Με ευχές για χρόνια πολλά αλλά και την ελπίδα πως «οι αριθμοί που μας γέμισαν απελπισία, των κρουσμάτων, των θανάτων, των διασωληνωμένων» ασθενών με κορονοϊό θα μειωθούν, βαθμιαία, το επόμενο διάστημα ξεκίνησε την αποψινή της ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ενώ σημαντικό μέρος της εισήγησής της απασχόλησε το εμβόλιο της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Το εμβόλιο είναι το επιστημονικό επίτευγμα του 2020, καθώς έγινε μέσα σε λίγους μήνες, σε αντίθεση με κλασικά εμβόλια, όπως της ιλαράς, που χρειάστηκε πάνω από 10 χρόνια για να παραχθεί, ανέφερε αρχικά.
Οι λόγοι πίσω από την εξέλιξη αυτή συνδέονται με την εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, την εμπειρία των επιστημόνων από άλλες προσπάθειες δημιουργίας εμβολίων για λοιμώδη νοσήματα, τη συνεργασία ειδικών και επιστημονικών κέντρων αλλά και τη χρηματοδότηση που διατέθηκε, πρόσθεσε. Ακόμη ένας παράγοντας, που συχνά ξεχνάμε κατά την κ. Θεοδωρίδου, είναι ο μεγάλος αριθμός των εθελοντών: «Πάνω από 500.000 έχουν συμβάλει καθοριστικά στις κλινικές μελέτες που οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι έχουμε εμβόλια αποτελεσματικά και ασφαλή, τους οφείλουμε ένα ευχαριστώ».
Έπειτα, η πρόεδρος της Επιτροπής, η οποία προχωρά σε ενημέρωση για τους εμβολιασμούς κάθε Δευτέρα, επεσήμανε πως η μαζικότερη επιχείρηση εμβολιασμού ενηλίκων βρίσκεται σε εξέλιξη παγκοσμίως, με εκατομμύρια δόσεις να έχουν ήδη χορηγηθεί σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Αγγλία.
Και στη χώρα μας «ο εμβολιασμός εξελίσσεται κανονικά και προγραμματισμένα και πιστεύουμε ότι η χώρα θα ανταποκριθεί άριστα στη μεγάλη απειλή του κορονοϊού».
Εκτίμησε, δε, πως η αποδοχή του εμβολιασμού έχει αντικαταστήσει την «αρχική διστακτικότητα» απέναντι σε αυτόν.
Για το εμβόλιο της AstraZeneca
Εξάλλου, η ίδια υπενθύμισε πως μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται η έγκριση και άλλων εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, και συγκεκριμένα των σκευασμάτων της Moderna και της AstraZeneca.
Η κ. Θεοδωρίδου στάθηκε ιδιαίτερα στο τελευταίο αυτό εμβόλιο, σημειώνοντας πως έχει ήδη πάρει έγκριση από τις ρυθμιστικές αργές της Αγγλίας, καθώς και ότι χρησιμοποιεί διαφορετική τεχνολογία από το αντίστοιχο της Pfizer / BioNTech: Πρόκειται για ένα «ένα εμβόλιο με ιικό φορέα – εξασθενημένο ιό – ο οποίος συνιστά ένα είδος ταχυδρόμου: μεταφέρει το γενετικό αποτύπωμα του ιού στο ανθρώπινο κύτταρο για την παραγωγή της πρωτεΐνης που προκαλεί την ανοσολογική απόκριση».
Αναφέρθηκε, ακόμη, στις εκτιμήσεις για αποτελεσματικότητα της τάξεως του 70% του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο δίνεται σε 2 δόσεις, με μεσοδιάστημα 4 εβδομάδες, αλλά και στις «τροποποιήσεις» των τελευταίων ημερών, καθώς, όπως είπε, οι επιστήμονες σκέπτονται ότι η 2η δόση μπορεί να χορηγείται ακόμη και μετά από 12 εβδομάδες, καθώς η αύξηση του χρονικού πλαισίου αυτού ενδέχεται να αυξάνει την αποτελεσματικότητα.
Παράλληλα, το ίδιο σκεύασμα παρουσιάζει και τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:
- Φαίνεται, να μπορεί να εμποδίζει τη μετάδοση του ιού, αν ο εμβολιασθείς μολυνθεί με τον κορονοϊό, αν και τούτο δεν είναι «πλήρως τεκμηριωμένο».
- Είναι σταθερό στις συνήθεις θερμοκρασίες φύλαξης.
- Είναι φθηνό.
- Μπορεί να παραχθεί σε τεράστιες ποσότητες.
Σε αυτό το πλαίσιο η πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής σημείωσε, καταληκτικά, πως «περιμένουμε με ανυπομονησία» το εν λόγω εμβόλιο, καθώς, άλλωστε, «ένα εμβόλιο μόνο του δε μπορεί να καλύψει τον πληθυσμό του πλανήτη».