σημείο S486P της πρωτεΐνης ακίδας του κορονοϊού. Για πρώτη φορά το XBB.1.5 εντοπίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 22 Οκτωβρίου του 2022 και έκτοτε έχει διαρκώς ανοδική τάση.

Μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 3.456 αλληλουχίες που ανήκουν στο XBB.1.5 είχαν καταγραφεί στη βάση δεδομένων GISAID EpiCoV. Οι περισσότερες από αυτές τις αναφορές προέρχονται από τις ΗΠΑ (3.080 ακολουθίες) και το Ηνωμένο Βασίλειο (106).

Η παραλλαγή έχει επίσης εντοπιστεί σε πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ευρώπης: Δανία, Γαλλία, Αυστρία, Κάτω Χώρες, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Ισλανδία, Βέλγιο, Τσεχία, Πορτογαλία και Ιρλανδία.

Η γρίπη προελαύνει

Ο κορονοϊός όμως δεν είναι αυτή τη στιγμή ο μοναδικός εχθρός μας… Σύμφωνα με την ανακοίνωση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε αύξηση ενώ καταγράφηκε ένα νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσε νοσηλευόμενο σε ΜΕΘ.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό, η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε τρεις από τις οχτώ περιοχές που ελέγχθηκαν ενώ καταγράφηκαν 141 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 84 έτη.

Ελλείψεις φαρμάκων

Στο πεδίο των ελλείψεων φαρμάκων η επικαιροποιημένη λίστα περιλαμβάνει 162 σκευάσματα ενώ εκείνη η οποία είχε εκδοθεί πριν από 15 ημέρες περιλάμβανε 156.

Μεταξύ των 162 περιλαμβάνονται και 4 για τα οποία το πρόβλημα σήμερα έχει αποκατασταθεί άρα ο τελικός αριθμός σκευασμάτων σε έλλειψη είναι 158.

Σχετικά τώρα με τα σκευάσματα σε μακροχρόνια έλλειψη αυτά είναι 71 φάρμακα κοινότητας, 20 νοσοκομειακά, 6 εμβόλια και 65 σκευάσματα αρμοδιότητας του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Διεθνής μπασκετμπολίστας υποψήφιος για το Δήμο Αθηναίων με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ;
Τι πρέπει να κάνετε και τι να αποφεύγετε όταν φορτίζετε το κινητό σας
Chevron Right