Μέσα σε όλα τα δεινά, ένας παλιός γνώριμος μάς ξέχασε… Ο λόγος για τον ιό του Δυτικού Νείλου που κάθε χρόνο έδινε αρκετά κρούσματα και θανάτους στην Ελλάδα και όχι μόνο…
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον αντίστοιχο μήνα (Αύγουστο) το 2010 είχαμε σύνολο κρουσμάτων 262 και 35 θανάτους, το 2011 είχαμε σύνολο κρουσμάτων 100 και 9 θανάτους ενώ το 2013 είχαμε σύνολο κρουσμάτων 161 και 18 θανάτους. Η λύση στο πρόβλημα προκύπτει εκ του τρόπου μετάδοσης… Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό.
Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό (80%) δεν αρρωσταίνει καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ λίγα άτομα (
Η κατάσταση σήμερα
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, «η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων διαχείρισης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για την πρόληψη και τον έλεγχο της νόσου».
Όπως καταγράφηκε στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, 9 άτομα νοσηλεύονται με επιπλοκές της λοίμωξης του ιού του δυτικού Νείλου εκ των οποίων οι 5 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Άλλοι 12 ασθενείς έχουν ήδη λάβει εξιτήριο, με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ να επισημαίνουν το ιδιαιτέρως θετικό στοιχείο για φέτος είναι ότι προσωρινά δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος. Πάντως, τα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου εντοπίζονται στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Ημαθίας, Κιλκίς και Χαλκιδικής.
Η οροεπιδημιολογική μελέτη που είχε διεξαχθεί το 2010 έδειξε ότι σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου που χρειάζεται νοσηλεία, αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί) που συνηθέστερα δεν θα μάθουν ποτέ ότι ήρθαν σε επαφή με τον ιό.
Σύμφωνα εξάλλου με το ECDC, κρούσματα καταγράφονται φέτος επίσης στην Ιταλία, τη Σλοβακία και τη Σερβία.
Τα μέτρα προφύλαξης περιλαμβάνουν:
Εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος όπως επίσης σήτες στα παράθυρα, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες κυρίως οροφής, και κατάλληλα, μακριά ρούχα.
Επίσης δεν πρέπει να αφήνουμε στάσιμα νερά πουθενά (πιατάκια από γλάστρες κλπ).
Και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας όπως και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παίρνουν μέτρα προστασίας από τα κουνούπια με ιδιαίτερη συνέπεια.
Τα συμπτώματα
– Ήπια νόσος: Υπολογίζεται ότι περίπου 20% αυτών που μολύνονται με τον ιό αναπτύσσουνήπια μορφή της νόσου, που μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα όπως πυρετό,πονοκέφαλο, πόνο στα μάτια, γενικευμένη αδυναμία/καταβολή, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις (εικόνα γριπώδους συνδρομής), ενώ επίσης μπορεί να παρουσιασθούν συμπτώματααπό το γαστρεντερικό σύστημα (ναυτία, εμετοί, διάρροιες, ανορεξία, κοιλιακός πόνος),δερματικό εξάνθημα και διόγκωση των λεμφαδένων.
– Σοβαρή μορφή νόσου: Περίπου 1 στα 150 άτομα που μολύνονται (κυρίως άτομα μεγαλύτερηςηλικίας) εμφανίζουν τη σοβαρή μορφή της νόσου που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα(εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία παράλυση). Τα συμπτώματα της σοβαρής μορφής μπορεί ναπεριλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία αυχένα, διαταραχές επιπέδου συνείδησης καισυμπεριφοράς (απάθεια, λήθαργο, αποπροσανατολισμό, νοητική σύγχυση, κώμα), αστάθεια,διαταραχές βάδισης και κινητικότητας, τρέμουλο, σπασμούς, παραλύσεις, σοβαρή μυϊκήαδυναμία, προβλήματα στην όραση.
Οι τοπικές δερματικές αντιδράσεις στο σημείο τσιμπήματος του κουνουπιού δεν σημαίνουν ότι τοκουνούπι ήταν μολυσμένο από τον ιό.
Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι μετά το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού μεσολαβούν συνήθως 2 έως 14 ημέρες μέχρι τηνεμφάνιση των συμπτωμάτων (ή και περισσότερες σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς).