Υγεία

Αθηνά Λινού: Γιατί προειδοποιεί για άσχημες εκπλήξεις

Άσχημες εκπλήξεις περιμένει η Αθηνά Λινού εξαιτίας των λίγων τεστ, αλλά και του γεγονότος ότι δεν γίνονται με συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η Αθηνά Λινού τονίζοντας ότι μπορεί να υπάρξουν άσχημες εκπλήξεις, καθώς γίνονται λίγα τεστ, ενώ κατά την ίδια υπάρχει πρόβλημα στον σχεδιασμό.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον Alpha 98.9 επεσήμανε ότι «φοβάμαι έξαρση. Αισθάνομαι και εγώ ότι περπατάμε στα τυφλά».

Επεσήμανε ότι είναι λίγα τα τεστ που γίνονται, ενώ είπε ότι τα rapid δεν έχουν ευαισθησία για να δούμε τα σωστά αποτελέσματα.

«Ο σχεδιασμός δεν είναι επαρκής. Μπορούσαμε να έχουμε 30.000 τεστ κάθε μέρα σε αντιπροσωπευτικό δείγμα», είπε.

«Θα εκπλαγούμε άσχημα από κάποια περιοχή που δεν είχαμε υποψιαστεί», υπογράμμισε η ίδια.

Για τα σχολεία είπε «θέλω να δω στοχευμένη έρευνα πριν ανοίξουν τα σχολεία. Δεν θα ήθελα να ανοίξουν ταυτόχρονα όλα. Άλλος κίνδυνος υπάρχει σε νηπιαγωγείο με 12 παιδιά και άλλος ένα συγκρότημα με 6-7 χιλιάδες παιδιά».

Για το εμβόλιο είπε ότι και η ίδια θα το κάνει μόλις έρθει η σειρά της, ενώ επεσήμανε ότι δεν υπάρχει επάρκεια στις δόσεις και αυτό είναι πρόβλημα, ενώ είναι μεγάλη η επιτυχία που έχει το Ισραήλ, έκανε ανεξάρτητη διαπραγμάτευση με την Pfizer

«Αυτό που ξέραμε, αυτό που πιστεύαμε ήταν 2 εκατ. δόσεις το μήνα. Αυτό είναι ανέφικτο τώρα. Δεν ξέρω αν μεχρι τον Απρίλιο θα έχουμε 2 εκατ. δόσεις συνολικά. Εκτός αν έχουμε άλλο εμβόλιο και επάρκεια σε δόσεις

Ακόμη και με 2 εκατ. δόσεις το μήνα, μιλάγαμε για Ιούλιο. Τώρα σαφώς πάμε πίσω», επεσήμανε για τον εμβολιασμό.

Νωρίτερα, στα ταξίδια που έγιναν στο Ντουμπάι μες στις γιορτές, από τα οποία έχουν ήδη προκύψει δύο θετικά rapid test στη χώρα μας, αναφέρθηκε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.

«Εκεί που αποτύχαμε σαν κοινωνία σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ότι δεν καταφέραμε να ευαισθητοποιήσουμε τους ανθρώπους», τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της ιατρικής σχολής Αθηνών, Αθηνά Λινού, μιλώντας στον τ/σ MEGA.

«Αποτύχαμε να πείσουμε τον κόσμο για τον κίνδυνο του κορονοϊού», προσέθεσε. Ειδικότερα, ερωτηθείσα για τον σάλο που έχουν προκαλέσει τα ταξίδια που έκαναν Έλληνες στο Ντουμπάι, προκειμένου να συμμετάσχουν σε πάρτι που έγιναν μες στις γιορτές στην ασιατική χώρα, απάντησε. Συγκεκριμένα με φόντο το σάλο που έχει ξεσπάσει στα social media μετά από αναρτήσεις κοσμικών σε πρωτοχρονιάτικα πάρτι στο Ντουμπάι, η κ. Λινού τόνισε:

«Εκεί που αποτύχαμε σαν κοινωνία σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ότι δεν καταφέραμε να ευαισθητοποιήσουμε τους ανθρώπους. Είμαι σίγουρη πως οι συμπολίτες που πήγαν στο Ντουμπάι και διασκέδασαν δεν είχαν πειστεί για τον κίνδυνο και για τις ανάγκες της χώρας μας και των συνανθρώπων μας σε όλο τον κόσμο. Αν οι κυβερνήσεις και η Πολιτεία είχε καταφέρει να πείσει τους influencers των νέων να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους».

Υπενθυμίζεται πως η άφιξη των ταξιδιωτών που επέστρεψαν από το Ντουμπάι, όπου πέρασαν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, έχει δημιουργήσει κύμα αντιδράσεων και πλέον εμπνέει ανησυχία, αφού δύο rapid test που έγιναν σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν από την ασιατική χώρα έχουν βγει θετικά. Το πρώτο είναι μια γυναίκα, κάτοικος Αθηνών, η οποία αναφέρεται πως μεταφέρθηκε στο σπίτι της με όχημα της Πολιτικής Προστασίας και πως τέθηκε σε καραντίνα. Τα στοιχεία του δεύτερου κρούσματος δεν έχουν γίνει γνωστά.

Οι έλεγχοι το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα συνεχιστούν και σήμερα, όπως συνέβη κι εχθές 3 Ιανουαρίου. Όσον αφορά στη μετάλλαξη του SARS-CoV-2 και το γεγονός πως το περί ου ο λόγος στέλεχός του έφθασε στη χώρα μας, επεσήμανε πως δεν γίνονται αρκετοί έλεγχοι, πως είναι λάθος το γεγονός ότι δεν διενεργείται τεστ μετά την καραντίνα, πως τα μέτρα θα πρέπει να γίνουν πιο αυστηρά, αλλά και πως κι εμείς οι ίδιοι θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε γύρω από την προστασία μας απέναντι στον νέο κορονοϊό.

Προσέθεσε, δε, πως τα παιδιά πάνω των 15 ετών μολύνονται ο ίδιο εύκολα με τους ενήλικες, ενώ, αναφερθείσα σ το άνοιγμα των σχολείων, υπογράμμισε πως τη υπόθεση αποτελεί γρίφο, καθώς θα πρέπει να υπάρχει εγγυημένη ασφάλεια:

«Θα πρέπει το υπουργείο να ανοίξει πρώτα τα σχολεία που έχουν μικρό αριθμό μαθητών και σιγά-σιγά να ανοίξουν τα σχολεία με μεγάλο αριθμό μαθητών, αφού γίνει έλεγχος στην περιοχή από την οποία προέρχονται τα παιδιά. Δεν υπάρχει δυνατότητα να ανοίξουν όλα τα σχολεία μαζί, η μόνη επιλογή για να μην έχουμε ντόμινο κρουσμάτων, είναι το σταδιακό άνοιγμα τους», δήλωσε και παράλληλα υποστήριξε πως κάθε κίνηση σχετική με τη άνοιγμα των σχολείων ενέχει ρίσκο.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Άγριες Μέλισσες: Ο Κωνσταντής είναι έτοιμος να θυσιάσει τα πάντα για τη Δρόσω
Νικόλας Γιατρομανωλάκης: Ποιος είναι ο νέος υφυπουργός Πολιτισμού
Chevron Right