Τις λεπτομέρειες της πρακτικής εφαρμογής της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας παρουσιάζει αυτήν την ώρα στην Αριστοτέλους η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρουσία του διευθυντή του Γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα.
«Ο ΠΟΥ είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην ΠΦΥ και χρησιμοποιούμε τις γνώσεις του. Δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα και χρησιμοποιούμε τις γνώσεις και τη τεχνογνωσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για μία οργανωμένη πρωτοβάθμια στη χώρα».
Τάδε έφη ο υπουργός Υγείας για το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε σήμερα με όλες του τις λεπτομέρειες.
Σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο προσθέτουν στο σύστημα της ΠΦΥ και τους ιδιώτες (που παρότι δεν είναι στο σύστημα επίσημα με σύμβαση στον ΕΟΠΥΥ) θα έχουν πια πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο ώστε αν ένας πολίτης δεν θέλει να εγγραφεί στους γιατρούς που θα εξασφαλίσει η Πολιτεία στο Δήμο του, να χρησιμοποιεί με προσωπική επιβάρυνση τον δικό του γιατρό ο οποίος ωστόσο θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο φάκελό του.
Όπως σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, το νομοσχέδιο που θα είναι έτοιμο να κατατεθεί σε 10 περίπου ημέρες, θα ανοίξουν νέες θέσεις γιατρών σε πλαίσιο Δήμων.
«Σήμερα όταν μιλάμε για προσωπικό γιατρό μιλάμε για πρόληψη. Είχαμε δυσκολία να εντάξουμε περισσότερους γιατρούς και λανθασμένη άποψη ότι ο προσωπικός γιατρός θα καλύψει τους πάντες ενώ δεν είναι μία ειδικότητα αλλά …ρόλος.
Σήμερα έχουμε εγγεγραμμένους: 2015 από δημόσιο τομέα ΠΦΥ.
1772 από ιδιωτικό τομέα που έκαναν εγγραφή.
Κι έχουμε 5 εκατομμύρια πολίτες εγγεγραμμένους από τη προηγούμενη φάση. Αυτό σημαίνει κάλυψη 56% πανελλαδικά.
Τα κενά έχουν ως εξής: 1379 γιατροί λείπουν από το σύστημα και εξ αυτών το 60% αναζητείται σε Αττική και Μακεδονία. Ξέρουμε τα κενά ανά Δήμο. Και έτσι, ανά δήμο θα ανοίξουν οι θέσεις.
Ο ρόλος του προσωπικού γιατρού
Πρώτο βασικό καθήκον είναι η πρόληψη και προαγωγή υγείας ώστε να καταγράφει τα πάντα στο φάκελο. Υπέρταση (πχ έχουμε πολλούς υπερτασικούς αδιάγνωστους).
Ο δεύτερος άξονας είναι ο προσωμπτωματικός έλεγχος. Ο προσωπικός γιατρός θα ενθαρρύνει λύνοντας απορίες αν πχ πονάει η μαστογραφία. Θα πρέπει τα ΑΜΚΑ του γιατρού να συμμετέχουν στα προγράμματα ώστε να θεωρείται επιτυχημένος.
Τρίτος τομέας καθηκόντων η διαχείριση χρόνιων νοσημάτων στην κοινότητα. Αν κάποιος με άσθμα νοσηλευτεί 2-3 φορές το χρόνο, αυτό σημαίνει ότι δεν λαμβάνουν σωστά την εισπνεόμενη αγωγή κι αυτό πρέπει να του δείξει ο προσωπικός γιατρός.
Τέταρτος τομέας ενίσχυση του εγγραμματισμού και βελτιστοποίηση της συνταγογράφησης.
Η δεξαμενή για προσωπικούς γιατρούς είναι τετραπλή
Δημόσιες δομές ΠΦΥ.
Ιδιώτες παθολόγοι και γενικοί γιατροί με σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.
Αναμορφωμένος θεσμός αγροτικού αφού εκπαιδευτούν.
