Υγεία

Θεοδωρίδου: Γιατί γίνεται κατά προτεραιότητα ο εμβολιασμός – Τι ισχύει για τις εγκύους

Σε επισημάνσεις για τους λόγους πίσω από την προτεραιοποίηση των πολιτών ηλικίας άνω των 85 ετών στον εμβολιασμό αλλά και στο τι ισχύει για το εμβόλιο και εγκύους προχώρησε η κ. Θεοδωρίδου κατά την αποψινή ενημέρωση του Υπ. Υγείας.

Σημαντικό βήμα προόδου χαρακτήρισε το σημερινό άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό των πολιτών ηλικίας άνω των 85 ετών η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Μαρία Θεοδωρίδου, στη διάρκεια της αποψινής ενημέρωσης στο Υπουργείο Υγείας, όπου και παρουσιάστηκε η λειτουργία της ιστοσελίδας emvolio.gov.gr.

Η ίδια θύμισε τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η προτεραιοποίηση της εν λόγω ομάδας στην εκστρατεία λέγοντας πως «η πανδημία που ακόμη ταλαιπωρεί τον πλανήτη έδειξε ότι η πιο ευάλωτη ομάδα πληθυσμού είναι τα άτομα άνω των 85 ετών».

Σε υψηλό ποσοστό τα άτομα αυτά μπήκαν στον αναπνευστήρα και έχασαν τη ζωή τους στα νοσοκομεία, τόνισε, προσθέτοντας πως η ηλικία τους αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου ανεξάρτητα, μάλιστα, από το γεγονός πως αυτή συνδέεται με τη γήρανση του ανοσολογικού συστήματος του ανθρώπου και τη συνύπαρξη άλλων νοσημάτων.

Επομένως, σε όλα τα προγράμματα εμβολιασμού, σε όλες τις χώρες, μετά τους υγειονομικούς και τις κλειστές δομές, σειρά στον εμβολιασμό λαμβάνουν τα άτομα άνω των 85 ετών, πρόσθεσε.

Η ίδια δεν παρέλειψε, μάλιστα, να καλέσει τους νεότερους να βοηθήσουν τα ηλικιωμένα άτομα με τη διαδικασία των ραντεβού, τα οποία αρχίζουν στις 16 Ιανουαρίου, ή και τη μετάβαση στα εμβολιαστικά κέντρα.

Αναγκαίες οι δύο δόσεις και η τήρηση των οδηγιών

Στη συνέχεια, η κ. Θεοδωρίδου υπογράμμισε πως ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται σε δύο δόσεις, «όπως υπαγορεύει και η παρασκευάστρια εταιρεία του εμβολίου», εν προκειμένω οι Pfizer και BioNTech.

Επίσης, με αφορμή τα δημοσιεύματα στον Τύπο για τα σχήματα χορήγησης του εμβολίου, η πρόεδρος της Επιτροπής ξεκαθάρισε πως η 2η δόση του εμβολίου, σε 21 ημέρες για το συγκεκριμένο, είναι αναγκαία προκειμένου να εγκατασταθεί μακρόχρονη ανοσία στον εμβολιαζόμενο.

«Οι δύο δόσεις στοχεύουν στην πλήρη ανοσοποίηση», σημείωσε.

Για τις εγκύους

Εξάλλου, «με τον εμβολιασμό των υγειονομικών εμβολιάστηκαν και πολλές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας», όπως είπε η ίδια, και «αυτό έφερε στο προσκήνιο ένα σημαντικό ερώτημα», το «αν ο εμβολιασμός είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της κύησης», ο οποίος ανέκαθεν αντιμετωπίζονταν με ιδιαίτερη προσοχή από τους ειδικούς.

Η κ. Θεοδωρίδου δήλωσε πως το εμβόλιο για την Covid-19 «φαίνεται απίθανο» να επιβαρύνει την έγκυο ή το έμβρυο αλλά «επειδή οι κλινικές μελέτες δεν είχαν ομάδες εγκύων η επίσημη σύσταση από τους υπεύθυνους φορείς για τα λοιμώδη και τα εμβόλια είναι να μη γίνεται το εμβόλιο κατά τη διάρκεια της κύησης».

Από την άλλη, «στην περίπτωση που το εμβόλιο γίνει δε συνίσταται διακοπή της κύησης και αν έχει γίνει η πρώτη δάση, η 2η (σ.σ. συνίσταται να) επιφυλάσσεται για μετά το τέλος της κύησης».

Σε αυτό το σημείο, η πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε πως «μια σύσταση που αναθεωρήθηκε είναι εκείνη το να μη προγραμματίζεται κύηση μετά τον εμβολιασμό – μπορεί να γίνει σ’ οποιοδήποτε διάστημα ο προγραμματισμός για μια εγκυμοσύνη».

Έπειτα στάθηκε και σε δύο ειδικές περιπτώσεις εγκύων: εκείνων  που βρίσκονται σε συνεχή κίνδυνο έκθεσης στον ιό (όπως π.χ. οι νοσηλεύτριες) και στις εγκύους με υποκείμενα νοσήματα. Εδώ ζυγίζεται ο κίνδυνος της λοίμωξης, ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, λέγοντας πως φαίνεται η ζυγαριά να κλίνει υπέρ του εμβολιασμού και των εγκύων.

Με δεδομένο, δε, πως «το mRNA είναι ένα το μόριο, ο τρόπος δράσης του οποίου δε μπορεί να επηρεάσει την έγκυο ή το κύημα», η κ. Θεοδωρίδου είπε πως και τα βρέφη δεν υπάρχει λόγος να στερηθούν το μητρικό γάλα, εφόσον η μητέρα έχει εμβολιασθεί.

Καταλήγοντας, η Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε:

«Το τραίνο του εμβολιασμού έχει ξεκινήσει, βρίσκεται σε σταθερές ράγες και επιταχύνει. Φορτώνονται αποσκευές και οι επιβάτες ολοένα πληθαίνουν. Ας είμαστε αισιόδοξοι, ας χαρούμε αυτό το ταξίδι, ο προορισμός είναι κοινός για όλους: είναι η ασφάλεια, είναι η ελευθερία».

Τα τελευταία στοιχεία για την επιδημία

444 νέα κρούσματα ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας (11/1) ο ΕΟΔΥ. Τα 180 από αυτά εντοπίζονται στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη ακολουθεί με 56 νέα περιστατικά του ιού.

Σημειώνεται, πάντως, πως τα τεστ που διενεργήθηκαν το τελευταίο 24ωρο κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα (5.953 μοριακοί έλεγχοι και 10.717 rapid).

Επιπλέον, ακόμη 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη Covid-19, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων να έχει φτάσει τις 5.302.

Την ίδια στιγμή, με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς μειώνεται ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ της χώρας (350 σήμερα από 353 χθες), γεγονός που μεταφράζεται ως παρατεταμένη πίεση του ΕΣΥ.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Emvolio.gov.gr: Πώς κλείνουμε ραντεβού σε ΚΕΠ, φαρμακεία -Τα SMS στο 13034 και ο μοναδικός κωδικός
ΑΕΚ: Η ενδεκάδα κόντρα στην Λαμία
Chevron Right