Παραμένει η αγωνία για τα νέα κρούσματα σήμερα, Πέμπτη, όσο και τις επόμενες μέρες, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για δύσκολες εβδομάδες μπροστά μας, σε συνέχεια της αυξημένης κινητικότητας την περίοδο των γιορτών, των εικόνων που καταγράφηκαν χθες στις Εκκλησίες αλλά και το άνοιγμα σχολείων ή και αγοράς, εφόσον υλοποιηθεί και το τελευταίο αυτό σενάριο.
- Δείτε ΕΔΩ την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα σήμερα (7/1)
- Δείτε ΕΔΩ πού εντοπίζονται τα νέα κρούσματα σήμερα (7/1), όλες οι περιοχές
«Έχω χάσει τα λόγια μου, πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο μπορώ να προσθέσω για να βοηθήσω τους πολίτες και την πολιτεία να αποφύγουμε την τραγωδία η οποία συνεχίζεται και βλέπουμε μπροστά μας» τόνισε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπράβελος, σχολιάζοντας (ΣΚΑΪ) τις σκηνές συνωστισμού που εκτυλίχθηκαν ανήμερα των Θεοφανείων.
Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι η εισαγγελία της Θεσσαλονίκης τον κάλεσε τον περασμένο Νοέμβριο για να διερευνήσει τυχόν ευθύνες για την τότε κατάσταση: «Σε μια από τις μαύρες μέρες του Νοεμβρίου είχα κάνει την επισήμανση ότι χάνονται και θα χαθούν ζωές που θα μπορούσαν να έχουν κερδηθεί. Μετά από εβδομάδα με είχε καλέσει η εισαγγελία Θεσσαλονίκης με τρία ερωτήματα, πρώτον, τι δεν έγινε που μπορούσε να γίνει, δεύτερον πότε έπρεπε να γίνει και τρίτον ποιοι ευθύνονται… βρέθηκα σε πολύ δύσκολη θέση να εξηγήσω ότι ό,τι έγινε τον Οκτώβριο έγινε γιατί δεν ελήφθησαν μέτρα, την πληρώσαμε με εκατόμβη θυμάτων και συνεχίζουμε», δήλωσε. Ακόμη, ο κ. Καπράβελος εκτίμησε ότι είναι αναπόφευκτο ένα τρίτο κύμα, το οποίο θα αποβεί ακόμα πιο θανατηφόρο.
«Δε φοβάμαι ότι θα ζήσουμε αντίστοιχα περιστατικά, είμαι σίγουρος. Χειρότερα πολύ χειρότερα, με αυτά τα μυαλά δε θα μιλάμε μόνο για τραγωδία της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος αλλά της χώρας… Να είσαστε σίγουροι ότι έχουμε τρίτο κύμα μπροστά, και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η διαφορά μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου είναι ότι το ΕΣΥ είναι πολύ πιο πιεσμένο χωρίς διαθέσιμες ΜΕΘ.
Ο κ. Καπραβέλος διευκρίνισε ότι για την επιδημική έκρηξη στη Θεσσαλονίκη δεν ευθύνεται μόνο η γιορτή του Αγίου Δημητρίου, αλλά κι άλλες δραστηριότητες όπως το εμπόριο και ο τουρισμός.
«Όχι απλώς με ανησύχησε, με φόβισε», σχολίασε (ΑΝΤ1) για το συνωστισμό που παρατηρήθηκε κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων σε κάποιες περιοχές της χώρας, ο Γιάννης Τούντας. Ο καθηγητής Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέκρινε τις χθεσινές εικόνες με αυτές που παρατηρήθηκαν στην εορτή του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη: «Το ζήσαμε του Αγίου Δημητρίου και είδαμε πόσο στοίχισε στη βόρεια Ελλάδα και πολύ φοβάμαι ότι αυτό έρχεται να προστεθεί σε όποια έξαρση από τις γιορτές και από το άνοιγμα των σχολείων σε ένα κύμα που είναι ήδη σε εξέλιξη κι ενώ έχουμε μπροστά μας ακόμα δυο μήνες χειμώνα».
Ο καθηγητής τόνισε πως με ένα αυστηρό 20ήμερο lockdown θα ήταν καλύτερα τα αποτελέσματα ανακοπής του δεύτερου κύματος της πανδημίας και εκτίμησε ότι, «με βάση τη φυσαρμόνικα θα πάμε πίσω δύο μήνες».
Επίσης, σχολιάζοντας το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Τούντας είπε πως «ο κίνδυνος της απώλειας ανθρώπινων ζωών προκαλεί χειρότερο τραύμα από το κλείσιμο στο σπίτι για λίγο παραπάνω καιρό» και σημειώνοντας πως τα παιδιά είναι εύκολα προσαρμόσιμα, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην απόφαση για την επιστροφή τους στα σχολεία. «Θεωρώ ότι είναι λάθος το άνοιγμα των σχολείων τώρα, ότι θα έπρεπε να πάρουμε το αποτύπωμα των γιορτών και μετά να αποφασίσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του ΕΚΠΑ.
Την ανησυχία του για τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημέρων εξέφρασε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προειδοποιώντας πως το άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων θα επιδεινώσει την κατάσταση.
Σε δηλώσεις του σε τοπικό Μέσο, ο ίδιος υποστηρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να «δαμάσουμε» την πανδημία μόνο με lockdown, εκτός αν πρόκειται για οργανωμένο και σχεδιασμένο lockdown «ακορντεόν»: «Άλλο ακολουθώ έναν οργανωμένο σχεδιασμό, κλείνοντας στοχευμένα, έχοντας ορίσει συγκεκριμένες ημερομηνίες εξ αρχής για το κλείσιμο της χώρας, και άλλο lockdown σαν μέσο αντίδρασης σε μία αύξηση που προέκυψε. Είναι άλλος τρόπος συμπεριφοράς. Αν συζητήσετε με τους παράγοντες της αγοράς, δε διαφωνούν με ένα εύστοχα σχεδιασμένο lockdown ακορντεόν».
Εκτίμησε, εν συνεχεία, πως «αν ανοίξουν καταστήματα και σχολεία, είναι αναμενόμενη μία αύξηση, η οποία στις 18 Φλεβάρη θα οδηγήσει στην πληρότητα των ΜΕΘ στο 80% και στις 28 Φλεβάρη σε κατάρρευση του ΕΣΥ. Τότε, ένα πολύ αυστηρό lockdown θα είναι μία πολύ δελεαστική λύση, αλλά έτσι δεν οδηγούμαστε κάπου». Συνεπώς, «πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που κινούμαστε. Το να κάνουμε συνεχώς το ίδιο πράγμα δεν είναι το πιο ευφυές», ανέφερε.
Υπενθυμίζεται πως ο ΕΟΔΥ θα ανακοινώσει τα τελευταία στοιχεία για την επιδημία στις 18:00, όπως κάθε απόγευμα.