Και το νέο: Οι ιδιώτες στους οποίους θέλει να εγγραφεί ο πολίτης εντελώς ιδιωτικά, χωρίς αυτοί να έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Αν κάποιος δεν θέλει το γιατρό που του παρέχει το κράτος, θα τον πληρώνει ιδιωτικά αλλά θα έχει πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο. Αυτός ο γιατρός πρέπει να είναι παθολόγος ή γενικός γιατρός.
Όπως δήλωσε σχετικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας «στις συζητήσεις που είχαμε με τον ΠΙΣ, με εξέπληξαν ευχάριστα διότι θέλουν την συνεχή εκπαίδευση για την πρόληψη που δεν είχε ποτέ οργανωμένο χαρακτήρα. Ήρθε τώρα με βοήθεια του ΠΟΥ να έχουμε πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης για όλους τους προσωπικούς γιατρούς».
Θα υπάρχουν δείκτες απόδοσης των προσωπικών ιατρών
Οι γιατροί θα ελέγχονται με συγκεκριμένους δείκτες απόδοσεις. Για παράδειγμα, άνω των 50 γυναικών εγγερραμμένων θα πρέπει να έχουν κάνει μαστογραφία. Επίσης πρέπει να υπάρχει τήρηση των εμβολιασμών των παιδιών, αν μία γυναίκα καπνίζει κατά την κύηση και αν ενημερώθηκε σχετικά, σωστή φαρμακευτική αντιμετώπιση υπερτασικών ασθενών με συστηματική πλαισίωση του ασθενούς για πρόληψη και στην τήρηση σωστής θεραπείας.
Σχέση γιατρού- ασθενούς
Θα παίρνουν ανώνυμα τη γνώμη ασθενών ώστε να τους ελέγχουν αν τηρούν όλα τα παραπάνω. Στις εφαρμοστικές του νόμου θα υπάρχουν πέναλτι στους γιατρούς που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά. Και οι ίδιοι οι γιατροί θέλουν επιβραβεύσεις και πέναλτι.
Νέα ίδρυση ΚΥ
Επτά πανεπιστημιακά κέντρα υγείας ιδρύονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Οι ρόλοι τους θα είναι: Έρευνα, καλύτερη εκπαίδευση γιατρών ΠΦΥ και καλύτερη εμπειρία από την ΠΦΥ για τους πολίτες. Θα έχουν παθολόγο, παιδίατρο, ψυχολόγο, γενικούς γιατρούς και υπεύθυνο -μέλος ΔΕΠ για την τηλεϊατρική.
Προσέλκυση εξειδικευμένων γιατρών από το εξωτερικό
Θέλουμε να προσελκύσουμε μέλη ΔΕΠ από εξωτερικό εξειδικευμένα στην ΠΦΥ, θα δώσουμε μέχρι 100.000 για να έρθουν Έλληνες εξειδικευμένοι. Αυτό δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Θέσεις για τα πανεπιστημιακά ΚΥ
Θα προκηρυχθούν 1375 νέες θέσεις για τα πανεπιστημιακά ΚΥ πριν από το καλοκαίρι ανά Δήμο. Εξ αυτών οι ιατροί 300 θα είναι γιατροί και οι 600 νοσηλευτές.
Ενίσχυση όλων των ΚΥ
Επίσης ενισχύονται τα ΚΥ, ανακαινίζονται 156 σε όλη τη χώρα. Με ενεργειακή αναβάθμιση, ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, εξυγίανση υποδομών. Και ιδρύονται 312 ιατρείων για χρόνια νοσήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Κίνητρα σε νέους γιατρούς να επιλέξουν την Παθολογία
Οι νέοι γιατροί που θα έχουν υπηρετήσει ως αγροτικοί- προσωπικοί γιατροί, θα έχουν στη διάθεσή τους κίνητρο συν 30.000 το χρόνο πάνω στο μισθό τους, αν επιλέξουν την ειδικότητα παθολόγου ή γενικού γιατρού. Μετά την παρέλευση της περιόδου εξειδίκευσης, αν έχει λάβει την επιδότηση, πρέπει να μείνει άλλα 5 χρόνια στο ΕΣΥ.