Υγεία

Ο «μαύρος μύκητας» συνεχίζει να απειλεί μετά τη μετάλλαξη Δέλτα

Ο «μαύρος μύκητας» είναι εδώ και σαρώνει στην Ινδία ανθρώπους που ξεπέρασαν τον κορονοϊό και τη μετάλλαξη Δέλτα.

Περισσότεροι από 4.300 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Ινδία από τον θανατηφόρο «μαύρο μύκητα».

Η χώρα κατέγραψε 45.374 περιπτώσεις αυτής της σπάνιας και επικίνδυνης λοίμωξης, γνωστή ως «μαύρος μύκητας» σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Mansukh Mandaviya.

O μύκητας έχει επιπτώσεις στη μύτη, τα μάτια και μερικές φορές τον εγκέφαλο, και συνήθως εμφανίζεται 12-18 ημέρες μετά την ανάρρωση από τον Covid.

Οι γιατροί λένε ότι ο μύκητας έχει σχέση με τα στεροειδή που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του κορονοϊού ενώ επισημαίνουν ότι οι διαβητικοί διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο.

Τα στεροειδή μειώνουν τη φλεγμονή στους πνεύμονες για τον Covid-19 και φαίνεται να βοηθούν στην αντιμετώπιση ορισμένων βλαβών, οι οποίες ενδέχεται να εμφανιστούν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται για να καταπολεμήσει στον κορονοϊό.

Ωστόσο, παράλληλα, μειώνουν τα επίπεδα ανοσίας και αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τόσο στους διαβητικούς όσο και στους μη διαβητικούς ασθενείς με Covid-19.

Ο Δρ Raghuraj Hegde, χειρουργός οφθαλμίατρος με έδρα την Μπανγκαλόρ, ο οποίος έχει θεραπεύσει αρκετούς ασθενείς με τη συγκεκριμένη νόσο, δήλωσε στο BBC ότι υπήρξε «μαζική υποτίμηση τόσο των κρουσμάτων όσο και των θανάτων» από την ασθένεια.

«Συνήθως, οι θάνατοι από τον λεγόμενο μαύρο μύκητα συμβαίνουν εβδομάδες έως μήνες μετά τη νόσο. Το σύστημά μας δεν είναι αρκετό για την καταγραφή αυτών των δεδομένων», είπε.

Ο μαύρος μύκητας «προσκολλάται» στο στομάχι, τους πνεύμονες ή την κυκλοφορία του αίματος, αλλά είναι πιο καταστροφικός όταν μολύνει τις ρινικές διόδους και τα ιγμόρεια – από όπου μπορεί εύκολα να επηρεάσει τα μάτια και τον εγκέφαλο.

Εκτός από τον αυξανόμενο αριθμό των θανάτων, πολλοί ασθενείς τυφλώνονται.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ Ντέιβιντ Ντένιγκ, ειδικός στο Παγκόσμιο Ταμείο Δράσης για μυκητιασικές λοιμώξεις, δήλωσε στο Reuters: «Έχουν αναφερθεί κρούσματα σε αρκετές άλλες χώρες – μεταξύ άλλων στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Βραζιλία και το Μεξικό, αλλά ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος στην Ινδία».

Πώς αναπτύσσεται – Πώς μεταδίδεται

Σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων (CDC) η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί με την απλή εισπνοή από τους μήκυτες στη μούχλα, σε αλλοιωμένα τρόφιμα, στον αέρα. Σε ένα νοσοκομείο ο μύκητας αναπτύσσεται εύκολα σε υγραντήρες του αέρα ή δοχεία οξυγόνου που δεν έχουν καθαριστεί όπως πρέπει.

Πάντως δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Συνήθως ο μύκητας εκδηλώνεται και αναπτύσσεται στο πρόσωπο του ασθενούς. Μόλις εμφανιστούν συμπτώματα, ο μύκητας πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως, πολλές φορές με χειρουργικό καθαρισμό της συγκεκριμένης περιοχής. Διαφορετικά έχει μοιραία έκβαση στο 54% των περιπτώσεων, σύμφωνα με στοιχεία της CDC. Μάλιστα ο ασθενής καταλήγει μέσα σε μόλις λίγες ημέρες.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον «μαύρο μύκητα». Όμως η εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος θεωρείται ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας. Γι αυτό ο συγκεκριμένος μύκητας, που είναι πολύ επιθετικός, απειλεί κυρίως ανισοκατασταλμένους ασθενείς μετά από μεταμόσχευση, διαβητικούς, καρκινοπαθείς, αλλά και άτομα στα οποία έχουν χορηγηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στεροειδή στο πλαίσιο μίας θεραπείας, όπως συμβαίνει με τους νοσούντες από κορονοϊό.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Το ξέσπασμα της μητέρας της Μυρτούς στο facebook
Πελώνη: Δεν επιβλήθηκε lockdown στη Μύκονο
Chevron Right