«Δεν ήρθε ποτέ κανείς ασθενής. Δεν χρειάστηκε δηλαδή. Διότι οι βαριά ήδη διασωληνωμένοι ήταν στα δημόσια νοσοκομεία, οι βαριά πάσχοντες εκτός ΜΕΘ επίσης έμειναν στα νοσοκομεία και δεν χρειάστηκε να έρθει τελικά κάποιος σε εμένα».
Στην ερώτησή μας γιατί, κατά την γνώμη του, συνέβη τότε η επίταξη, ο κ. Σαραφιανός απαντάει «από πανικό» διότι εκείνες τις ημέρες τα νέα κρούσματα και οι σοβαρά νοσούντες αυξάνονταν με γεωμετρική πρόοδο και δεν ήταν σαφές αν θα έφταναν τελικά οι συμβατικές κλίνες και αυτές των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της πόλης…
Εκείνος όμως, σημειώνει, όχι μόνο έδωσε εκτάκτως εξιτήριο σε 40 νοσηλευόμενους, αλλά έχασε και τους νεφροπαθείς που πήγαιναν τακτικά για τις αιμοκαθάρσεις τους.
Ενώ για τις 15 ημέρες της επίταξης, εννοείται ότι δεν δικαιούνται να λάβει ούτε ένα ευρώ καθώς στην απόφαση αναφέρεται ρητά ότι η κλινική του επιτάσσεται από 20 Νοεμβρίου ως 4 Δεκεμβρίου 2020 και θα αποζημιωθεί ανάλογα με το πλήθος των ασθενών που θα νοσηλεύσει. Αφού δεν νοσηλεύτηκε κανείς λοιπόν, δεν αποζημιώνεται και η κλινική.
Αμέσως μετά τα Θεοφάνεια, ο κ. Σαραφιανός ανέφερε μιλώντας στο iEidiseis, που σημειωτέον πρώτο είχε μεταδώσει την είδηση της επίταξης το βράδυ της 19ης Νοεμβρίου, θα προσπαθήσει να κάνει «εκκίνηση» στις εργασίες της κλινικής που μετράει κοντά δύο μήνες οικονομικής δυσπραγίας.
Το ρεπορτάζ του iEidiseis έδειξε ότι κάποιοι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε Κέντρο Αποκατάστασης αλλά δεν επρόκειτο για σοβαρά ή ήπια νέα περιστατικά αλλά για άτομα που ήταν στην φάση ανάρρωσης και δεν έχριζαν πια της εξειδικευμένης φροντίδας των γιατρών στα νοσοκομεία αναφοράς. Πρόκειται για γύρω στα 50 άτομα που ωστόσο δεν μεταφέρθηκαν σε επιταγμένη μονάδα αλλά σε οικειοθελώς συνεργαζόμενη.
Η μη μεταφορά ασθενών με Covid-19 στην επιταγμένη κλινική της Θεσσαλονίκης δείχνει πάντως και κάτι θετικό. Ότι φτάσαμε στα όρια εξάντλησης των κλινών του ΕΣΥ στη συμπρωτεύουσα αλλά καταφέραμε -μάλλον από τύχη- να μην τα ξεπεράσουμε, γεγονός παρήγορο αλλά όχι και καθησυχαστικό για το μέλλον.